»Človek ne ve, kdaj bo svet eksplodiral ali pa nas nas bodo uničili bacili in virusi«

Legendarna slovenska glasbena skupina Zmelkoow, ki zase pravi, da so rock'n'roll cirkus bend, primorski in vseslovenski posebneži, se poslavlja. Morda prvič, morda za vedno – ne vemo še! Minulo sredo so imeli v ljubljanskem Kinu Šiška poslovilni koncert, ki so ga napolnili do zadnjega kotička. Kaj vse nam je zaupal pevec in kitarist skupine Zmelkoow, Gorazd Sedmak - Goga? Kot se za bend njihovega kova spodobi, se je kultna glasbena skupina Zmelkoow ta teden od glasbenih odrov poslovila v velikem slogu, z »Velikim poslovilnim koncertom – prvič«, ki je bil zaradi velikega zanimanja kaj hitro razprodan.

Svet24
Avtor: Svet24 / Odkrito.si
sobota, 28. 1. 2023, 17:34


gorazd-sedmak, bolj-znan-kot-goga
Gorazd Sedmak, bolj znan kot Goga
M24

Goga, vemo, da ste bili povsem zaposleni s pripravami na veliki poslovilni koncert, o katerem bova spregovorila malce kasneje. Pogovor bi namreč rada začela z glasbo – zaupajte nam, kaj vam glasba v življenju pomeni. Je to ljubezen, strast, delo?

Glasba je blizu »centra« mojega življenja. Ljubezen, strast, delo ... vse to bi bil pravi odgovor.

»Kaj nam fali« je ena izmed vaših novejših uspešnic. Česa »fali« v vašem življenju?

Ničesar zelo močno. Morda malo več miru, razumevanja za počivanje in »zabušavanje«. Osebno tudi malo več poslušnosti in trdega dela članov benda. Večkrat jih priganjam, tako da sem si prislužil naziv velikega diktatorja, kar seveda nisem. Sem precej demokratičen vodja. Pesem, na katero se navezuje vprašanje, pa je namenjena temu, da nas opomni, da čeprav nam včasih manjkajo kakšne malenkosti, to ni nič proti temu, kar doživljajo nekateri drugi.

Jaz sem najbolj ponosen na to, da imam relativno kaotičen, neresen in izjemno neprofesionalen band, pa nam kljub temu uspeva »čofotati« nad vodo in »dihati«.
Jaz sem najbolj ponosen na to, da imam relativno kaotičen, neresen in izjemno neprofesionalen band, pa nam kljub temu uspeva »čofotati« nad vodo in »dihati«.
M24

Kaj pa je po vašem mnenju smisel življenja – morda »ležanje na plaži«? O tem ste peli v glasbenem hitu »Smisel življenja je ležanje na plaži, z možgani na off in čivavo na straži ...«

Ležanje na plaži je smiselno poleti, pa še to ne na močnem soncu. Občasno se je treba vreči v vodo in počofotati, da ne pride do pregrevanja ter da ohranimo zdravo telo ... tudi zdrav duh v zdravem telesu.

Zmelkoow ... lahko bi rekli – rahlo bizarni genialci slovenske muzike. Trideset let ste na naši sceni, postregli ste nam s številnimi glasbenimi poslasticami, na kaj ste najbolj ponosni?

Jaz sem najbolj ponosen na to, da imam relativno kaotičen, neresen in izjemno neprofesionalen bend, pa nam kljub temu uspeva »čofotati« nad vodo in »dihati«. Ostali člani benda pa, vem, so ponosni na druge stvari: eni na to, da so izvedli kakšen »briljantni« solo, drugi, da jim je uspelo shujšati 15 kilogramov v enem mesecu, ko so se pripravljali na koncert ... Težko je povzeti skupni ponos celotnega benda.

Lani ste nam postregli z dvema albumoma; eden je studijski, z naslovom 10/10, drugi je »live«, z naslovom Dramsko razkošje …

Deseti album smo se odločili poimenovati 10/10. Nanj smo uvrstili deset komadov, ki si zaslužijo oceno 10 od 10. Kar nekaj je desetk, ki upravičujejo ta naziv. (smeh) Po moji skromni presoji gre za zelo dober album. Drugi album Dramsko razkošje pa je posnetek koncerta v Drami; posneli smo ga pred korono. Gre za prvi uspeli poskus snemanja naše akustične različice. Dramsko razkošje zato, ker je to edinstven prostor, prostor, kakršnih nismo vajeni. Po navadi igramo v klubih, kjer ni tega razkošja.

Ni pa ta album deseti od desetih?

Ne. Upam, da kmalu lahko pričakujemo enajsti album.

Raje se poslavljamo večkrat kot nikoli.
Raje se poslavljamo večkrat kot nikoli.
M24

Malce se dotakniva še dveh komadov: Zmagali smo in Ke' Mona. Pesmi veljata za »odpičeni«, drugačni ... Kaj vas je navdihnilo?

Ke' Mona je terapevtski komad. Vsi imamo v življenju koga, ki nam greni življenje. Težko pa je takšno osebo direktno označiti – ti si mona. Zato sem si zamislil pesem, ki si jo lahko prepevamo, ko gremo mimo »tiste« osebe. Menim, da ima lepo prihodnost. Drugi komad Zmagali smo pa je bolj »globoka« pesem. Govori o tem, kako lahko ljudje upravičimo svoje življenje in si ga naredimo lepega. Vsak išče zadovoljstvo v stvareh, ki so mu blizu, ki jih zmore ter najbolje zna. Nekako smo vsak na svoj način lahko zmagovalci.

Zdi se, da ste na vrhuncu ustvarjanja, da ste na pravi poti. Zakaj se Zmelkoow poslavlja?

Slovo je namenjeno temu, da pravočasno izpeljemo ta ritual. Glede na težke čase, ki se nakazujejo ob globalnem segrevanju, lokalnem zmrzovanju, bacilih in jedrskih grožnjah, se prav lahko zgodi, da bo Zemljo ali vsaj del njenih prebivalcev, med katerimi utegnemo biti tudi mi, vzel vrag, preden dvakrat pomežiknemo. In ker morda ne bo časa, da bi se vljudno poslovili, Zmelkoow pa smo vljuden bend, smo se odločili, da se bomo za vsak primer prvič poslovili pravočasno in napovedano. Če pa se slučajno izkaže, da smo preveč pohiteli, bomo organizirali tudi veliki »comeback« koncert in nato še enega poslovilnega. Človek namreč nikoli ne ve, kdaj bo svet eksplodiral, nas bodo uničili bacili, bo priletela kakšna raketa ... Raje smo preventivno pripravljeni, kot da nas to preseneti. Raje se poslavljamo večkrat kot nikoli. Zato smo tudi napisali Veliki poslovilni koncert – prvič. Če bo naša publika želela več naše glasbe, se morda obeta tradicionalni veliki poslovilni koncert. (smeh)

In za vami je zdaj prvi tradicionalni poslovilni koncert v Kinu Šiška. S čim ste postregli? Navdušenje je bilo ogromno …

Pripravili smo pregled svojega ustvarjalnega opusa, s poudarkom na zadnjem albumu 10/10. Predstavili smo tudi nekaj »odpiljenih« singlov, ki še niso bili slišani – ali pa so bili slišani že zelo dolgo nazaj. Imeli smo tudi zelo »eksotične« goste, njihova glasba je vpisana v svetovno dediščino Unesca …

Zmelkoow poslovilni koncert v Kinu Šiška.
Zmelkoow poslovilni koncert v Kinu Šiška.
Mediaspeed