Kaj je res in kaj ni v poslu z maskami s podjetjem iz Destrnika

Certifikat, ki ga je podjetje SLA Marketing predložilo ob ponudbi za dobavo dveh milijonov kirurških mask blagovnim rezervam, je ponarejen. Zakaj je država kljub temu sklenila posel s tem podjetjem in kaj razkriva dokumentacija o celotnem poslu?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 19. 5. 2020, 09:50


sanolabor, maske, zdravko-počivalšek
/
Bobo

"Certifikat je ponarejen," so danes za necenzurirano.si potrdili v nemški certifikacijski družbi TÜV SÜD. Ta naj bi izdala ponarejeni certifikat, ki ga je podjetje SLA Marketing 7. aprila predložilo ponudbi blagovnim rezervam. Po tednu dni preverjanja so ugotovili, da tega certifikata nikoli niso izdali, zato ga bodo uvrstili na črno listo.

"Obstajal je certifikat pod številko G2S 17 08 99730 003 za podjetje Lyncmed Medical Technology (Beijing) Co. Ltd., vendar na njem ni besednih zvez 'obrazne maske' ali 'zaščitne obleke', kar vsebuje omenjeni dokument. Certifikat G2S 17 08 99730 003 tudi ni več veljaven, saj ga je nadomestil nov certifikat, ki ga je mogoče najti v naši spletni podatkovni bazi," so pojasnili v TÜV SÜD.

V nemški družbi TÜV SÜD so po tednu dni ugotovili, da je certifikat ponarejen.
V nemški družbi TÜV SÜD so po tednu dni ugotovili, da je certifikat ponarejen.
necenzurirano.si

S tem so potrdili tudi naše današnje razkritje, ki postavlja pod velik vprašaj učinkovitost preverjanja dokumentacije dobaviteljev, ki so v Slovenijo uvažali zaščitno opremo. Zavod je to nalogo zaupal družbi Bureau Veritas.

SLA Marketing: imamo ustrezne certifikate

Po mesecu dni molka se je na razkritje necenzurirano.si o vprašljivi verodostojnosti predloženih certifikatov dobavljenih mask odzval Sašo Tavčar, namestnik direktorja slovaškega podjetja SM Elcom, ki lastniško obvladuje SLA Marketing.

Tavčar je povedal, da "mask podjetja Lyncmed nismo dobavili ne blagovnim rezervam ne bolnišnicam". Certifikat naj bi predložili ponudbi, ki naj ne bi bila realizirana oziroma zavrnjena. Poudaril je, da so državi v resnici dobavili zaščitne maske drugega kitajskega proizvajalca, ki pa naj bi imel ustrezne certifikate.

Vendar pozor. SLA Marketing je državi dobavil maske v dveh pošiljkah. V okviru prve pošiljke je 14. aprila blagovnim rezervam dobavil 1,4 milijona mask. Preostalih 600 tisoč mask pa je dobavil šele konec aprila.

Z zavoda za blagovne rezerve so nam za zdaj posredovali le zapisnik družbe Bureau Veritas o prevzemu manjše pošiljke mask, ki je nastal 29. aprila. Iz njega je razvidno, da je podjetje SLA Marketing predložilo certifikat družbe Sungo, ki jo je izdalo januarja letos za kitajskega proizvajalca zaščitne opreme Hubei Wanli Protective.

Na dokumentacijo o prevzemu prve, večje pošiljke, še čakamo.

Pri tem velja opozoriti, da so nam na blagovnih rezervah kot dokazilo o ustreznosti zaščitnih mask, ki jih je dobavilo podjetje SLA Marketing, sprva predložili certifikat kitajskega podjetja Lyncmed, ki se je izkazal za ponarejen.

Kje so maske?

/
/
STA

Podjetje SLA Marketing iz Destrnika je eden največjih dobaviteljev kirurških mask blagovnim rezervam. Pri kupljenih maskah ne bi smelo biti nobenega dvoma v učinkovitost njihovega varovanja. Zdravniki in drugo zdravstveno osebje, ki so v stiku z okuženimi z novim koronavirusom, se namreč zanašajo na zaščitno opremo.

Zaščitne maske, šlo naj bi za enakega tipa, so v zadnjih tednih prodali tudi UKC Ljubljana in UKC Maribor ter več drugim splošnim bolnišnicam. Nanje smo se obrnili z naslednjimi vprašanji:

1) Kaj konkretno ste kupili od dobavitelja SLA Marketing?

2) Kakšno dokumentacijo (specifikacije ...) je predložil pred in ob dobavi? Ali je dokumentacija ustrezna in kako ste to preverili? 

3) Ali so maske ustrezne kakovosti in kako ste to preverili?

Njihove odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.