VIDEO: Državni udar v Braziliji? Podporniki skrajneža Bolsonara uničujejo kongres

Podporniki nekdanjega skrajno desničarskega predsednika vdrli v kongres.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
nedelja, 8. 1. 2023, 20:35


GeWr8yYW
Kaos v Brasiliji.
Twitter

Podporniki brazilskega bivšega predsednika Jaira Bolsonara so vdrli v kongres, policija pa je uporabila solzivec, da bi jih odgnala. Dramatični prizori so se zgodili teden dni po inavguraciji levičarskega veterana Luiza Inácia Lule da Silve, poroča BBC.

Podporniki Bolsonara, ki nočejo priznati poraza na volitvah, so prebili policijske ovire, razbili okna in vstopili v stavbo kongresa v prestolnici Brasília. Nasilneži pozivajo k vojaškemu udaru in odstopu da Silve, ki je na oktobrskih volitvah premagal svojega skrajno desničarskega tekmeca.

Lula je sicer trenutno na uradnem potovanju v zvezni državi São Paulo. V svojem inavguracijskem govoru je obljubil, da bo ponovno zgradil državo, ki se je znašla v "strašnih ruševinah" in obsodil politiko svojega predhodnika.

Brazilski minister za pravosodje in javno varnost Flavio Dino je invazijo pobesnelih desničarjev označil za "absurden poskus vsiljevanja volje protestnikov s silo". "Nasilje ne bo prevladalo," je poudaril. Ob dogajanju sicer ne moremo mimo primerjave z napadom na ameriški kongres 6. januarja predlani, ki so ga izvedli podporniki Donalda Trumpa, tesnega zaveznika in prijatelja Bolsonara.