Odličnjak Kosta v razred vstopil »povsem hladno« in začel streljati

Srbija je bila danes priča krvavemu dogodku, veliki tragediji, ki smo jih vajeni spremljati na drugi strani Atlantika. Pokol na osnovni šoli je zagrešil 13-letni fant.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
sreda, 3. 5. 2023, 11:59


beograd, K. K
Srbski mediji so že objavili fotografijo učenca, ki je zagrešil pokol.
Facebook

Kot smo že poročali, je v beograjsko osnovno šolo Vladislava Ribnikarja danes vstopil oborožen 13-letnik in začel streljati. Po zadnjih navedbah srbskega ministrstva za notranje zadeve je ubil osem otrok in varnostnika, a se lahko število žrtev še poviša, saj je huje poškodovanih še šest otrok in učiteljica zgodovine.

Srbski tabloidi so hitro postregli tudi z identiteto strelca, ki so ga na kraju aretirali. Gre za Kosto Kecmanovića, 13-letnega učenca na tej osnovni šoli. Po neuradnih podatkih Novorsti.rs gre za sina uglednega zdravnika in radiologa. Strelski pohod je zagrešil z očetovo pištolo, sicer pa naj bi šlo za odličnjaka, ki pa je bil žrtev medvrstniškega nasilja. Kot poroča hrvaški portal Index.hr, so se po pričevanju učencev v lanskem šolskem letu nad njim znašali njegovi sošolci, zato so ga premestili v drug razred, a se je trpinčenje in maltretiranje nadaljevalo. Srbski minister za izobraževanje Branko Ružić je navedbe, da je bil 14-letnik žrtev medvrstniškega nasilja, zanikal. V šoli so medtem pojasnili, da gre za vzornega učenca, ki ni imel nobenih duševnih ali drugih težav, ki bi nakazovale, da bo storil tako grozen zločin.

Nova.rs poroča, da je Kosta vstopil v šolo in najprej ustrelil varnostnika, ki ga je želel zaustaviti in mu odvzeti orožje. Nato naj bi tri osebe ustrelil na hodniku in vstopil v učilnico, v kateri je potekal pouk zgodovine. Tam je s streljanjem nadaljeval. Po navedbah ene od učenk, ki se je nahajala v tem razredu in je napad preživela, je strelec v učilnico vstopil povsem hladno in tam najprej ustrelil učiteljico. Skupaj naj bi izstrelil najmanj 15 nabojev iz dveh nabojnikov. Policija ga je končno aretirala na šolskem dvorišču, so potrdili na srbskem notranjem ministrstvu, kjer so dodali, da vse »okoliščine, ki so privedle do te tragedije,« še preiskujejo.