Prikaz nasprotnih dejstev: Dežela nevednežev

Od ministrstva za zdravje smo v zvezi s prispevkom "Dežela nevednežev" prejeli zahtevo za objavo prikaza nasprotnih dejstev. Objavljamo ga v celoti, kot smo ga prejeli.

Avtor: Uredništvo
sobota, 26. 2. 2022, 18:05


janez-poklukar
Janez Poklukar, minister za zdravje
STA

Dr. Jeza, avtor kolumne, objavljene dne 20.2.2022, je v besedilu objavil napačne informacije v povezavi s cepivom Janssen, ki jih v nadaljevanju pojasnjujemo.

V Sloveniji (kot predvideva EU uredba) potrdilo 2/1 prejmejo vsi posamezniki, ki so se cepili z Janssnom in kadarkoli kasneje prejeli poživitveni odmerek, in osebe, ki so bili prebolevniki in kasneje cepljeni (P+C+C). Nikakor tako ne drži, da smo bili topogledno v navzkrižju z Evropsko komisijo in da smo z izdajo potrdila 2/1 šli "celo dalje" (ker naj bi 2/1 izdajali le za P+C+C, ne pa tudi za Janssen in poživitveni odmerek). Ravno tako ne drži, da je Evropska komisija izdajo 2/1 potrdila predvidela za tiste, ki so "preboleli okužbo in so enkrat cepljeni", kot napačno navaja avtor. Uredba in delegirani akti posamezni državi daje možnost (ne pa obvezo) da potrdilo 2/1 izda prebolevnikom, cepljenim z osnovno serijo cepiva (kar razen pri Janssnu pri cepivih, ki so na razpolago v Sloveniji, pomeni dva prejeta odmerka cepiva), če je to v skladu z nacionalno strategijo cepljenja. V Sloveniji potrdila 2/1 tako izdajamo ob najširši možni interpretaciji uredbe in s tem čim širšemu krogu prebivalcev zagotavljamo čim dlje veljavna potrdila.

V Sloveniji so posamezniki status cepljene osebe dobili po prvi dozi (odmerku) Janssen, ker je Janssen cepivo, ki za vzpostavitev zaščite zahteva samo en odmerek. Tako je bilo tudi v drugih državah in glede tega nikakor ne drži, da je Slovenija edina na svetu imela tako pravilo. Tako cepljenje je skladno z navodili proizvajalca.

Ministrstvo za zdravje, Služba za odnose z javnostmi