Kacin poziva vzgoljiteljice in njihove partnerje, naj premislijo, ali je to »cincanje primerno«

»Minister« cepljenja Jelko Kacin je zavzel osrednje mesto na današnji tiskovni konferenci.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
torek, 9. 3. 2021, 12:28


jelko kacin
V tem tednu bodo cepiva v veliki meri namenjena cepljenju kroničnih bolnikov, pa tudi vsem zaposleni v vzgoji in izobraževanju.
STA
Vlada si želi, da bi do konca junija cepili več kot 60 odstotkov prebivalstva.

Kacin je predstavil okvirno vsebino dogovora med Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in farmacevtsko družbo Salus, ki izvajala nekatere pomembne aktivnosti na področju cepljenja. Pogodba s Salusom za celotno logistiko in izvedbo cepljenja je že podpisana, vrednost letne pogodbe je 879,955 evrov. Skrbeli bodo za sprejem pošiljk od dobavitelja, skladiščenje cepiva, pripravo in izdajo cepiva ter prevoz cepiv.

Novo cepivo z enim odmerkom

Po Kacinovi oceni bo do konca marca porabljenih 282.000 odmerkov cepiva, prihajajo pa nove pošiljke. V četrtek naj bi odobrili tudi cepivo družbe Johnson & Johnson (v Evropi hčerinska firma Janssen). Gre za vektorsko cepivo z enim odmerkom, do junija pričakujemo 230.000 odmerkov.

Kacinova skrb

Med prioritetnimi skupinami za cepljenje so vsi zaposleni vzgoji in izobraževanju. Ko se bodo cepili s cepivom AstraZeneca in bodo minili trije tedni, jim ne bo treba več na testiranja, s čimer bodo razbremenjeni zdravstveni domovi in koncesionarji, ki opravljajo testiranja. »Žal je interes med vzgojitelji oziroma vzgojiteljicami pol manjši kot med učitelji in profesorji. To je tisto, kar nekoliko skrbi,« je potarnal Kacin, ki predlaga, da se čim prej odločijo za cepljenje, sicer pa v vrsti stoji deset in več tisoč interesentov. Kacin je dan po dnevu žena izkoristil priložnost in pozval vzgojiteljice in njihove zakonske partnerje, »naj vendarle premislijo, ali je to cincanje primerno in odgovorno, tako do otrok kot do njihovih staršev, predvsem pa do sebe in svojih najbližjih«.