Počitnice predsednika SDS v predsedniškem apartmaju na Bledu

Za enotedenski luksuzni najem je namesto 10.500 evrov plačal "le" 7350 evrov.

Svet24
Avtor: Svet24 / Igor Kršinar
petek, 19. 1. 2024, 18:55


UV1-Vila Zlatorog na Bled-BOBO
Vilo Zlatorog na Bledu lahko najamete za 1500 evrov na dan, toda takratnemu premierju Janezu Janši je javni zavod Brdo dal 30 odstotkov popusta in je za teden dni najema plačal 7350 evrov.
Bobo

Prvak SDS Janez Janša je kot predsednik vlade s svojo širšo družino dvakrat dopustoval v Vili Zlatorog na Bledu: leta 2021 je za enotedenski najem s popustom plačal 7350 evrov, leto prej pa so mu zaračunali 21 prenočitev v najcenejši sobi po 150 evrov na noč, čeprav je bival v precej dražjem predsedniškem apartmaju. Dober mesec pozneje je madžarski premier Viktor Orban za prenočitev istem apartmaju plačal 252 evrov. Vse to je ugotovila KPK, ob tem pa večkrat na laži ujela takratnega direktorja JGZ Brdo Marjana Hribarja, dolgoletnega člana SDS.

Nedaleč stran je v Vili Bled imel svojo letno rezidenco maršal Tito, nekdanji vladar Jugoslavije. Se po njem zgledu slovenski »Maršal Tvito«?
Nedaleč stran je v Vili Bled imel svojo letno rezidenco maršal Tito, nekdanji vladar Jugoslavije. Se po njem zgledu slovenski »Maršal Tvito«?
ministrstvo za notranje zadeve

Nekoč je bil Bled priljubljeno letovišče za jugoslovanskega kralja Aleksandra, ki je ob jezeru kupil vilo, nato pa tudi za komunističnega diktatorja Tita, ki si je vilo kar prisvojil za svojo letno rezidenco, v katero je vabil tuje državnike. Danes je to protokolarni objekt Republike Slovenije in butični hotel, namenjen tudi za turiste. Podobno je mogoče za turistične namene najeti tudi protokolarni objekt Vila Zlatorog nedaleč stran. Še zlasti ga ponujajo mladoporočencem, ki imajo dovolj pod palcem.

Poleti 2020 in 2021 pa ga je za počitnice najel kar takratni predsednik Janez Janša in v njem letoval s svojo širšo družino. Ko je njegovo dopustovanje pregledala komisija za preprečevanje korupcije, je ugotovila več nedovoljenih ugodnosti, zaradi česar je bila posredno oškodovana slovenska država kot lastnica objekta.
Dobrih tisoč evrov na dan za najem vile

Janez Janša in Urška Bačovnik Janša sta svojima otrokoma privoščila počitnice na Bledu za dobrih tisoč evrov na dan.
Janez Janša in Urška Bačovnik Janša sta svojima otrokoma privoščila počitnice na Bledu za dobrih tisoč evrov na dan.
facebook

O počitnicah takratnega premierja Janeza Janše s širšo družino v Vili Zlatorog na Bledu je leta 2021 prvi poročal portal Trma, ki ga ureja nekdanji novinar Dnevnika Miran Šubic, ob tem je objavil tudi fotografijo družine Janševe sestre Anice Jovan, s katero sta bila tudi Janševa otroka Črtomir in Jakob. Novinar je tudi pisal, da se družini vsak večer pridružita tudi Janez Janša in njegova žena Urška Bačovnik Janša, stregli pa naj bi jim tam zaposleni kuharji in natakarji. Leto prej naj bi se po Šubičevih informacijah na počitnicah v vili izmenjavala Janševa sedanja in nekdanja družina, tam naj bi bil tudi Janšev sin iz prvega zakona Žan s svojo družino, medtem ko naj bi Janšo kot predsednika vlade spremljala tudi varnostnika, ki naj bi imela urejeno spanje v vili. Vse to je pod drobnogled vzela KPK, ki jo je pri delu oviral takratni direktor JGZ Brdo Marjan Hribar z nepopolnimi, neresničnimi ali celo prikritimi podatki.

Takratni direktor JGZ Brdo Marjan Hribar je lagal in zavajal KPK, zato je zoper njega sprožila postopek.
Takratni direktor JGZ Brdo Marjan Hribar je lagal in zavajal KPK, zato je zoper njega sprožila postopek.
Primož Lavre

Iz poročila KPK izhaja, da je Janez Janša Vilo Zlatorog uporabljal od 19. do 26. julija 2020, nato še od 16. do 23. julija 2021. Za svoje zadnje počitnice je ekskluzivno najel celotno vilo po ceni 1050 evrov na dan, za kar je dobil po mnenju KPK nedovoljeni 30-odstotni popust. Redna cena za ekskluzivni najem vile namreč znaša 1500 evrov na dan. Janša je tako za enotedenski najem vile plačal skupno 7350 evrov, kar bi ga brez popusta stalo 10.500 evrov. Ponudbo za enotedenski najem vile je strokovni sodelavec JGZ Brdo Zlatko Šparaki poslal v kabinet predsednika vlade Mojci Sila, ki je takrat urejala rezervacijo hotela Zlatorog za Janšo. Ponudba je vključevala tudi zajtrk za vse osebe. V ceniku so bile navedene tudi možnosti najema posameznih sob, toda takratni premier se je odločil za najem kar celotne vile. Da je dobil posebni popust, je KPK ugotovila iz poslane naročilnice, medtem ko se je Hribar komisiji celo lagal, da Janši ni dal nobenega popusta, čeprav ga lahko kot direktor da kateremukoli gostu.

Orban za isto sobo plačal tretjino več

Še bolj sporno je bilo Janševo letovanje v Vili Zlatorog leto prej, saj je bilo po takratnih pravilih možno najeti le vilo v celoti, torej za 1500 evrov na dan, ne pa zgolj posameznih sob. Namesto tega so Janši zaračunali uporabo najcenejše možne dvoposteljne sobe po ceni 150 evrov na noč, čeprav je z ženo Urško Bačovnik Janša bival v apartmaju z ločenim dnevnim prostorom, za katerega bi moral takrat plačati 280 evrov na noč. V JGZ Brdo so se izgovarjali, da nobena soba v vili ne izpolnjuje pogojev za nadstandardno, zato so Janši obračunali zgolj najem dvoposteljne sobe. Toda ko je v istem apartmaju dober mesec pozneje (v noči od 31. avgusta na 1. september) med obiskom Blejskega strateškega foruma prenočil njegov prijatelj, madžarski premier Viktor Orban, so mu za prenočitev zaračunali 252 evrov, pri čemer so mu dali desetodstotni popust na redno ceno 280 evrov, kar ustreza tržni ceni. To je po mnenju KPK dokaz, da niso bili vsi gostje enako obravnavani. Še več, maja naslednje leto so prav ta apartma prekategorizirali v predsedniški apartma, za katerega je treba plačati 320 evrov na noč.

Ko se je madžarski premier Viktor Orban leta 2020 udeležil Blejskega strateškega foruma, je moral za isto sobo, v kateri je mesec prej bival njegov prijatelj Janez Janša, plačati tretjino več.
Ko se je madžarski premier Viktor Orban leta 2020 udeležil Blejskega strateškega foruma, je moral za isto sobo, v kateri je mesec prej bival njegov prijatelj Janez Janša, plačati tretjino več.
kabinet predsednika vlade

Skupno je Janša plačal 21 prenočitev po 150 evrov, kar pomeni 3150 evrov. Takratni direktor JGZ Brdo Marjan Hribar pa KPK ni hotel odgovoriti na vprašanje, koliko oseb je bivalo v vili niti katere sobe so uporabljali. Tako ne vemo zagotovo, ali sta bila zakonca Janša v vili sama, ali sta bila skupaj z njima tudi otroka, ali morda še kdo drug iz Janševe širše družine. Glede na to, da naj bi bili tam teden dni, plačanih pa je bilo 21 prenočitev, lahko sklepamo, da je Janša plačal sedemkrat po tri sobe po najnižji ceni 150 evrov, kar pomeni za šest oseb. Po takrat veljavnem ceniku so ponujali dvoposteljne sobe za 150, 180 in za 280 evrov (slednja je bila za apartma, v katerem sta prenočevala predsednik in njegova žena). Drugih turistov takrat tam skoraj zagotovo ni bilo in je bila vila na razpolago izključno Janševi družini. Izjema so bili seveda policisti, ki so varovali Janšo kot predsednika vlade in so bivali v drugih sobah, kar so KPK potrdili v JGZ Brdo. KPK je ugotovila, da je JGZ Brdo Janši, ker so mu zaračunali uporabo najcenejše dvoposteljne sobe namesto apartmaja, omogočil premoženjsko korist 910 evrov.

Toda v istem poročilu so sami ugotovili, da je bilo po takrat veljavnih predpisih možno oddati v najem zgolj celotno vilo, kar pomeni, da bi moral plačati 1500 evrov na dan; če pa je bilo več kot šest oseb, bi bilo za vsako naslednjo treba doplačati še po 150 evrov.

V postopku Janšev direktor Brda

Kljub temu pa KPK ni sprožila postopka zoper Janšo, ampak zoper Hribarja kot takratnega direktorja JGZ Brdo, ki mu je omogočil uporabo Vile Zlatorog za počitnice. »Takratni predsednik Vlade RS pri zasebnem najemu Vile Zlatorog namreč ni nastopal v funkciji predsednika vlade (vilo je najel kot zasebni uporabnik), prav tako do protokolarnega objekta zaradi svojega položaja oziroma funkcije ni imel ekskluzivnega dostopa, saj se ta oddaja tudi na trgu v skladu s sprejetim tržnim cenikom, storitve zasebnega najema pa so bile zaračunane na podlagi tržnih in ne javnih cenikov. Je pa komisija pri pridobivanju podatkov, pojasnil in informacij o zadevi zaznala sum kršitve integritete v skladu z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), zato je zoper tedanjega direktorja JGZ Brdo mag. Marjana Hribarja uvedla postopek preiskave,« so zapisali v KPK.

Ker se je Hribar na sestanku z uradnima osebama oktobra 2021 zlagal, da Janši ni dal popusta pri najemu vile leta 2021, prav tako kljub večkratnim zaprosilom ni konkretno pojasnil, v katerih sobah iz takrat veljavnega cenika so bili nastanjeni gostje ter zavajal glede obračuna posameznih prenočitev, je s tem komisijo oviral pri opravljanju njenih zakonskih nalog.

Pravljični pogled s terase na blejski otok.
Pravljični pogled s terase na blejski otok.
Primož Lavre

»Vsa navedena dejanja so v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo uradne osebe pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju s pravno dopustnimi cilji ter predstavljajo kršitev integritete, kot jo opredeljuje 3. točka 4. člena ZIntPK. Mag. Marjan Hribar bi moral kot tedanji direktor JGZ Brdo svojo skrb za zakonitost in transparentnost delovanja javnega gospodarskega zavoda izkazati tako, da bi državnemu organu ter medijem in s tem javnosti vseskozi dajal celovite in resnične informacije glede svojega delovanja in delovanja zavoda, saj bi s tem prispeval h krepitvi zaupanja javnosti v poštenost in zakonitost opravljanja svojih javnih nalog ter delovanja zavoda, ki ga je vodil.«

Golf počitnice na Mavriciju, draga vrnitev iz Grčije

Po drugi strani pa se lahko vprašamo, od kod prvaku SDS toliko denarja, da si lahko privošči počitnice v luksuznem hotelu na Bledu za dobrih tisoč evrov na dan. Za teden dni najema je odštel skoraj dve svoji plači. Kot je znano, živi v družinski hiši v Šentilju pri Velenju, v Ljubljani ima 130 kvadratnih metrov veliko stanovanje, v Bovcu pa počitniško hišo. Zaradi sporne prodaje parcele v Trenti v zameno za nakup stanovanja v Ljubljani zoper Janšo še vedno poteka postopek na državnem tožilstvu, čeprav je sodišče izločilo del obremenilnih dokazov. Leta 2013 je KPK pod vodstvom Gorana Klemenčiča objavila poročilo o premoženjskem stanju predsednikov strank, v katerem je pri prvaku SDS Janezu Janši ugotovila za vsaj 210 tisoč evrov premoženja nepojasnjenega izvora, zaradi katerega je nato padla druga Janševa vlada. Dve leti pozneje je prvak SDS poročilo izpodbil na vrhovnem sodišču, nato je KPK pod vodstvom Borisa Štefanca obnovila postopek in prišla do enakih ugotovitev; ker jim Janša ni oporekal (poročilu ni ugovarjal, ker ni dvigoval pošte), je postalo pravnomočno.

Med drugim je KPK ugotovila, da Janša večinoma posluje z gotovino in da mu račune plačuje sestrična njegove žene Urške Bačovnik Janša, v nekaterih primerih pa mu je denar, npr. za nakup avtomobila, posojal brat Rajko Janša. Zanj pa se je ugotovilo, da je v času prve Janševe vlade leta 2007 za 1,15 milijona evrov prodal svojo podjetje Promart Design, nato pa še v času druge Janševe vlade 2012 podjetje Atacama za 1,2 milijona evrov družbi Falcone Francija Zavrla, ta pa naprej DZS Bojana Petana, ki mu je Janševa vlada omogočila lastniško konsolidacijo Term Čatež. V času tretje Janševe vlade je premierjev brat preko podjetja Empis, ki ga je medtem prepisal na svojo sinova (torej premierjeva nečaka), prodal vladi za skoraj sto tisoč evrov protokolarnih daril: od kemičnih svinčnikov do dežnikov, torb, šalov in kravat.
Podobno prvak SDS ni znal pojasniti, kako je financiral potovanja na Mavricij, v Južno Afriko, Dominikansko republiko in podobno, kjer se je udeleževal golf turnirjev skupaj s svojimi prijatelji, ki kot dobavitelji poslujejo z državo, zlasti v zdravstvu. »Aranžma je urejala žena, v nekaterih primerih prijatelj, tudi tako, da je nekdo plačal letalske stroške, drugi igrišča in nastanitev, na koncu smo seveda v skupini stroške poračunali,« je dejal na enem od zaslišanj pred KPK. Z lobistom Božom Dimnikom in dobaviteljem Andrejem Marčičem se je družil tudi na jahti, kar je razvidno s fotografij, ki so pozneje prišle v javnosti; oba sta ga tudi obiskovala doma. Marčič, ki je kot dobavitelj IT-opreme z državo pobral več kot 100 milijonov evrov javnega denarja, je od 2007 do 2014 zaposloval Janševega sina Žana.

Janez Janša je počitnice večkrat preživel na golf turnirjih na Mavriciju skupaj z dobavitelji v zdravstvu.
Janez Janša je počitnice večkrat preživel na golf turnirjih na Mavriciju skupaj z dobavitelji v zdravstvu.
necenzurirano.si

Največkrat je odpotoval na Mavricij, otoček v Indijskem oceanu, ki ga večina njegovih podpornikov ne zna pokazati na zemljevidu, kaj šele da bi bili kdaj tam. A Janša je zatrdil, da golf počitnice na Mavriciju stanejo okoli 2500 evrov. To je sicer je še vedno manj, kolikor je leta 2021 plačal za enotedenski najem Vile Zlatorog na Bledu. Si je pa v času svoje druge vlade leta 2012 privoščil podobno drag dopust na grškem otoku Kalimnosu, saj ga je zgolj najem posebnega letala, s katerim se je vrnil dva dni prej (uradno zaradi sinove bolezni), stal 9500 evrov.