Legendarni Jeff Beck se je poslovil, spominjajo se ga Jagger, Jimmy Page, Ozzy Osbourne, Pink Floyd...

Jeff Beck, slavni kitarist, ki je igral pri Yardbirds in vodil skupino Jeff Beck Group, je umrl v starosti 78 let, je potrdil njegov predstavnik.

Svet24
Avtor: Svet24 / E. J.
četrtek, 12. 1. 2023, 08:20


jeff-beck
Nenadna smrt mojstra kitare Jeffa Becka je pretresla glasbeni svet.
profimedia

Beck je umrl v torek, potem ko je "nenadoma zbolel za bakterijskim meningitisom", je potrdil predstavnik. "Njegova družina prosi za spoštovanje zasebnosti, medtem ko obravnavajo to ogromno izgubo," so dodali, poroča The Guardian.

Pogosto opisan kot eden največjih kitaristov vseh časov, je Beck – čigar prsti in palci so bili slavno zavarovani za 7 milijonov funtov – bil znan kot vnet inovator. Bil je pionir jazz-rocka, eksperimentiral s fuzz in distorzijskimi učinki ter v svoji karieri utiral pot težjim podzvrstem, kot sta psych rock in heavy metal. Bil je osemkratni dobitnik grammyja, prejemnik nagrade Ivor Novello za izjemen prispevek k britanski glasbi in bil sprejet v Dvorano slavnih rokenrola tako kot solo izvajalec kot kot član skupine Yardbirds.

Jeff Beck je zagotovo eden najboljših kitaristov rock obdobja.
Jeff Beck je zagotovo eden najboljših kitaristov rock obdobja.
profimedia
Pokloni glasbenikov

Glasbeniki in dolgoletni prijatelji so s pokloni začeli že nekaj minut po objavi novice. Na Twitterju je Jimmy Page zapisal: »Bojevnik s šestimi strunami ni več tukaj, da bi občudovali urok, ki ga je lahko spletel okoli naših smrtnih čustev. Jeff je lahko kanaliziral glasbo iz eteričnega. Njegova tehnika je edinstvena. Njegova domišljija je očitno neomejena. Jeff, pogrešal te bom skupaj s tvojimi milijoni oboževalcev.”

"S smrtjo Jeffa Becka smo izgubili čudovitega človeka in enega največjih kitaristov na svetu," je zapisal Mick Jagger. "Vsi ga bomo zelo pogrešali."

Rod Stewart, ki je bil na turneji s skupino Jeff Beck Group v poznih 60-ih, ga je označil za »enega redkih kitaristov, ki bi me med igranjem v živo dejansko poslušal, kako pojem in odgovarjam ... bil si največji, moj človek. Hvala za vse."

Gene Simmons je to označil za »srce parajočo novico … nihče ni igral kitare kot Jeff. Pridobite si prva dva albuma Jeff Beck Group in glejte veličino. POČIVAJ V MIRU."

"Zdaj, ko je Jeff odšel, se mi zdi, da je eden od mojih bratov zapustil ta svet, in zelo ga bom pogrešal," je tvitnil Ronnie Wood.

Ozzy Osbourne je tvitnil: »Ne morem opisati, kako žalosten sem, ko slišim o smrti Jeffa Becka. Kakšna strašna izguba za njegovo družino, prijatelje in številne oboževalce. Bila je taka čast, da sem poznal Jeffa in neverjetna čast, da je igral na mojem najnovejšem albumu.”

David Gilmour iz skupine Pink Floyd je zapisal: "Uničen sem, ko sem slišal novico o smrti mojega prijatelja in junaka Jeffa Becka, čigar glasba je toliko let navduševala in navdihovala mene in nešteto drugih ... Za vedno bo ostal v naših srcih."

Johnny Marr ga je označil za "pionirja in enega največjih vseh časov"

medtem ko je David Coverdale iz Whitesnake zapisal: "Oh, moje srce ... RIP, Jeff ... že te pogrešam".

Dave Davies iz The Kinks je tvitnil: »Zlomljeno mi je srce, saj se mi je zdel v dobri formi. Igral je odlično in bil je v odlični formi. Šokiran sem in zbegan … nima smisla, da ne razumem. Bil je dober prijatelj in odličen kitarist.”