Kitajski predsednik Xi se bo maja v Franciji sestal s kolegom Macronom

Potovanje, ki so ga v Pekingu načrtovali več mesecev, bodo pozorno spremljali v Washingtonu in drugih evropskih prestolnicah.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
sreda, 20. 3. 2024, 20:25


profimedia-0770435149
Emmanuel Macron in Xi Jinping aprila lani v Pekingu.
Profimedia

Kitajski predsednik Xi Jinping namerava v začetku maja obiskati Francijo, kjer naj bi se srečal s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom. Po poročanju bruseljskega Politico je eden od glavnih ciljev obiska prepričati EU o nujnosti sodelovanja Rusije v mirovnih pogajanjih za končanje vojne v Ukrajini, ki bodo potekala v Švici, sicer jih bo Peking bojkotiral.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova je namreč 13. marca sporočila, da se Rusija ne bo udeležila mirovnega vrha o Ukrajini v Švici, tudi če bo tja povabljena. Več kot 160 držav bo sicer povabljenih k razpravi in oblikovanju skupnega dokumenta o tem, kaj je treba postoriti za ponovno vzpostavitev miru v Ukrajini.

Potovanje, ki so ga načrtovali več mesecev, bodo pozorno spremljali v Washingtonu in drugih prestolnicah v EU. To bo Xijevo prvo potovanje v Evropo po pandemiji novega koronavirusa, njegov obisk pa sovpada s 60. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Francijo in Kitajsko. Peking pa si tudi močno prizadeva, da bi evropske naložbe ostale na kitajskem trgu, saj je gospodarstvo pod velikim pritiskom in ga pretresa nestabilen nepremičninski trg.