Minister Vizjak: "Vsak glas proti zakonu je glas proti vladi Janeza Janše"

Minister za okolje in prostor meni, da so se državljani odločali na podlagi čustev, ne razuma.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
nedelja, 11. 7. 2021, 19:37


Andrej Vizjak
Vizjaku je žal, da so ljudje glasovali kot so glasovali.
STA

Arhitekt novele zakona minister Andrej Vizjak, meni da so pobudniki referenduma zakon uporabili proti pitni vodi. Za Televizijo Slovenija je dejal, da je »vsak glas proti uveljavitvi zakona tudi glas proti aktualni vladi Janeza Janše«, hkrati pa, da, »ko govorimo o vodi, ni prostora za politiko«.

Potemtakem je predsednik republike Borut Pahor glasoval proti vladi. Pahor je sicer poudaril, da »ni glasoval ne za vlado ne proti njej.«

"Ljudje so odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo veze s samim namenom zakona," je po približno petini preštetih glasov v odzivu za medije dejal Vizjak.

Ljudje so po njegovih besedah "žal" glasovali, kakor so glasovali. "Bomo se potrdili na nek drug način zagotoviti ta denar, ampak žalostno je, da nista bila prepoznana osnovni cilj in namen zakona," je ponovil.

Minister sicer meni, da se je referendum zlorabil in ugrabil za neke druge cilje, tudi politične. Kot je dejal, je njegov naslednji korak jasen - še naprej si bo prizadeval, kako povečati denar za vzdrževanje vodotokov in kako preprečiti, da bi nam vode delale škodo, ko prestopijo svoje bregove.

Opozoril je še, da bodo zavrnitev omenjenega zakonskega predloga najbolj občutili ljudje, ki ob vsakih poplavah trepetajo za svojo varnost. Kot kaže, pa bodo trepetali še najprej, je povzel Vizjak.

Kaže, da bo novela zakona o vodah na današnjem referendumu zavrnjena. Delni neuradni izidi po preštetih 65 odstotkih glasovnic kažejo, da je za uveljavitev novele glasovalo 13,77 odstotka, proti pa 86,23 odstotka volivcev. Nasprotniki so po zadnjih podatkih že dosegli tudi kvorum za zavrnitev zakona.