Občinsko neprofitno stanovanje končalo v rokah županje

Nov primer spornega razpolaganja z neprofitnimi stanovanji: v eni od občin na Štajerskem je občinsko stanovanje, namenjeno socialno šibkim, po ovinkih končalo v rokah županje.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 26. 1. 2024, 05:55


repolusk1
Občina Ruše je socialno stanovanje prodala sestri županje Urške Repolusk (na fotografiji), manj kot leto dni zatem pa ga je ta prodala županji.
Youtube/BKTV

Na necenzurirano.si smo včeraj razkrili, da je anesteziolog dr. Bojan Kontestabile iz UKC Ljubljana, ki meni, da ga plačujejo slabše kot čistilko, še do lani živel v neprofitnem občinskem stanovanju, četudi je že več let lastnik vile na eni od elitnih ljubljanskih lokacij. Toda to je očitno le vrh nepravilnosti, povezanimi z javnimi stanovanji v Sloveniji, ki so namenjena socialno šibkim.

Našli smo namreč še en sporen primer upravljanja z neprofitnimi stanovanji, tokrat v občini Ruše. Njena županja Urška Repolusk je tako med svojim mandatom uspela postati celo lastnica enega od občinskih neprofitnih stanovanj. Zanj je plačala manj od ocenjene vrednosti. Stanovanje pa je v rokah županje pristalo po tem, ko ga je od občine odkupila njena sorodnica.

Vse to je razvidno iz poročila nadzornega odbora občine Ruše, ki je preverjal pravilnost in smotrnost porabe sredstev občinskega proračuna med letoma 2018 in 2022. Poročilo je bilo končano konec lanskega leta. Njena vsebina pa je močno vznejevoljila vodstvo občine. Županja Repolusk je tako zahtevala, da morajo avtorji iz poročila odstraniti podatke o preprodaji stanovanja. Nadzornikom je blokirala izplačilo honorarja za delo, preprečila pa je tudi javno objavo poročila na spletnih straneh občine. Od tam nam včeraj ni uspelo dobiti pojasnil.

Kako je torej županja prišla do občinskega neprofitnega stanovanja?

Stanovanje se nahaja v novejši stavbi na ulici pri Viaduktu v Rušah.
Stanovanje se nahaja v novejši stavbi na ulici pri Viaduktu v Rušah.
Google

Preberite še:
Zdravnik, ki zavida čistilkam: gradil vilo, živel pa v neprofitnem stanovanju

Zagotavljala, da bodo stanovanja prodajali le najemnikom

Občina Ruše, v kateri živi okoli 7.500 ljudi, ima po zadnjih podatkih približno sto socialnih stanovanj. Ta so praviloma namenjena socialno ogroženim posameznikom in družinam, ki za bivanje v njih plačujejo nizko, neprofitno najemnino. Med prosilci za najem imajo običajno prednost mlade družine, invalidi, družine z več otroki in druge ranljive skupine.

Toda v času aktualne županje so se na občini raje odločili za množično prodajo teh stanovanj. V njenem prvem mandatu so jih v Rušah prodala pet. Takoj po tem, ko je leta 2022 dobila še drugi mandat, pa je Repolusk predlagala še prodajo 34 socialnih stanovanj. To je razburilo občinske svetnike, ki so za to izvedeli šele iz predloga proračuna za leto 2023. V opoziciji so opozarjali, da bi "kot družba morali poskrbeti za najbolj ranljive", za katere bi prodaja stanovanj, v katerih prebivajo, pomenila hud šok.

Županja je očitke zavrnila. "Povedati moram, da se na nas obračajo ljudje, ki živijo v teh stanovanjih, saj želijo ta stanovanja kupiti," je pojasnjevala svetnikom. Posebej je poudarila, da bo občina stanovanja prodajala le ljudem, ki v njih živijo. Zagotavljala je, da jih ne bo kupil nihče drug.

Oglas, ki ga je na družbenem omrežju Facebook objavila občina.
Oglas, ki ga je na družbenem omrežju Facebook objavila občina.
Facebook

Fotografije, priložene oglasu.
Fotografije, priložene oglasu.
Facebook

Preberite še:
Anesteziologa skušali izseliti iz neprofitnega stanovanja

Stanovanje je bilo prazno – ker občina ni iskala najemnika

Toda Urška Repolusk je svetnikom pozabila razkriti, da je tudi sama postala lastnica enega od teh stanovanj. Gre za 45 kvadratnih metrov veliko neprofitno stanovanje. Nahaja se v novejšem objektu, ki je bil zgrajen leta 2004 v ulici Pri viaduktu. Njegova ocenjena vrednost je znašala 40.600 evrov.

Občina je to stanovanje leta 2020 začela prodajati, ker je bilo prazno. Toda pozor: ne zato, ker za bivanje v njem nihče ne bi imel interesa, ampak ker je občina zadnji oglas za oddajo stanovanja objavila leta 2014, torej že več kot šest let pred tem. Če bi občina to stanovanje pred začetkom prodaje dejansko ponudila v najem, bi zelo verjetno brez težav našla najemnika. Na razpis, ki ga je občina objavila leta 2022, se je recimo prijavilo kar 41 kandidatov za najem.

Ko se je začela prodaja, za nakup stanovanja ni bilo velikega odziva. Logično, trdijo naši viri, saj je občina oglas za prodajo objavila na spletni strani občine in družbenem omrežju Facebook. Zato je morala občina izvesti več javnih dražb, cena pa je občutno padala. Že konec leta 2020 je tako izklicna cena za stanovanje znašala le še 34.500 evrov. Takrat sta se vendarle odzvala dva interesenta, s ponudbo v višini 40.000 evrov pa je zmagala fizična oseba s stalnim prebivališčem v Nemčiji, ki se je dražbe udeležila prek pooblaščenca. Po naših informacijah gre za sestro županje.

V začetku leta 2021 je občina stanovanje prodala sestri županje

/
/
Zemljiška knjiga

Konec istega leta ga je po enaki ceni odkupila županja

/
/
Zemljiška knjiga

Občina proda stanovanje sorodnici, ta po isti ceni županji

Toda občinsko stanovanje je bilo v njeni lasti manj kot leto dni. Že v začetku novembra 2021 ga je namreč prodala županji in to po isti ceni, torej za 40.000 evrov, kar je 600 evrov manj od ocenjene vrednosti. Danes naj bi v njem živel eden od sorodnikov županje.

Na občino smo se zato včeraj obrnili z več vprašanji. Zanimalo nas je:

1) Kdaj je Urška Repolusk postala lastnica stanovanja in od koga ga je kupila?
2) Koliko je zanj plačala?
3) Za koliko je občina prodala to stanovanje prejšnji lastnici?
4) V kakšnem sorodstvenem razmerju z njo je županja?
5) Ali se je županja iz postopka prodaje izločila? Kdaj je to naredila?
6) Zakaj je občina prodajala neprofitno stanovanje?

Županja Repolusk je sicer svoj stanovanjski problem rešila že pred leti. Od leta 2018 je namreč lastnica hiše, ki stoji nekaj sto metrov stran od kupljenega stanovanja. Dve leti prej je na zemljišču vpisala 87.000 evrov visoko bančno hipoteko. Medtem na nekdanjem neprofitnem stanovanju, ki ga je kupila, ni vpisane nobene nove hipoteke. Po podatkih portala plač javnega sektorja Repolusk za vodenje občine prejema mesečno plačo v višini okoli 3.600 evrov bruto, ki si jo je že med prvim mandatom močno povišala.