FOTO: Po Putinu v resnih zdravstvenih težavah Lukašenko?

Na današnji proslavi ob 78. obletnici zmage nad nacizmom v Moskvi, ki jo je spremljala sicer tradicionalna, a dodobra okrnjena vojaška parada, je za nekaj dvignjenih obrvi poskrbel beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
torek, 9. 5. 2023, 18:09


aleksander-lukašenko
Lukašenko na današnji vojaški paradi v Moskvi.
Profimedia

68-letni Lukašenko se ni udeležil uradnega kosila z drugimi tujimi voditelji, kot je to običajno. Takoj po zaključku parade je bil že na poti nazaj v Minsk. Kot poroča latvijsko-ruski portal Meduza, ki se opira na navedbe v nekaterih beloruskih medijih, se Lukašenko ob zaključku parade prav tako ni želel sprehoditi do grobnice neznanega vojaka, kamor so se odpravili ruski predsednik Vladimir Putin in drugi voditelji. Čeprav je šlo le za približno 300 metrov dolgo pot, so ga tja prepeljali z električnim vozičkom.

Govoricam o zdravstvenih težavah Lukašenka je nekaj dodatnega zagona dal še beloruski politolog Dmitrij Bolkunets, ki je dejal, da je ob Lukašenkovemu odhodu njegovemu konvoju na poti do letališča sledilo reševalno vozilo. Da je bil beloruski voditelj na paradi videti »utrujen, da je nekoliko negotovo stal na nogah, na desni roki pa je bilo videti obliž,« poroča tudi tiskovna agencija Reuters.

Na Lukašenkovi desni roki je videti obliž, ki bi lahko nakazoval, da prejema intravenozno terapijo.
Na Lukašenkovi desni roki je videti obliž, ki bi lahko nakazoval, da prejema intravenozno terapijo.
Profimedia

Tako ruske kot beloruske oblasti Lukašenkove odsotnosti z uradnega kosila zaenkrat še niso komentirale. Po poročanju Reutersa se je sicer Lukašenko v zadnjih dveh tednih pojavil samo na dveh javnih dogodkih, pri čemer je imel na enem od obeh precej raskav glas. Ob tem velja spomniti, da je bil v zadnjem letu govoric o slabem zdravstvenem stanju, celo raku in še čem, deležen tudi Putin, a ta vedno znova dokazuje, da je še vedno pri močeh.