Občina: Branko Grims ne bi smel oddajati vile na Bledu

Kaj vse je narobe s turistično dejavnostjo poslanca SDS Branka Grimsa na Bledu? Katere občinske predpise krši? In zakaj bi ga lahko pod drobnogled vzeli tudi davčni inšpektorji?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 27. 11. 2023, 05:55


branko-grims
/
Primož Lavre

Branko Grims, dolgoletni poslanec in vidni član SDS, svoje apartmajske vile na Bledu ne bi smel oddajati v najem.

To je razvidno iz pojasnil občine Bled, ki smo jih prejeli po razkritju, da je Grims že slabo desetletje lastnik trinadstropne vile v naselju Zasip, ki jo oddaja turistom. Kot so poudarili na občini, se lahko po predpisih na Bledu oddaja največ do polovice površine objektov, ki so registrirani kot stanovanjski. Mednje sodi tudi Grimsova vila na Bledu. Kljub temu poslanec SDS turistom oddaja kar celotno vilo, v kateri je sedem apartmajev.

Grimsa bodo tako že v kratkem obiskali inšpektorji. "Prijava pristojni inšpekciji je podana," so Grimsov primer komentirali na občini Bled. Inšpektorji bi lahko Grimsu prepovedali oddajanje objekta, ki mu mesečno prinaša več tisoč evrov prihodkov.

Toda Grims očitno ne bo imel težav le z občino. Pod drobnogled bi ga lahko vzela tudi finančna uprava (Furs), ki bi mu lahko odmerila plačilo dodatnih davkov. Pod vprašajem je tudi njegov položaj poslanca, ki ga opravlja že 19 let. Ti se namreč po zakonu ne smejo ukvarjati s dodatno pridobitno dejavnostjo, kot si jo je na Bledu omislil Grims. Sankcija je samodejno prenehanje poslanskega mandata.

Branko Grims bo imel zaradi oddajanja vile na Bledu velike težave.
Branko Grims bo imel zaradi oddajanja vile na Bledu velike težave.
YouTube

Preberite še:
Branko Grims je lastnik vile. Ne bi je smel oddajati, a je našel luknjo.

Z oddajanjem vile odplačuje kredit

Že konec prejšnjega meseca smo poročali, da je Grims vilo v naselju Zasip, dva kilometra oddaljenem od Blejskega jezera, kupil na javni dražbi leta 2014 in zanjo odštel 238.000 evrov. V celoti jo je prenovil in preuredil v apartmajski objekt.

Nato jo je začel oddajati v turistične namene. Pod imenom Family Villa Bled jo oglašuje prek več spletnih platform za oddajanje. Na portalu booking.com je apartma med poletno sezono mogoče najeti za okoli 600 evrov na noč.

Z denarjem, ki ga dobi od gostov, zelo verjetno odplačuje pomemben del najetih posojil. Do sedaj je že vrnil 100 tisoč evrov, ki jih je porabil za obnovo. Do leta 2037 pa mora vrniti še 220 tisoč evrov, s katerimi je financiral nakup objekta. Njegov mesečni obrok po naših izračunih znaša okoli 1.700 evrov.

To je verjetno tudi razlog, zakaj Grims oddaja celoten objekt na Bledu in poskuša z oddajanjem zaslužiti čim več denarja. Kot je razvidno iz oglasov, lahko gostje najamejo hišo, ki obsega 350 kvadratnih metrov površin. V njej je sedem spalnic, tri kopalnice, kuhinja, jedilnica in terasa s pogledom na gore. "Lastnik ne živi v objektu," je še mogoče prebrati. Tudi Grims je javno dejal, da se bodo v družinsko hišo, "namenjeno trem otrokom in nama s soprogo", preselili ob ustreznem času.

V enem od oglasov je družina Grims sama zapisala, da ne živi v vili na Bledu.
V enem od oglasov je družina Grims sama zapisala, da ne živi v vili na Bledu.
Sloveniaholidays.com

Preberite še:
Mala davčna oaza poslanca Grimsa

Dovoljeno oddajanje največ polovice objekta

Toda Grims je s tem dejansko potrdil, da krši predpise občine Bled.

Tam sta namreč po občinskem prostorskem načrtu v stanovanjskih objektih kot gostinsko nastanitveni dejavnosti pogojno dopustna sobodajalstvo in oddajanje apartmaje. A pod enim pogojem - da "je skupna površina ene ali dveh stanovanjskih enot vsaj 50 odstotkov uporabne površine objekta, preostala uporabna površina objekta pa je lahko namenjena oddajanju sob ali apartmajev," je razvidno iz predpisa.

Prevedeno: Grims bi lahko oddajal največ do polovice vile, preostalo pa bi moral uporabljati sam kot lastnik. Temu, kot že omenjeno, ni tako.

Poleg tega Grimsa nima ne podjetja ne statusa samostojnega podjetnika ali najemodajalca, ki bi mu omogočil, da lahko sam trži vilo na Bledu. Ker je dobro vedel, da mu to po zakonu o poslancih ni dovoljeno, je našel obvod.

/
/
Booking.com

/
/
Booking.com

/
/
Booking.com

Furs: lastnik nepremičnine je prejemnik dohodka

Vilo na Bledu tako oddaja njegova soproga, ki ima od marca 2017 odprt status samostojne podjetnice, zaposlena pa je na območni enoti državne uprave za zaščito in reševanje v Kranju.

Da ona trži vilo, so nam potrdili na Fursu. To je razvidno tudi iz registra nastanitvenih obratov pri Ajpesu, v katerega se je uradno prijavila februarja 2018. Koliko prihodkov ustvarja pri tem, ni mogoče preveriti, saj ima status normiranega samostojnega podjetnika, pri katerem lahko letno ustvari največ 150.000 evrov prihodkov (sprva smo napačno zapisali 50.000 evrov) in ne potrebuje javno razkrivati bilanc.

Na Fursu konkretnih primerov zaradi varovanja davčne tajnosti ne morejo komentirati. Iz splošnih pojasnil pa je mogoče razbrati, da zakonca Grims kršita davčno zakonodajo. "Ne glede na to, da je bilo premoženje, ki se oddaja v najem, pridobljeno v času trajanja zakonske zveze, se šteje, da je prejemnik dohodka iz tega naslova mož, ki je kot lastnik vseh nepremičnin zaveden v zemljiški knjigi. To pomeni, da celoten dohodek iz oddajanja premoženja v najem dosega mož in bo ta dohodek obdavčen pri njemu," je navedeno.

Objekt je pod videonadzorom.
Objekt je pod videonadzorom.
Primož Lavre

/
/
Primož Lavre

Da bi se dohodek iz oddajanja stanovanj (premoženja) v najem štel za ženin dohodek, bi moral mož opraviti neomejen in nepreklicen prenos stanovanj, ki so vir dohodka, na ženo. To bi lahko naredila s pogodbo o razdelitvi premoženja, darilno pogodbo, kupoprodajno pogodba,… Toda iz zemljiške knjige je razvidno, da je po devetih letih še vedno Grims lastnik vile na Bledu. Z ženo pa vsaj do sedaj ni sklenil nobene od prej omenjenih pogodb.

Preberite še:
Zakaj se nam Branko Grims smeji #kolumna

Zakonca Grims pri davkih "privarčevala" tisoče evrov

Iz pojasnil Fursa tako izhaja, da bi moral vse prihodke, ki jih je z oddajanjem vile na Bledu turistom ustvarjal v zadnjih najmanj petih letih, v resnici prijaviti Branko Grims in ne njegova žena. Temu primerno bi bili višji tudi plačani davki.

Dohodki iz oddajanja premoženja v najem se običajno ne vštevajo v letno davčno osnovo za odmero dohodnine na letni ravni. Nanje je potrebno plačati davek, ki predstavlja 27,5 odstotka najemnine. Njegova žena, ki ima odprt popoldanski s.p. in se je odločila za normirano obdavčitev, je medtem plačevala le dohodnino v višini štirih odstotkov prihodkov. Poleg tega pa še socialne prispevke, ki trenutno znašajo okoli 80 evrov mesečno.

Za primerjavo: če bi Grims z oddajanjem vile na Bledu na mesec ustvaril 4.000 evrov prihodkov, bi moral od tega državi plačati več kot tisoč evrov davka. Če to počne njegova žena, pa ima s tem manj kot 300 evrov stroškov.

/
/
Booking.com

Na vprašanje, ali bodo preverili, ali je družina Grims ustrezno plačevala davke pri oddajanju vile na Bledu, na Fursu zaradi varovanja osebnih podatkov ne morejo odgovoriti. Poslanec SDS je sicer v zadnjih tednih večkrat zavrnil očitke o nepravilnostih. "Vsi davki in vse davščine ter druge dajatve so poravnane skladno s predpisi. Tako do države, kot tudi do občine Bled. In tako bo tudi v bodoče," je dejal.

Preberite še:
O Niki in Branku #kolumna

"Poslanec se ne sme ukvarjati s turistično dejavnostjo"

Če bi mu dokazali, da je on tisti, ki bi moral vsa ta leta prijaviti dohodke, pa bi to lahko pomenilo konec njegovega poslanskega udejstvovanja.

Slovenska zakonodaja poslancem državnega zbora prepoveduje postranske zaslužke. Pri tem dovoljuje le nekatere izjeme, med katere spadajo zahtevnejša strokovna, znanstvena, pedagoška ali raziskovalna dela. Če jih poslanci želijo opravljati, morajo pred tem dobiti soglasje državnega zbora. Poslancem, ki tega ne storijo, mandat po zakonu preneha v treh mesecih.

Po besedah Rajka Pirnata (na fotografiji) se Grims kot poslanec ne bi smel ukvarjati s turistično dejavnostjo.
Po besedah Rajka Pirnata (na fotografiji) se Grims kot poslanec ne bi smel ukvarjati s turistično dejavnostjo.
Primož Lavre

Turistična dejavnost ne spada med izjeme, ki jih lahko poslanci opravljajo, nam je že pred tedni zatrdil dr. Rajko Pirnat s pravne fakultete v Ljubljani. "Tega poslanec v nobenem primeru ne sme početi. Tudi soglasja državnega zbora ne bi dobil. Če tri mesece po nastopu poslanskega mandata ne bi prenehal s to dejavnostjo, mu samodejno preneha mandat," je poudaril.