Nazorna predstavitev doktorja Fafangla: »Krucialna bo fizična distanca. Maske so sekundarne«

»Navaditi se moramo plesa z virusom,« meni predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
ponedeljek, 25. 5. 2020, 12:04


Mario Fafangel
Mario Fafangel danes: "Rahljamo ukrepe, a ključna bo predvsem fizična distanca".
STA

Številke nam kažejo, da v Sloveniji dobro obvladujemo še vedno najbolj aktualno bolezen covid-19, je povedal Fafangel in s številkami ponazoril, da je v Evropi situacija bolj ugodna, žarišče epidemije pa je trenutno na ameriški celini.

»Navaditi se moramo plesa z virusom. Kupujemo čas, dokler ne bomo imeli učinkovitega zdravila ali cepiva. In potem s covidom zaključimo za zmeraj,« je bil nazoren doktor Fafangel, ki opozarja: »Virus ostaja med nami, možnost vnosa prav tako. Bili smo odgovorni, ostanimo še naprej.«

Kako torej naprej? »Krucialna bo fizična distanca, ne socialna, fizična, meter in pol do dva metra. Higiena rok in kašlja, milo in razkužilo,« je strnil mladi doktor z dolgimi lasmi in brado (trend, ki ga je postavil novi direktor NIJZ Milan Krek? Ne, Fafangel je že vrsto let naklonjen bujneši pričeski).

Mario Fafangel je že pred sedmimi leti negoval brado in nosil daljšo, rahlo skodrano pričesko.
Mario Fafangel je že pred sedmimi leti negoval brado in nosil daljšo, rahlo skodrano pričesko.
STA

Kako pa je s temi nesrečnimi maskami? »Maske so sekundarne v primerjavi z distanco. Maske pridejo v poštev, kadar ne moremo zagotoviti fizične distance. So bistvene, kadar smo bolni in moramo do zdravnika,« je še povedal Fafangel.