FOTO: Na Hrvaškem obsedno stanje, naraščajo vodostaji Une, Save, Zrmanje ...

Na Hrvaškem se danes nadaljuje obsedno stanje zaradi poplav. Vodostaji rek še vedno naraščajo, po navedbah meteorologov pa deževja še ni konec.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
torek, 16. 5. 2023, 09:03


gračac, poplave
Včerajšnje razmere v Gračcu.
Profimedia

Kot smo že poročali, sta bili po nedeljskem obilnem deževju zaradi poplavljanja rek Zrmanje in Otuče pod vodo mesti Obrovac in Gračac v zadrski županiji, pri čemer so morali reševalci nekatere prebivalce evakuirati s čolni. Po navedbah župana občine Gračac Roberta Juka je voda tam zalila najmanj 59 hiš, a so na srečo uspeli vse prebivalce evakuirati. Kot sicer poročajo hrvaški mediji, se v Gračcu zaradi narave terena pred poplavami ne morejo obraniti z nasipi, saj voda na številnih mestih prodre iz kraškega podzemlja. »Voda je vdrla tako hitro, da so komaj uspeli odvezati krave, ki so se nato odpravile na hrib in zdaj čakajo tam, medtem ko je družina pobegnila v Gračac,« je glede drame, ki jo je doživela ena tamkajšnja družina, pojasnil Juko.

Včerajšnje razmere v Gračcu.
Včerajšnje razmere v Gračcu.
Bobo

Po uradnih podatkih je v Gračcu v zadnjih dveh dneh padlo kar 334 litrov, v petih dneh pa skupno že 425 litrov dežja na kvadratni meter, kar je po navedbah hrvaških meteorologov več, kot ga je kadar koli doslej v maju zapadlo skupno, pri čemer bo deževalo tudi v naslednjih dnevih. Znani meteorolog HRT Zoran Vakula je že včeraj napovedal, da deževja še ni konec in da bodo najslabše razmere vladale do srede zjutraj, nato se bo stanje predvidoma nekoliko stabiliziralo. Največ dežja je pričakovati v gorskem in osrednjem delu Hrvaške južno od Karlovca.

Poplavljanje Zrmanje v Obrovcu.
Poplavljanje Zrmanje v Obrovcu.
Bobo

Reke naraščajo

Z nekaj pojasnili glede nočnega dogajanja v Obrovcu se je danes zjutraj javil minister za notranje zadeve Davor Božinović. Dejal je, da je noč kljub zaskrbljenosti zaradi slabe vremenske napovedi minila brez novih večjih težav. Interventne službe so v polnem pogonu, na srečo pa doslej tam niso zabeležili poškodovanih.

Vodostaj reke Zrmanje je bil po včerajšnjem rekordu v nočnih urah sicer v upadu, a se je nato zjutraj znova začel dvigovati. Medtem naraščata vodostaja Une na območju Hrvatske Kostajnice in Save na območju Jasenovca. V primeru Une, če se bo naraščanje nadaljevalo, utegnejo pristojni kmalu razglasiti izredne razmere. Na območju Karlovca najhuje šele pričakujejo, a sta vodostaja Kolpe in Korane v nočnih urah na srečo nekoliko upadla.