Nataša Pirc Musar prvič po telefonu z Zelenskim

Novico je na Twitterju prvi sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, nato jo je obelodanila še predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
ponedeljek, 9. 1. 2023, 16:23


PRS Pirc Musar - PR Ukrajine Zelenski_szj
Nataša Pirc Musar je po telefonu govorila s predsednikom Ukrajine
Urad predsednice republike

»Imel sem prvi telefonski pogovor z novo izvoljeno predsednico Slovenije Natašo Pirc Musar je na Twitterju zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po njegovih besedah sta govorila o vojaškem sodelovanju med državama, Zelenski pa je prvo žensko na predsedniški funkciji v Sloveniji povabil, da se pridruži prizadevanjem za iskanje miru v Ukrajini in ji čestital ob imenovanju na funkcijo predsednice.

Zelenski se je Pirc Musar in prebivalcem Slovenije zahvalil tudi za podporo Slovenije pri vstopanju v evropske integracije in jo povabil na obisk v Kijev. Poudaril je, da bi brez pomoči in podpore partnerskih držav težko zdržali v času ruske vojaške agresije na Ukrajino.

Predsednica republike Pirc Musar je izrazila željo, da bi se lahko pogovarjala v manj težkih okoliščinah za Ukrajino in izrazila priznanje za pogum tako vodstva kot prebivalk in prebivalcev Ukrajine ob ruski agresiji. »Slovenija polno podpira Ukrajino in njeno pravico do samoobrambe in ji stoji ob strani. Tako politično, z neomajno podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti, kot humanitarno in s pomočjo v vojaški opremi,« je poudarila predsednica.

»Slovenija si želi, da bi do miru v Ukrajini čimprej prišlo in bo podpirala ukrajinsko ljudstvo in njegovo zakonito oblast v prizadevanjih za iskanje poti do končanja vojne in trajnega miru v Ukrajini. Pomembno je, da smo tudi v Evropski uniji enotni v podpori Ukrajini pri spopadanju z varnostnimi, političnimi, gospodarskimi in drugimi grožnjami,« je še poudarila predsednica.

Slovenija je od začetka agresije namenila že 23 milijonov evrov v humanitarni in vojaški pomoči, prav tako pa se je s prispevkom v višini milijona evrov vključila v iniciativo Grain From Ukraine. Slovenija tudi nudi zatočišče 8.000 ukrajinskim beguncem in ukrajinskim sirotam. Predsednica je poudarila, da bo Slovenija z vojaškimi inštruktorji in častniki sodelovala tudi v vojaški misiji usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil.

Nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor se ni utegnil v živo srečati z Zelenskim, v Kijevu pa ga je obiskal nekdanji slovenski premier Janez Janša. Premier Robert Golob se je junija lani prvič po telefonu pogovarjal z Zelenskim.