Imen za to preprosto, a tako značilno pustno sladico bi lahko našteli kar nekaj, odvisno pač od krajev, kjer jih pripravljajo. Krhki flancati (najbolj uradno), rožice, štravbe ali kroštole, kot jim pravijo na Krasu. Podobno je z recepti. V vsaki družini jih naredijo nekoliko drugače, po sestavinah in obliki. Osnova pa je enaka, tako kot nepogrešljivi sladkor v prahu, s katerim je treba flancate potresti, ko se po cvrtju ohladijo. Če so narejeni, kot je treba, so res prava pustna norost: nezdravi kot le kaj, bi rekli sodobni strokovnjaki za prehrano, a pregrešno dobri. Le kako gre to dvoje skupaj? Ne sprašujte in takoj začnite mesiti testo. Maškare prihajajo!
Recept za krhke flancate je star in družinski. Zapisala ga je izjemna gospa Marija Hlad, zdaj že pokojna, a bo ostala v spominu vseh, ki so jo poznali kot teto Marijo, kot izjemna kuharica. Rodila se je leta 1919 na Ustju pri Ajdovščini, a je morala že kot mlado dekle oditi služit, kot se je reklo, v Trst k mestni gospodi. Tam je preživela velik del svojega življenja. Njena zgodba bi si, če bi jo lahko še enkrat povedala, zaslužila roman. Veliko jih je povedala svojim bližnjim; bile so naravnost pretresljive, tudi o tem, kako cenjena so bila slovenska dekleta kot služkinje pri bogatih meščanih, a zelo izkoriščana. Takrat ni bilo zakonodaje, sindikalne zaščite in plačnih razredov. Proste so bile samo ob torkih popoldne, od kosila do večerje, ter v nedeljo, ko so šle k maši. Ves preostali čas so živele v skromni sobici in bile na voljo družini za vsa opravila.
Kuhanje tete Marije, to je bila posebna zgodba!
Krhki flancati so bili le ena od jedi, ki jih je z veseljem naredila otrokom, predvsem nečakom, saj svojih otrok ni imela. Na srečo je zapustila recept, ki je preprost, a tako dober, da se ga je najbolje držati v celoti. Najpomembneje je, da se testo gnete vsaj četrt ure, kot je naročeno, da postane res gladko, nato pa mora pred valjanjem še kako uro počivati.
Sestavine
- 200 g moke
- 1 jajce in 2 rumenjaka
- 3 žlice vina
- 1 žlica sladkorja v prahu
- naribana lupinica 1 limone
- ščepec soli
- sladkor v prahu za posip
Priprava
1. V skledo presejmo moko ter dodamo sol in naribano limonino lupinico.
2. V zmes naredimo vdolbinico ter vanjo dodamo jajce, dva rumenjaka, sladkor v prahu in vino.
3. Zgnetemo testo, ki mora biti nekoliko čvrstejše kot za testenine. Počiva naj vsaj eno uro, nato ga na tanko razvaljamo. Izrežemo poljubne oblike, na primer pravokotnike, in vanje naredimo nekaj zarez ali koščke drugače oblikujemo.
4. Olje segrejemo na 170 stopinj (ne sme biti prevroče, saj je tanko testo zelo hitro ocvrto). V njem jih enkrat obrnemo in preložimo na papirnato brisačo, ki vpije odvečno olje. Flancati morajo imeti zlato rumeno barvo. Ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu.
Še več slastnih receptov vač čaka v reviji Jana, št. 7, 14. 02. 2023.