Kako so v SDS zmerjali protestnike proti vladi

Medtem ko SDS organizira protestni shod, smo na enem mestu zbrali javne objave, s katerimi so politiki te stranke v času Janševe vlade zmerjali protestnike.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 21. 3. 2024, 05:55


kolaž zmerljivk
/
X

Največja opozicijska stranka danes v Ljubljani organizira protestni shod proti vladi Roberta Goloba. Gre za uvod v kampanjo pred prihajajočimi evropskimi volitvami, pred katerimi v SDS napovedujejo suvereno zmago. Tudi datum shoda "Dovolj" v stranki Janeza Janše niso izbrali naključno. Kot je pojasnil Vasko Simoniti, minister za kulturo v zadnji Janševi vladi, je Sloveniji "doslej vladalo hladno obdobje in tudi duhovno prebujenje je nujno".

Številni politiki iz vrst SDS so tako v zadnjih dneh ljudi pozivali k udeležbi na protestu. "Dovolj klientelizmu, dovolj korupciji," v enem od video posnetkov govori Aleš Hojs. Toda v času, ko je bil sam minister za notranje zadeve, je govoril in ravnal popolnoma drugače. Takrat je počel vse, da protestov proti Janševi vladi ne bi bilo.

Hojsovo ministrstvo je shode prepovedalo z odloki, ki jih je ustavno sodišče julija 2021 razglasilo za neustavne. Odločilo je, da se pravica do protesta ne sme omejevati. Na ljudi, ki so protestirali, je Hojs s položaja ministra javno pošiljal policijo, ki jim je izstavljala globe. Pozival jo je, naj udeležence išče s pomočjo njihovih fotografij, objavljenih na družbenih omrežjih. Takratni direktor Sove Janez Stušek je recimo Janši poslal fotografijo Ivana Galeta, žvižgača iz afere maske. Ljudje so na dom dobivali položnice za plačilo glob.

Za proteste skrbi bivša poslanka SDS, ki je ponarejala

Kot je razvidno iz spletne strani eUprava, je organizator shoda z imenom 'Prebudi se# stranka SDS, kot vodja zbiranja pa je določena Alenka Koren Gomboc.

Gre za nekdanjo poslanko in sestrično soproge prvaka SDS Urške Bačovnik Janša. V državni zbor je prišla leta 2012 kot nadomestna poslanka, a se je takoj znašla v središču pozornosti, saj je nekdanjemu delodajalcu, banki SKB, predložila ponarejeno spričevalo. Kazni se je Koren Gomboc izognila z nakazilom v korist javnega zavoda, tožilstvo pa je postopek zaključilo. Njena stranka jo je umaknila tako, da se je takratni državni sekretar Ljubo Žnidar vrnil na položaj poslanca, sama pa je morala zapustiti poslanske klopi.

Ob vsem tem so Aleš Hojs, Janez Janša, Žan Mahnič in njuni strankarski kolegi med letoma 2020 in 2022 prebivalce te države, ki se niso strinjali s politiko Janševe vlade, serijsko zmerjali s hordami, nasilneži, levimi fašisti, paraziti in skrajneži, ki da po državi namerno širijo virus in s tem smrt. Danes je povsem drugače. Sedanji koaliciji je mogoče očitati marsikaj, a njeni politiki ne zmerjajo ljudi, ki so nezadovoljni z vladajočo politiko, še manj pa ji odrekajo ustavno zagotovljeno pravico do zbiranja in združevanja.

S čim vse so torej politiki SDS v času Janševe vlade in tudi pozneje zmerjali protestnike?

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X

/
/
X