Ni šlo samo za en potres, že tedne se treseta tako kopno kot tudi morje

Črno goro je v zgodnjih jutranjih urah, nekaj po 4. uri, prizadel močan potres, ki so ga čutili po vsej Hrvaški ter v Bosni in Hercegovini. Strokovnjaki opozarjajo, da ne gre za enkraten dogodek.

Svet24
Avtor: Svet24 / A. M.
četrtek, 14. 3. 2024, 09:11


potres_bosna
Epicenter današnjega potresa, ki je samo eden v vrsti dogodkov.
Posnetek zaslona / X

Seizmolog Krešimir Kuk je za hrvaški radio povedal, da je bila izračunana magnituda 5,4, ter da to ni bil prvi potres v tej seriji premikov tal. "V zadnjih tednih je bila na tem območju izrazita potresna dejavnost. Že dlje časa je na delu južne obale veliko dogajanja, tako pod morjem kot na kopnem. Večina potresov se dogaja na kopnem, vendar govorimo o aktivaciji celotnega epicentralnega območja."

Kmalu po prvem tresenju tal je sledila še popotresna dejavnost, nekoliko šibkejši potres z magnitudo 3,4 in žariščem nedaleč od prvega. Oba potresa sta se zgodila na območju občine Nikšić, v vasi Donje Čarađe, najbližje mesto epicentru pa je Gacko. Čutili so ju po vsej Dalmaciji, še posebej na območju Dubrovnika, o zaznavnosti poročajo tudi iz Splita in Šibenika.

"Prebivalci na jugu so trenutno v nizu potresov, od katerih je bil današnji potres najmočnejši. Moramo biti pozorni, spremljati, kaj se bo dogajalo, a upamo, da je to najmočnejši potres v tej seriji", je za HRT zaključil Kuk.