Davkarija začela gledati Snežičeve stranke v BiH

Po medijskem razkritju množice podjetij poštnih nabiralnikov v Banji Luki, za katerimi naj bi stal Rok Snežič, so se začeli prvi pozivi k njihovi preiskavi. Kaj pravi slovensko veleposlaništvo v BiH?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 21. 5. 2020, 17:30


Necenzurirano prenos
/
STA

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini je pozvalo bosanske oblasti k preiskavi morebitnih nezakonitosti poslov državljanov Slovenije, ki so v zadnjih dveh letih v Banja Luki odprli 200 podjetij brez telefonske številke, spletnega mesta ali pisarne. Podjetja imajo veliko premoženja, a zanje nihče ni nikoli slišal. 

Pri ustanavljanju večine teh podjetij je imel ključno vlogo davčni svetovalec Rok Snežič, ki je bosanskemu mediju pred dnevi priznal, da svetuje predsedniku slovenske vlade Janezu Janši.

"Če obstajajo sumi o nezakonitostih, so pristojni organi dolžni to preiskati in se do njih opredeliti," so za Capital.ba povedali na slovenskem veleposlaništvu v BiH. Če je bil namen teh poslovnih shem izogibanje plačilu davkov, bo ukrepala tudi slovenska finančna uprava RS (Furs). Na Fursu bodo ugotavljali, kje imajo njihovi lastniki oziroma zakoniti zastopniki davčno rezidenstvo. V teh postopkih se preverja, kje živijo oziroma kje je ekonomsko središče njihovega delovanja.

Ob vsem tem je nenavadno, zakaj aktivnosti slovenskih organov šele sedaj, glede na to, da Rok Snežič že dalj časa javno oglašuje davčno optimizacijo s pomočjo podjetij v BiH.

Preberite še:

SDS z Rokom Snežičem v boj za državne milijarde

Rok Snežič: Sem svetovalec Janeza Janše

Furs: imamo težavo z izmenjavo podatkov

Na Fursu so za necenzurirano.si povedali, da podjetja, ki jih slovenski državljani ustanavljajo v BiH, sama po sebi niso sporna. Sporno pa je, če se z njihovo pomočjo krši oziroma zlorablja predpise, vključno s predpisi o obdavčenju. 

Na vprašanje, koliko postopkov so že uvedli proti davčnim zavezancem, ki imajo podjetja v Bosni in Hercegovini, in ali so med njimi tudi takšna, ki so bila že v postopkih, nam na Fursu niso mogli posredovati odgovora, ker to ni razvidno iz njihovih evidenc. Furs namreč ne razpolaga s podatki o povezanih osebah po posameznih državah. V evidencah prav tako nimajo podatka o tem, v katerih primerih je bila dodatno obračunana davčna obveznost zaradi transakcij oziroma izplačil v BiH.

Priznavajo, da zadevo otežuje tudi dejstvo, da BiH še ni podpisnica določenih mednarodno uveljavljenih standardov. Po dosedanji praksi si Slovenija informacije z BiH izmenjuje le na zahtevo in ne spontano oziroma samodejno. To namreč ugotavljajo v davčnih inšpekcijskih nadzorih, v katerih morajo tujim oblastem izkazati interes oziroma dokazati, da poteka preiskava.