Arso izdal rdeči alarm: Reke naraščajo, kar prihaja, je še huje

Pristojne službe so imele v zadnjih dnevih opravka predvsem z zemeljskimi plazovi. Zdaj je na vidiku še obsežnejše poplavljanje rek.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
torek, 16. 5. 2023, 11:11


formin, drava
Na območju Formina, naselja na Ptujskem polju v Občini Gorišnica, je Drava že včeraj dosegla most.
PGD Gorišnica

Zaradi obilnih padavin se z obsežnimi poplavami zadnja dva dneva že srečujejo na Hrvaškem, kjer vodostaji rek naraščajo tudi danes. Na Hrvaškem s strahom pogledujejo tudi proti Sloveniji, saj pričakujejo, da bo predvsem jutri udaril velik vodni val reke Save.

Resna opozorila pa danes prihajajo tudi za Slovenijo. Kar zadeva padavine, bodo na območju jugovzhodne Slovenije najmočnejše danes popoldne in sredi dneva, na severovzhodu pa popoldne in zvečer. V manj kot 24 urah bo na teh območjih padlo 30-60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 litrov na kvadratni meter padavin. »Ob tem bodo vodotoki močno narasli,« so posvarili pri Agenciji RS za okolje (Arso).

Kot opozarjajo slovenski meteorologi, bodo danes »reke v vzhodni polovici Slovenije ob ponovnih obilnih padavinah in zaradi velike predhodne vodnatosti ter namočenosti tal močno narasle.« Po njihovih navedbah bodo najbolj narasle reke, ki so se v preteklih dneh že razlivale, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju, Halozah in v porečju Krke. Poplavljene površine se bodo povečevale popoldan in v noči na sredo.

Pri Arsu so za dele Slovenije prižgali rdeči alarm.
Pri Arsu so za dele Slovenije prižgali rdeči alarm.
Arso

»Ob močnih nalivih na tem območju so verjetna poplavljanja hudourniških vodotokov, na več mestih lahko zastaja in poplavlja padavinska in zaledna voda. Reki Pesnica in Ščavnica lahko poplavita tudi v večjem obsegu. Razlivanja rek so verjetna tudi drugod na vzhodu,« so zapisali pri Arsu. Dodali so, da bo danes znova začela naraščati »reka Krka s pritoki, ki bo v spodnjem toku naraščala do jutri popoldan.« Poplavljene površine se bodo vzdolž celotnega toka Krke še povečevale. Jutri sredi dneva in popoldan lahko Krka poplavi tudi v večjem obsegu.

Predstavniki Arsa bodo o izdaji rdečega opozorila pred poplavljanjem rek v severovzhodni Sloveniji in v porečju reke Krke spregovorili na novinarski konferenci ob 13. uri.