To je novi lastnik zemljišča, ki je Musarju prineslo milijone. Povezan je z Rusi.

Eno najbolj zaželenih zemljišč v Ljubljani, ki ga je Aleš Musar za tri milijone evrov prodal le nekaj dni po izvolitvi Nataše Pirc Musar za predsednico republike, je potihoma dobilo novega lastnika. Tudi ta je v preteklosti obračal denar iz Rusije.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 21. 8. 2024, 05:55


aleš musar
Zakaj se je šele sedaj, po skoraj dveh letih, razkril dejanski kupec zemljišča v Ljubljani, ki je bilo do leta 2022 v solasti Aleša Musarja?
Sa.R.

Alešu Musarju je leta 2022, ko je bila njegova soproga Nataša Pirc Musar izvoljena za predsednico republike, uspel odličen posel.

Prodal je svoj del elitnega zemljišča v ljubljanskih Mostah, ki ga je poceni pridobil med privatizacijo nekdanjega podjetja SCT Strojegradnja, pred predsedniškimi volitvami pa ga ni posebej razkril v premoženjski kartici. Za zemljišče, na katerem bo zrasla prestižna stanovanjska soseska, je Aleš Musar le nekaj dni po zaprisegi Nataše Pirc Musar za predsednico republike na bančni račun v Nemčiji prejel tri milijone evrov kupnine.

Toda posel so spremljala nenavadna dogajanja. Številni podatki kažejo, da je Musar zemljišče prodal skupini ljudi, ki ima že vrsto let odlične zveze s posameznimi oligarhi in državnimi direktorji iz Ruske federacije. Ti so leto in pol prikrivali dejanskega lastnika zemljišča v Mostah, na katerem se še danes ne gradi nič. 

Danes razkrivamo, da je to zemljišče pred meseci znova zamenjalo uradnega lastnika. Kdo so ljudje, ki ga imajo v rokah? Zakaj toliko skrivalnic? In kaj imajo te s kandidaturo Nataše Pirc Musar za predsednico republike?

Preberite še:
Aleš Musar z zamudo razkril, da ima na računu v Nemčiji milijone

Krinka za pravega lastnika zemljišča?

Kot smo že poročali, je Musar konec leta 2022 zemljišče prodal podjetju K66, ki ga je takrat obvladoval Cezary Smorszczewski. Gre za poljskega investicijskega bankirja in nekdanjega evropskega poslanca, ki je bil v letih pred tem tesno vpet v poslovno omrežje ruskega oligarha Mihaila Fridmana. Tega je EU takoj po začetku ruske agresije na Ukrajino uvrstila na seznam sankcij.

Že takrat se je ugibalo, ali je Poljak le krinka, za katero se skriva dejanski kupec. Ti sumi so se zdaj potrdili. Spomladi letos je namreč zemljišče dobilo novega uradnega lastnika. To je postal avstrijski poslovnež Maxim Zhiganov, ki se ukvarja z razvojem nepremičninskih projektov na širšem območju Dunaja. Tudi on je bil v preteklosti povezan s finančnimi krogi iz Rusije. 

Več indicev nakazuje, da je bil prav Zhiganov že leta 2022 dejanski kupec enega najbolj zaželenih zemljišč v Ljubljani. 

Maxim Zhiganov je avstrijski nepremičninski poslovnež, ki je obračal denar ruskih vplivnežev.
Maxim Zhiganov je avstrijski nepremičninski poslovnež, ki je obračal denar ruskih vplivnežev.
Linkedin

Obračal denar ruskih vplivnežev

Kdo je Maxim Zhiganov? Gre za avstrijskega nepremičninarja, za katerih je več uspešnih velikih projektov na Dunaju. Je lastnik in zastopnik več podjetij v Avstriji, Veliki Britaniji in na Slovaškem. 

Toda analiza njegovega poslovnega omrežja, ki sega v več evropskih držav, razkriva, da je Zhiganov vsaj v preteklosti obračal tudi denar vplivnih in premožnih posameznikov iz Rusije. Je namreč eden od vodilnih partnerjev v avstrijskem podjetju Real One Capital Partners, ki upravlja sredstva zasebnih investitorjev in jih vlaga v nepremičninske projekte. Med njimi sta tudi dva stanovanjska kompleksa, ki sta pred desetletjem zrasla v Berlinu. Skupaj sta bila vredna več kot 50 milijonov evrov.

Po poročanju preiskovalnega portala iStories, ki so ga nekdanji novinarji ruskega časopisa Novaya Gazeta ustanovili v Latviji, je bil med njegovimi vlagatelji tudi Vladimir Kušnarev, nekdanji podpredsednik uprave ruskega državnega operaterja plinovodov Transneft.

Nanj so pozneje leteli očitki, da si je skupaj z družino zgolj v nepremičninah nakopičil premoženje, ki je krepko presegalo njegove dohodke na čelu ruskega državnega podjetja. Kušnarev se je po poročanju istega medija znašel tudi v bančni preiskavi zaradi suma pranja denarja. Banka Sparkasse je prekinila poslovanje z njegovimi podjetji, saj so iz Rusije prejela za več milijonov evrov nakazil. Del tega denarja je končal na Cipru.

Novo lastništvo nekdanjega Musarjevega zemljišča v Mostah.
Novo lastništvo nekdanjega Musarjevega zemljišča v Mostah.
necenzurirano.si

Preberite še:
Kupec Musarjevega zemljišča iz omrežja ruskega oligarha

Je Musar čakal na konec predsedniških volitev?  

Bistvo: po naših podatkih je Zhiganov že leta 2022 sodeloval v pogovorih o nakupu zemljišča v Mostah. Da so vpleteni zavlačevali s sklenitvijo posla, pri čemer so očitno čakali na konec predsedniških volitev v Sloveniji, pa nakazujejo tudi rošade v podjetju, ki je od Musarja kupilo zemljišče.

Uradni kupec zemljišča je bilo podjetje K66, poimenovano po njegovem naslovu v Ljubljani (Kavčičeva 66). Pogodbo o prodaji je Musar podpisal 26. decembra 2022, le nekaj dni po zaprisegi Nataše Pirc Musar za predsednico republike. Kot smo že poročali, pa se je Musar za posel z zemljiščem dogovoril že v začetku leta 2022.

Takrat je bil končni lastnik podjetja K66 še ruski državljan Aleksej Krukovskij, ustanovitelj skupine Brusnika, ki upravlja z več kot milijardo evrov premoženja. Po poročanju preiskovalnega portala The Russian Crimes ima Krukovskij odlične odnose z županom Moskve Sergejem Sobjaninom, nekdanjim vodjem Putinovega kabineta. Oba prihajata iz iste regije v zahodni Sibiriji.

Kako so se v zadnjih dveh letih spreminjali končni lastniki slovenskega podjetja K66, ki obvladuje nepremičnino.
Kako so se v zadnjih dveh letih spreminjali končni lastniki slovenskega podjetja K66, ki obvladuje nepremičnino.
Ajpes

Toda po začetku ruske agresije na Ukrajino je prišlo do preobrata. Posel v Mostah so Musar in njegovi poslovni partnerji dali začasno na hladno. Že pred tem se je začelo govoriti, da bo Nataša Pirc Musar kandidirala za predsednico republike. Domnevati gre, da bi posel njenega soproga z vplivnežem iz Moskve v času, ko se je celotna Evropa postavila na stran Ukrajine, v diplomatskih krogih sprožal nemalo vprašanj.

In res: kmalu zatem je v podjetju K66 prišlo do lastniških sprememb. Aprila 2022, nekaj tednov po začetku ruske invazije v Ukrajino, se je Krukovskij umaknil iz podjetja, njegov lastnik pa je postal Cezary Smorszczewski.

Preberite še:
Aleš Musar na račun v Nemčiji dobil tri milijone evrov #dokumenti

Povezave z enim od najbogatejših Rusov

Smorszczewski povezanosti z Rusi nikoli ni skrival. "Ruski vlagatelji so bili takrat pod pritiskom, da zapustijo trge. Številni so to izkoristili in kupili premoženje po takratni tržni ceni. Med njimi sem bil tudi sam," je novembra 2023 posel razlagal mednarodnemu konzorciju novinarjev (ICIJ), ki so preiskovali njegov posel v Ljubljani. Takrat je zanikal, da je zemljišče kupil kot posrednik in da je v ozadju denar, ki je prišel iz Rusije.

Pred vojno je bil Smorszczewski tesno povezan z Mihailom Fridmanom, enim od najbogatejših Rusov, ki je bil "težak" okrog 14 milijard evrov. Leta 2017 je postal zunanji član upravnega odbora Alfa Bank, največje ruske zasebne banke, ki je v Fridmanovi lasti. V tej banki je imel po lastnih navedbah vlogo "neodvisnega opazovalca", ki jo je opravljal do leta 2020.

Cezary Smorszczewski je bil član upravnega odbora Alfa Bank, največje ruske zasebne banke, ki je v Fridmanovi lasti.
Cezary Smorszczewski je bil član upravnega odbora Alfa Bank, največje ruske zasebne banke, ki je v Fridmanovi lasti.
Linkedin

Po začetku ruske agresije na Ukrajino se je Fridman znašel na seznamu posameznikov, proti katerim je EU uvedla sankcije. Fridman je vložil tožbo in aprila letos tudi dosegel, da so ga s seznama umaknili.

Naključno ali ne, v istem času se je Smorszczewski odločil za umik iz podjetja K66, ki ima v lasti zemljišče v Mostah. Aprila letos ga je namreč prodal Zhiganovu. Ta ga je kupil prek projektne družbe, ki jo je v Avstriji ustanovil decembra 2022, torej tik pred Musarjevo prodajo zemljišča. V istem času sta Zhiganov in Smorszczewski v Avstriji odprla še eno skupno podjetje, kar dokazuje, da sta poslovno sodelovala že v času Musarjeve prodaje zemljišča. 

Kako je Musar prišel do zemljišča v Mostah

Aleš Musar je 24.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v ljubljanskih Mostah pridobil pred 17 leti s poceni nakupom nekdanje tovarne gradbenih strojev SCT Strojegradnja. Ko jo je pozneje skupaj s poslovnimi partnerji poslal v likvidacijo, je delo izgubilo 127 ljudi. Na pogorišču je ostalo veliko zemljišče v Musarjevem solastništvu. Za svoj del je na bančni račun v Nemčiji prejel skoraj tri milijone evrov.

Musar zemljišča v Mostah nikoli ni posebej razkril v premoženjski kartici, ki jo je javno objavil pred začetkom volilne kampanje Nataše Pirc Musar za predsednico.