Kanada Rusiji noče izročiti 98-letnega ukrajinskega nacista

Ukrajinski nacist Yaroslav Hunka je pozornost svetovne javnosti in ruskih oblasti pritegnil septembra lani, ko so mu v kanadskem parlamentu priredili stoječe ovacije.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
sreda, 14. 2. 2024, 09:00


profimedia-0808143667
Yaroslav Hunka (desno)
Profimedia

Kanada je zavrnila prošnjo Rusije za izročitev 98-letnega veterana, ukrajinskega državljana in nacističnega zločinca Yaroslava Hunke, ki so ga ruske oblasti v odsotnosti obtožile genocida. Ruski veleposlanik v Kanadi Oleg Stepanov je po poročanju RIA Novosti pojasnil, da so kanadske oblasti kot razlog za zavrnitev navedle, da za izročitev ni pravne podlage med državama. Stepanov je odločitev označil za "politično motivirano" in poudaril, da bo Rusija še naprej zahtevala Hunkino izročitev, saj da je to "načelna stvar" za državo.

Hunka je pritegnil pozornost svetovne javnosti in ruskih oblasti, ko je bil med obiskom ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega septembra lani povabljen v kanadski parlament. Po nagovoru Zelenskega je predsednik spodnjega doma parlamenta Anthony Rota Hunko, ki je sedel v galeriji parlametna, označil za ukrajinskega heroja. Sledil je val stoječih ovacij, navdušen je bil tudi kanadski premier Justin Trudeau. Pozneje se bo izkazalo, da niso vsi Ukrajinci heroji in da je Hunka služil v nacistični paravojaški formaciji SS.

Zelenski in Trudau sta bila navdušena ...
Zelenski in Trudau sta bila navdušena ...
Profimedia

Omenjena divizija je sicer obstajala leto dni, dokler ni razpadla v bojih z Rdečo armado leta 1944, med sojenjem na sodišču v Nürnbergu pa so bili pripadniki SS-a in pripadniki omenjene divizije razglašeni za vojne zločince, enako kot tudi nacistična organizacija sama. V času druge svetovne vojne so v Ukrajini ubili 800.000 Židov, 150.000 Poljakov in veliko število pripadnikov drugih narodov, za te zločine pa so bili poleg okupatorjev odgovorni tudi njihovi kolaboranti.