Je 13-letnik vedel, da ne bo kazensko odgovarjal?

Šokirane prebivalce Beograda in Srbije je nagovoril predsednik države Aleksandar Vučić.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
sreda, 3. 5. 2023, 19:24


beograd, urgenca
Nekaj učencev je hudo poškodovanih, dva sta v kritičnem stanju.
Profimedia

V jutranjih urah je na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu 13-letni sedmošolec Kosta K. ubil sedem deklet in enega dečka, stare od 12 do 14 let, ter varnostnika. Po grozljivem zločinu je sam poklical policijo in počakal pred šolo.

Kosta K. je napad načrtoval mesec dni. Nekaj žrev naj bi izbral vnaprej. Pokazal je kopijo njegovega seznama z imeni učencev, ki jih je nameraval ubiti, kot tudi skico šole s potekom napada. Učilnico, kjer je imel njegov sedmi razred danes pouk zgodovine, pa je za napad izbral, ker je blizu vhoda v šolo.

Vučić je povedal, da se fant nahaja na posebnem oddelku klinike za neuropsihiatrijo. Ker je star 13 let, po srbski zakonodaji za svoje dejanje ne bo kazensko odgovarjal. »Gre za netipičen primer, drugačen od vseh,« je razmišljal srbski predsednik in predstavil nekaj detajlov iz zaslišanja. Fant prihaja iz ugledne družine, oče je nevrokirurg, mama pa zaposlena na ministrstvu. Starši ga niso tepli, od njega pa so zahtevali vedno boljše rezultate v šoli, čeprav je bil že tako izjemen učenec. Lansko leto je sam zaprosil, če ga premestijo v drug razred, kjer so bili trije njegovi prijatelji. Vendar ga tudi v tem razredu niso najbolje sprejeli,… je dejal Vučić in dodal, da je bil fant dober strelec, saj ga je oče večkrat s seboj peljal na strelišče.

Vučić, ki seveda ni iskal vzroka za to tragedijo, se je vendarle vprašal, kje bi lahko šlo narobe, kje so bili problemi. Nedopustno se mu zdi, da je oče 12 ali 13-letnemu otroku dovolil, da strelja, pa čeprav na strelišču. Po spisku, ki ga je pripravil Kosta, pa je ugibal, če se ni fantu v glavi odvijala »neke vrste igrica, v kateri imajo vsi več življenj«. Ob tem je srbski predsednik spomnil, da fant ni pokazal obžalovanja, da ne razume, kaj je storil, nemara je v določenih krogih na družbenih omrežjih postal celo junak.

Strožji zakon o orožju

Vučić vladi predlaga, da zaostri zakon o orožju in razmisli o znižanju kazenske odgovornosti mladih. Iz prvega pogovora s fantom se namreč zdi, da je vedel, da zaradi starosti ne bo odgovarjal za svoj zločin.