Foto: Pred poslopjem vlade se je polil z bencinom in zažgal

Na kraj dogodka so takoj prispeli policisti, gasilci in reševalci, ki so nesrečneža odpeljali v bolnišnico. Dogajanje na Markovem trgu prikazujejo nazorne fotografije.

Svet24
Avtor: Svet24 / D.K.
torek, 11. 6. 2024, 10:09


zagreb vlada moski se je zazgal samosezif
Moški se je polil z bencinom in zažgal
Patrik Macek/Pixsell Bobo

Danes okoli 9.40 se je pred poslopjem hrvaške vlade na Markovem trgu v Zagrebu neznanec polil z bencinom in zažgal. Motiv še ni znan. 

Incident na Markovem trgu
Incident na Markovem trgu
Patrik Macek PIxsell Bobo

Kot poroča Jutarnji list, so v Gornjem Gradu odmevale sirene reševalnih vozil in policije. Eden od očividcev je za omenjen portal povedal, da je videl moškega, kako se v neposredni bližini vladne stavbe poliva s tekočino. O njegovem početju so hitro obvestili varnostnike. Ko so krenili proti moškemu, da bi ga legitimirali, ga je že zajel ogenj. Policija je za Dnevnik.hr potrdila, da se je incident zgodil na južni strani Markovega trga zunaj ograje. Na kraju so bili zdravniki in gasilci, moškega pa so prepeljali v bolnišnico, saj je utrpel hude poškodbe. Na kraj incidenta je kmalu po dogodku prispel hrvaški premier Andrej Plenković. Markov trg pa ostaja zaprt za javnost.

Incident pred stavbo hrvaške valde
Incident pred stavbo hrvaške valde
Patrik Macek PIxsell Bobo

Okoli 12. ure so zdravniki s travmatološke klinike sporočili, da je moški dobil opekline četrte stopnje skoraj po vsem telesu in da je njegovo življenje ogroženo, trenutno pa je nezavesten. "Takšnih opeklin že dolgo nismo videli, poskušali ga bomo rešiti, so povedali zdravniki in dodali, da so napovedi sicer slabe. Ampak dajmo človeku priložnost," so dodali in potrdili, da gre za moškega, rojenega leta 1967.

Zdravnica Gordana Štajminger je novinarjem povedala, da je zažgani moški propadli hazarder, ki ga je lani prijavila žena, in da je duševno moten. Moški, ki se je zažgal, je nosil očala in masko, ki se je popolnoma stopila, je povedala zdravnica in opisala, da je bil ob njenem prihodu dihal in imel utrip ter ponavljal: "Torba, vrečka". "Bali smo se, da je v torbi razstrelivo, notri pa so bile samo nekatere stvari," je povedala in dodala: "Mislim, da nima političnega ozadja, ampak policija bo raziskala situacijo".

Povedala je še, da je bilo potem, ko je reševalno vozilo odpeljalo moškega, več intervencij, saj je novinarjem, ki so videli prizor, postalo slabo.

Travmatološko kliniko je dopoldne obiskala tudi preiskovalna skupina kriminalistične policije. Kot poroča Jutrnji list, bodo odvzeli bodo vse dokaze in ostanke oblačil, ki jih je imel moški oblečene, ko se je zažgal.

Hrvaška vlada je izrazila pretresenost nad incidentom

"Policisti in vse pristojne službe so se hitro odzvali, da bi kar najhitreje pomagali ponesrečencu in pogasili ogenj," je dopoldne sporočil tiskovni predstavnik vlade Marko Milić in dodal, da so predsednik vlade ter finančni in gospodarski minister, ki so bili tedaj na sestanku na vladi, takoj odšli na prizorišče incidenta, da bi videli, kaj se je zgodilo, medtem ko je zdravnica iz bližnje ordinacije že pomagala moškemu. Pojasnil je tudi, da je v teku kriminalistična preiskava.