Bahmut kot Hirošima? »Nič več ni živega, vse zgradbe so uničene«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je z voditelji skupine G7 mudil na Japonskem, je dejal, da ob fotografijah razdejane Hirošime pomisli na današnje prizore iz Bahmuta.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
ponedeljek, 22. 5. 2023, 08:32


bahmut
Bahmut v ruševinah.
Profimedia

Ruske oblasti so po osmih mesecih obleganja, napadov in najverjetneje več deset tisoč žrtvah na obeh straneh v soboto vendarle naznanile, da je oblegano mesto Bahmut v celoti v njihovih rokah. Zelenski je na vrhu G7 v japonski Hirošimi na te navedbe sicer vrgel senco dvoma. Zelenski je na novinarski konferenci dejal, da se ukrajinske sile še naprej borijo v samem mestu, kjer izvajajo »pomembne naloge.« »Danes so v Bahmutu – kje, ne bom razkril – a to govori o tem, da Rusija danes Bahmuta še ni osvojila. Ni možnih drugih interpretacij.« A dejstvo ostaja, ne glede na to, ali so ruske sile uspele zavzeti 98, 99 ali 100 odstotkov Bahmuta, mesto kot tako več ne obstaja, tam ležijo le še ruševine.

Bahmut v ruševinah.
Bahmut v ruševinah.
Profimedia

Kot je včeraj dejal Zelenski, ki je ruševine v Bahmutu primerjal s Hirošimo v drugi svetovni vojni, bi si želel videti, da bi bil Bahmut po zaključku vojne deležen tako uspešne obnove kot je je Hirošima. »Odkrito vam bom povedal, fotografije Hirošime me absolutno spominjajo na Bahmut in druga mesta. Nič več ni živega, vse zgradbe so uničene,« je dejal.

Na njegove besede se je z dobro mero cinizma odzvala pogosto jezična tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, ki je Zelenskega na Telegramu opomnila, da so Hirošimo bombardirale Združene države, ki trenutno prav tako oborožujejo Ukrajino. »Dobra, za oboje je kriva Bela hiša,« je v svojem slogu pripomnila Zaharova.

Bahmut v ruševinah.
Bahmut v ruševinah.
Profimedia

Kako dolgo?

Iz ukrajinske vojske so sicer včeraj sporočili, da njihove sile še vedno prodirajo skozi ruske položaje na obrobju Bahmuta, ki ga želijo zdaj obkoliti oni sami. Ukrajinski poveljnik kopenskih sil Oleksandr Sirski je sicer tudi sam včeraj dejal, da ukrajinska vojska še vedno nadzoruje »neznaten« del samega mesta, ki pa jim bo, »ko se bo situacija spremenila,« omogočil, da znova vstopijo v mesto.

Ob tem zaenkrat še ni znano, kaj se bo zgodilo s plačanci ruske paravojaške skupine Wagner, ki se v teh dneh kitijo z osvojitvijo Bahmuta in se nahajajo predvsem v samem mestu. Šef skupine Jevgenij Prigožin je včeraj naznanil, da so »zavzeli vso ozemlje, kar smo obljubili, do zadnjega centimetra. Kot smo navedli včeraj. Svoje položaje predajamo ruskemu obrambnemu ministrstvu, 25. maja zapuščamo konfliktno območje.« Če ne gre zgolj za prazne besede, golo besedičenje in propagando, naj bi torej plačanci mesto zapustili do konca tega tedna.

Bahmut v ruševinah.
Bahmut v ruševinah.
Profimedia

Necenzurirano prenos
Bahmut v ruševinah.
Profimedia