Pred evropskim parlamentom vzniknil sramotilni steber

Spomenik žrtvam pokola na »Trgu nebeškega miru«, oziroma v domačem kitajskem jeziku imenovanega Tiananmen Square, je po kontroverzni odstranitvi izpred hongkonške univerze leta 2021 ponovno na ogled. Tokrat v Evropi, pred bruseljskim parlamentom.

Svet24
Avtor: Svet24 / A. M.
četrtek, 21. 3. 2024, 08:51


profimedia-0649232518
Galschiøtov 'sramotilni steber' so zasegle kitajske oblasti, v Bruslju trenutno stoji njegova manjša različica.
Profimedia

Kip, ki prikazuje kup zvitih teles in kričečih obrazov, so v torek odkrili kot del razstave 'prepovedane umetnosti' – razstave del, ki jih kitajska oblast cenzurira in prepoveduje. Znano je, da Kitajska že dolga leta zanika pokol nedolžnih mirnih protestnikov na trgu Tiananmen, ki se je zgodil leta 1989.

Razstavo gosti Jens Galschiøt, danski umetnik, ki stoji za znamenito skulpturo, in Kira Marie Peter-Hansen, članica Evropskega parlamenta. Galschiøt je na svoji spletni strani zapisal, da je namestitev umetnine zunaj glavne zakonodajne stavbe Evropske unije poslala "močan signal Kitajski, da njena cenzura v Evropi ne velja."

Galschiøt je v tekom svoje kiparske kariere ustvaril številne različice obeležja tega dogodka. Trenutno razstavljena verzija je najbolj znana – 1997 je bila namreč razstavljena na hongkonški univerzi, istega leta, ko je bil Hong Kong kot nekdanja britanska kolonija vrnjen pod britansko oblast. Do nedavnega je bil Hong Kong namreč edino mesto na kitajskem ozemlju, ki je zaradi te posebne politične ureditve dopuščalo svobodo govora in izražanja izven kitajskega komunističnega sistema, zato je kip lahko stal in tudi veljal za simbol svobode govora v mestu.

Leta 2021 pa se je v Hong Kongu marsikaj spremenilo. Kitajska je uvedla obsežen zakon o nacionalni varnosti, ki prepoveduje upor, odcepitev in prevratniško delovanje, ter s tem prekinila hongkonška prizadevanja za odcepitev od kitajskega režima. Kip je bil zato odstranjen, maja lani pa s strani policije celo zasežen, poroča Reuters.

Kitajske oblasti so 23. decembra 2021 ukazale odstranitev kipa.
Kitajske oblasti so 23. decembra 2021 ukazale odstranitev kipa.
Profimedia

Simbolika postavitve kipa v Bruslju Kitajski sporoča, da svobode govora ne more zatreti

Pokol na Trgu nebeškega miru leta 1989 ostaja eden izmed najbolj občutljivih političnih tabujev na celinski Kitajski. Razprave o dogodku so strogo cenzurirane in vsak poskus obeleženja vodi v zaporno kazen. Kitajske oblasti niso nikdar objavile uradnega števila smrtnih žrtev pokola, saj ga v celoti zanikajo, vendar se ocene gibljejo od nekaj sto do tisoč.

Galschiøt je na svoji spletni strani zapisal, da je namestitev umetnine zunaj glavne zakonodajne stavbe Evropske unije Kitajski poslala jasno sporočilo, da njena cenzura ne more utišati preteklosti, še manj pa prihodnosti. Kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve pa se je v izjavi za CNN odzvalo, da je kitajska vlada "že dolgo naredila jasen zaključek o političnih pretresih, ki so se zgodili v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja" in da "se bo vsak poskus diskreditacije Kitajske končal le v neuspehu."

Upodobitev umorjenih duš skozi oči danskega kiparja.
Upodobitev umorjenih duš skozi oči danskega kiparja.
Profimedia

Kip sramotilnega stebra, ki stoji na podstavku z dodanim vklesanim sporočilom "Stari ne morejo večno ubijati mladih", tako ostaja za mlado Kitajsko aktualen še bolj kot kadarkoli prej.