Odslej nas spremljate tudi na Instagramu. Odpri 

Padle maske državotvornosti #kolumna

SDS in NSi lahko z manevri v parlamentu za nekaj časa zaustavita saniranje težav, ki sta jih povzročili sami. Toda ljudstvo je spregovorilo in zgodovina se že piše.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 22. 5. 2022, 05:55


Necenzurirano prenos
Največji stranki zdaj že nekdanje Janševe koalicije, ki bosta naslednja štiri leta v opoziciji, sta že prvi dan v parlamentarno proceduro vložili kar 30 predlogov sprememb zakonov. Na fotografiji prvaka SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin.
STA

"V opoziciji bomo delovali državotvorno." – Janez Janša, 24. april 2022

V petek, 13. maja, natanko 26 mesecev po prevzemu oblasti, se je Janez Janša ponovno znašel v opoziciji. Enako kot petek trinajstega marca 2020, na začetku epidemije, je bil tudi to temen dan za slovensko demokracijo, saj je opozicija še ne formirani vladi začela metati polena pod noge že na ustanovni seji novega parlamenta.

Največji stranki zdaj že nekdanje Janševe koalicije, ki bosta naslednja štiri leta v opoziciji, sta še isti dan v parlamentarno proceduro vložili kar 30 predlogov sprememb zakonov – večinoma takih, kjer je bodoči mandatar Robert Golob napovedal spremembe. Celo opozicijski stranki sami priznavata, da gre v vseh primerih le za manjše popravke, brez vsebine. Večinoma gre za predloge, za katere niso zbrali dovolj podpore v parlamentu, ko so imeli v njem še večino. V celoti gre za sabotažo delovanja izvoljenega parlamenta. V naslednjem tednu sta stranki predlagali še nekje dva do štiri referendume (poročila o tem, koliko točno jih je, so nekoliko zmedena, predlogi pa tudi), vse z namenom otežiti formacijo novoizvoljene oblasti in ji preprečiti delo.

Slovar slovenskega knjižnega jezika, edina avtoriteta na področju rabe slovenskega jezika, kot državotvornega označi tistega, ki podpira temelje obstoječe države. Glavni temelj Republike Slovenije je naša Ustava, iz katere se je odhajajoča vlada pogosto norčevala, če ne kar uporabljala na stranišču na nečeden način. Seveda je v času prejšnje vlade nemogoče govoriti o državotvornem vedenju, toda maske so zdaj dokončno padle. Videli smo, da je očitno vedno mogoče iti še nižje. Vse to še najbolj spominja na batiskaf Trst na dnu Marjanskega jarka, najgloblji točki na zemljini obli. Toda za razliko od batiskafa imata SDS in NSi s sabo sveder in vrtata v morsko dno.

Nova koalicija bo morala še nekaj časa počakati s saniranjem težav, ki sta jih povzročili SDS in NSi.
Nova koalicija bo morala še nekaj časa počakati s saniranjem težav, ki sta jih povzročili SDS in NSi.
Bobo

Preberite še:
Samodržec je odšel. A ve, da se lahko vrne. #kolumna

Prekršili obljubo, dano na volitvah

SSKJ nam tudi pove, da je nagajanje glagolnik od nagajati – povzročati neprijetnosti, nevšečnosti; ovirati koga pri uresničevanju njegovih načrtov, zahtev. Nagajajo pogosto pobalini, te SSKJ definira kot nedorasle, objestne fante. Dve stranki v parlamentu se tako obnašata kot dva pobalinčka, ki nagajata izvoljeni oblasti. Častno obljubo, dano na volitvah, so prekršili na ustanovni seji novega parlamenta. Prej je dobesedno ne bi mogli.

Takšno obnašanje smo seveda tudi pričakovali. K sreči so pobalini redko inteligentni in še redkeje učinkoviti. Tako je tudi s sedanjo opozicijo. SDS in NSi lahko z manevri v parlamentu za nekaj časa zaustavita saniranje težav, ki sta jih povzročili sami. Predlogi referendumov lahko nekoliko zadržijo izvajanje prepotrebnih reform in še dodatno obremenijo že tako raztrgane javne finance. Bojkoti sej lahko tu in tam ustavijo kakšno prepotrebno spremembo. Mimogrede – Jože Podgoršek je še vedno minister, ker so člani vladnih strank bojkotirali vladno sejo, kar odlično kaže na raven njihove politične kulture.

Toda tu se njihov domet konča. Po državi so rovarili dobri dve leti, vsak dan v škornjih gazimo po gnoju, ki so nam ga pripeljali na dvorišče, toda ljudstvo je spregovorilo in zgodovina se že piše. Zapisala bo, da sta trinajstega maja leta 2022 iz pustne šeme dveh velikih državnikov stopila vaška pobalinčka, ki najraje razbijata šipe. 

Toda slehernega vaškega pobalinčka prej ali slej dobi v roke žandar. Šibe so že urezane.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.