Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Le nekaj deset metrov od pisarne ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška domuje več sto podjetij nabiralnikov. Številna med njimi preiskujejo davčni inšpektorji in organi pregona.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 13. 7. 2020, 05:55


furs, davčna-utaja, kotnikova-5
Poštni nabiralniki v poslovni stavbi na Kotnikovi 5.
necenzurirano.si

Slovenski davčni inšpektorji v zadnjih mesecih vse pogosteje obiskujejo poslovno stavbo na Kotnikovi 5 v Ljubljani, kjer je uradni sedež ministrstva za gospodarstvo. V pritličnih prostorih Ledina Centra, le nekaj deset metrov od pisarne ministra Zdravka Počivalška, se namreč nahaja vrsta poštnih nabiralnikov. Tam uradno domuje nekaj sto podjetij, od katerih so mnoga že postala tarča finančne uprave RS (Furs) in celo organov pregona. 

Nekatera od njih so bila vpletena v tako imenovane davčne vrtiljake, v katerih prihaja do organizirane utaje davka na dodano vrednost (DDV) prek slamnatih podjetij. Kdo dejansko stoji v ozadju množice podjetij, ki imajo naslov na Kotnikovi v Ljubljani, ni mogoče ugotoviti. Pri najbolj spornih podjetjih se sledi izgubijo pri posameznikih iz Bosne in Hercegovine, Srbije in drugih držav Balkana. Ti imajo očitno vlogo slamnatih oseb in so zunaj dosega inšpektorjev.

Na enem naslovu kar 28 davčnih dolžnikov

Ledina Center na Kotnikovi v Ljubljani.
Ledina Center na Kotnikovi v Ljubljani.
google

Analiza več sto podjetij, registriranih na Kotnikovi v Ljubljani, ki smo jo v zadnjih dneh opravili na necenzurirano.si, razkriva:

- da so njihove odgovorne osebe in lastniki večinoma tuji državljani.

- da ima najmanj 28 podjetij neporavnane davčne obveznosti do države, od tega dve tretjini v višini več kot 100.000 evrov. Vsega skupaj imajo od sedem do 12 milijonov evrov davčnega dolga.

- na Fursu so doslej že štirim podjetjem vzeli davčno številko zaradi suma utaje davkov.

- v stečajnem postopku je končalo 59 različnih podjetij. Večina od njih se je takoj zaključila, saj v stečajni masi ni bilo nobenega premoženja.

- tukaj imajo naslov tudi podjetniki, ki se ukvarjajo s posredovanjem zaposlenih in so na trgu znani po neplačevanju plač in socialnih prispevkov ter drugih kršitvah pravic delavcev.

Na istem naslovu deluje Virtualna pisarna URŠKA, eden od večjih ponudnikov storitev oddaje poslovnega naslova v najem. Ob predplačilu ga je mogoče najeti že za 22 evrov na mesec. Na vprašanje, ali gre za njihove stranke in kako jih preverjajo, nismo prejeli odgovora. "Podatkov o naših strankah ne dajemo," nas je odslovila direktorica Urška Požru, sicer partnerica ljubljanskega detektiva Josipa Alekseja Požruja.

Samo v enem poštnem nabiralniku "domuje" več sto podjetij.
Samo v enem poštnem nabiralniku "domuje" več sto podjetij.
necenzurirano.si

Milijonski promet s fiktivnimi računi 

Pri enemu od podjetij s Kotnikove 5 v Ljubljani, ki so se zaradi spornih poslov znašli v davčno-inšpekcijskem nadzoru, so na Fursu ugotovili najmanj 1,3 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti. Gre za podjetje Simbioza B, ki je bilo ustanovljeno leta 2016. Direktor je bil Vladimir Georgiev Bogdanov iz Bolgarije, a je posle dejansko vodila prokuristka in lastnica Bruna Mencinger Šorli

Najprej je imelo podjetje malo prihodkov. Ko so njegov naslov preselili na Kotnikovo, so ti eksplodirali s 64.000 evrov na skoraj šest milijonov evrov v letu 2018. Kmalu zatem je Furs ugotovil, da je podjetje izdalo večje število računov podjetjem iz drugih držav EU, ki so bila namenjena utaji DDV ('missing traderjem' v angl.). Odmerili so mu plačilo dodatnega davka in poslali v stečaj. Država bo v celoti ostala brez denarja, saj so edino premoženje podjetje neizterljive terjatve do podjetij na Slovaškem, Hrvaškem, Madžarskem in Veliki Britaniji. Za nekaterimi od teh se skrivajo tudi slovenski državljani.

Podobna je bila zgodba s podjetji Doki in Enteos, ki so jima na Fursu februarja in marca letos zaradi suma zlorabe odvzeli davčno številko. Prvo je v lasti Petra Soldata iz Mrkonjić grada v Bosni in Hercegovini in je imelo lani 4,3 milijona evrov prometa. Drugo je v lasti Nikole Popovića iz okolice Beograda, v letu 2018 pa je ustvarilo 4,4 milijona evrov prometa.

Zatočišče tudi za estradnika

Sebastjan Artič s pevko Špelo Grošelj.
Sebastjan Artič s pevko Špelo Grošelj.
Mediaspeed

Zatočišče pred davkarijo in drugimi upniki so na Kotnikovi iskala tudi podjetja, ki jih obvladuje estradnik Sebastjan Artič, nekdanji basist skupine Babilon, mnogim znan tudi kot Žan Lublanski.

Artič, ki ima po javno dostopnih podatkih najmanj milijon evrov davčnega dolga in ima prebivališče v Nemčiji, je bil v preteklosti lastnik narodno-zabavne glasbene televizije Golica TV. Njegova podjetja so izdajala tudi programe Čarli TV in Petelin TV, na leto pa so mu prinašala več milijonov evrov prihodkov. 

Ko je zašel v težave z davkarijo, je Artič posle prenesel na podjetja, ki uradno niso bila v njegovi lasti, a jih je obvladoval prek družbe v Veliki Britaniji. Ljubljanski kriminalisti so že pred časom preiskovali poslovanje podjetja Čarli. Zaradi utemeljenih sumov kaznivega dejanja poslovne goljufije in na tožilstvo leta 2017 podali kazensko ovadbo.

Nabiralniki na Kotnikovi le vrh ledene gore

Kotnikova 5 je sicer le ena od lokacij v Ljubljani, na katerih je registriranih več sto podjetij, od katerih jih je neobičajno veliko davčnih dolžnikov, osumljenih davčne utaje ali že v stečaju. Da gre za velik problem, so potrdili tudi na Fursu. 

"Slovenija je zaradi majhnosti tržišča in zaradi svoje geostrateške lege v veliki večini primerov tranzitna država. To pomeni, da slovenski davčni zavezanci v verižnih utajah DDV z mednarodnim elementom sodelujejo kot kanalska podjetja, ki blago iz ene države članice EU kanalizirajo v drugo državo članico EU, v kateri se nahaja 'missing trader'," so pojasnili.

/
/
STA

"Tudi v Sloveniji zaznavamo verižne utaje DDV," ugotavljajo na Fursu. V zadnjih treh letih so v postopkih, ki so povezani z mednarodnimi utajami tega davka, v nekaj manj kot 400 nadzorih odmerili preko 83 milijonov evrov dodatnih plačil. 

Verige so zapletene, obsežne, dobro organizirane, pri tem jim pomagajo tudi ponudniki tako imenovanih virtualnih pisarn. "V zadnjih letih opažamo povečano število družb, ki posredujejo pri prodaji in nakupu družb med prejšnjim in novim lastnikom. Največ je seveda povpraševanja po obstoječih družbah, ki so primerne za 'missing trader' družbo. Davčnim zavezancem nudijo tudi storitve tako imenovane virtualne pisarne: poslovni sedež, sprejemanje pošte, računovodske storitve in drugo," opozarjajo na Fursu.