To je novi največji slovenski davčni dolžnik

Kdo je novo ime na vrhu Fursove lestvice največjih davčnih dolžnikov?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 21. 5. 2020, 05:55


peter-selakovic
Peter Selakovic
linkedin

Na vrhu seznama največjih davčnih dolžnikov, ki ga objavlja finančna uprava (Furs), je novo ime. To je Peter Selakovic, poslovnež iz Ljubljane, ki se ukvarja z nepremičninami in svetovanjem več tujim družbam.

Selakovic državi dolguje 9,4 milijona evrov glavnice in pripadajoče obresti, kar je največ med vsemi davčnimi zavezanci med fizičnimi osebami v Sloveniji. Toliko dodatnega davka so mu davčni inšpektorji odmerili po pregledu visokih dohodkov med letoma 2007 in 2014, ki jih ni prijavil. 

Preiskavo so po naših informacijah začeli jeseni 2016. Ugotovili so, da je Selakovic v tem obdobju razpolagal s sredstvi za osebno potrošnjo in premoženjem, ki so znatno presegali napovedane dohodke davčnemu organu.

Kdo je Peter Selakovic

Selakovic je eden od poslovnežev, ki v širši javnosti veljajo za popolno neznanko. Zakaj ga je Furs pred štirimi leti pozval k prijavi premoženja, uradno ni mogoče ugotoviti. Selakovic za pojasnila ni dosegljiv. Toda že pred tem je sodeloval pri nekaterih večjih poslih, ki razkrivajo njegove dobre povezave z omrežjem ljudi, vpletenih v posle Telekoma Slovenije na Balkanu. Je tudi eden ključnih operativcev, ki so nekaj časa snovali sovražni prevzem Petrola.

V zadnjih letih se je Selakovic ukvarjal z različnimi posli. V obdobju, ko ga je pregledoval Furs, je vodil dva večja nepremičninska projekta. Skupaj s pevcem Robertom Pešutom Magnificom in nekdanjim košarkarjem Vladom Ilievskim je bil eden od investitorjev v novo stanovanjsko sosesko Koseze v Ljubljani. 

V Kosezah, nedaleč od bajerja, so želeli zgraditi stanovanjsko sosesko.
V Kosezah, nedaleč od bajerja, so želeli zgraditi stanovanjsko sosesko.
google street view

/
/
AA kultura

Šlo je za projekt gradnje luksuznih vil na travniku, nedaleč od Koseškega bajerja. Projektu je od samega začetka glasno nasprotovala opozicija v mestnem svetu, saj je ljubljanski župan Zoran Janković s prostorskim načrtom iz leta 2010 spremenil namembnost zemljišč iz kmetijske v stanovanjsko, s tem pa povečal njihovo vrednost. 

Pozneje so na MOL večkrat poskušali sprejeti tudi občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) Koseze, ki bi trojici omogočil začetek gradnje, vendar neuspešno. Selakovic sicer velja za osebnega Jankovićevega prijatelja. 

Petru Selakovicu je uspelo prehiteti državo in pred njo umakniti velik del premoženja. Veliko večino nepremičnin je že leta 2016 prodal najožjim družinskim članom in poslovnim partnerjem. Čeprav je Furs na podlagi vmesnih ugotovitev davčnega inšpekcijskega nadzora vpisal začasno prepoved obremenitve in prodaje, je bil prepozen. Selakovic se je sicer v različnih pritožbenih postopkih branil, da so ugotovitve Fursa, ki se nanašajo na leti 2007 in 2008, brezpredmetne zaradi poteka zastaralnega roka. Toda sodišče se s tem ni strinjalo in ga je zavrnilo. 

Slovaški naskok na Petrol

Že pred tem se je Selakovic lotil drugega nepremičninskega projekta v občini Šmarješke toplice. Skupaj z dolgoletnim poslovnim partnerjem Matjažem Zanoškarjem sta želela zgraditi stanovanjsko počitniško naselje nad Prinovcem. 

Toda v letu 2016 sta se tako Selakovic kot tudi Zanoškar znašla v davčnem inšpekcijskem nadzoru. Projekt pa sta takrat prodala podjetju NEP Projekt.

/
/
Petrol

Že dobrih pet let Selakovic dela za slovaško-češko finančno skupino J&T, ki je druga največja lastnica Petrola, največje domače naftne družbe. Delnice Petrola je kupovala za madžarsko energetsko družbo MOL, čemur je država nasprotovala. J&T je imel v Sloveniji velike načrte tudi s Cinkarno Celje in portoroškimi hoteli.

Selakovicev tesen sodelavec v poslih z J&T je Boštjan Kralj, direktor investicijske družbe Kompas Kapital in nekdanji visoki uslužbenec Aktive, ki je bila v lasti največjega slovenskega pidovskega tajkuna Darka Horvata. Selakovic je od začetka lanskega leta tudi zaposlen v družbi Kompas Kapital.

Na vprašanja o Selakovicevem davčnem dolgu nam je Kralj pojasnil, da "gre za njegovo osebno zadevo".

Povezave do Telekoma Slovenije

Kralj je nekdanji ključni operativec Telekoma Slovenije za več sto milijonov evrov vredne nakupe na Balkanu. Posli iz obdobja uprave Bojana Dremlja so močno načeli Telekomov finančni položaj. Pozneje so bili predmet odškodninskih tožb. Kralj se nikoli ni znašel v kazenskih in drugih preiskavah, saj je bil pogodbeni izvajalec storitev in ne odgovorna oseba.

/
/
STA

Selakovic je Kralju leta 2016 prodal tudi svoje podjetje Demona. Nedolgo zatem ga je Kralj preprodal poslovnežu Predragu Čemerikiću, staremu znancu iz Telekomovih poslov. Čemerikić je bil lastnik manjšinskega deleža v makedonski družbi On.net , ki ga je Telekom Slovenije odkupil za 4,7 milijona evrov. Revizorji so pozneje ugotovili, da se je tik pred nakupom On.net nenadno spreminjalo lastništvo te družbe in da je Telekom nakup krepko preplačal. 

Povezave Selakovica in Kralja segajo tudi v sedanji nadzorni svet Telekoma. Vodi ga Barbara Kürner Čad, ki je prav tako delala za J&T. 

Neodgovorjena vprašanja

Z vprašanji o davčnem inšpekcijskem nadzoru smo se včeraj na Petra Selakovica obrnili prek njegovega delodajalca, družbe Kompas Kapital. Zanimalo nas je:

1) Kako komentira davčni postopek, ki poteka zoper njega? Kakšne davčne nepravilnosti mu očitajo in za katere posle točno?

2) Ali so te nepravilnosti kakorkoli povezane z njegovim delom poslovnega svetovalca?

3) Ali in kako davčni postopek vpliva na njegovo trenutno delo?

4) Od kdaj sodeluje z družbo Kompas Kapital? Ali je z njo sodeloval tudi v obdobju od 2007 do 2014?

Njegova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.