Šef policije o kadrovski čistki #odziv

Od policije smo prejeli odgovor na članek, ki je bil na necenzurirano.si objavljen 30. septembra pod naslovom Olaj pustil ljubljanske policiste na cedilu za bodoče čistke. Odgovor objavljamo v celoti.

Avtor: Uredništvo
torek, 5. 10. 2021, 11:25


Anton olaj
Anton Olaj zavrača informacije, da bi bilo odziv ljubljanskih policistov na zadnji protivladni protest razlog za zamenjavo direktorja Policijske uprave Ljubljana.
STA

Na spletnem portalu Necenzurirano.si je bil 30. 9. 2021 objavljen prispevek z naslovom "Olaj pustil ljubljanske policiste na cedilu za bodoče čistke", avtorja prispevka: Primož Cirman in Vesna Vuković.

V članku je med drugim izpostavljeno "podatki, ki smo jih dobili iz virov blizu policije, potrjujejo, da je glavnina odgovornosti za očitke, ki jih je Janša usmeril v Glaviča, v resnici na vodstvu policije. To je namreč ob včerajšnjem shodu aktiviralo manj kot tretjino razpoložljivih pripadnikov posebne policijske enote. Medtem ko je vodstvo PU Ljubljana na shod poslalo vse razpoložljive sile, je iz preostalih sedmih policijskih uprav v Ljubljano prišlo le 195 od skupaj 600 pripadnikov posebne enote. Iz dveh, kranjske in novogoriške, celo nihče. Kranjsko policijsko upravo je pred prihodom v Ljubljano vodil prav Glavič." 

Preberite še:
Olaj pustil ljubljanske policiste na cedilu za bodoče čistke

Zaradi objektivne obveščenosti javnosti zahtevamo, da v skladu z določili 42. člena Zakona o medijih objavite naslednji odgovor Policije: 

Nikakor ne drži, da bi bilo za varovanje sredinega shoda aktiviranih premalo policistov. Tako kot v vseh primerih do sedaj je skladno z varnostno oceno in na predlog Policijske uprave Ljubljana generalni direktor policije dr. Anton Olaj odredil pomoč tudi policistov posebne policijske enote iz drugih policijskih uprav. V varovanje sredinega shoda so bili vključeni policisti in kriminalisti iz vseh policijskih uprav, tudi iz Policijske uprave Kranj in Nova gorica, ki ju izpostavljate. Ocenjujemo tudi, da je bilo policistov dovolj, policisti so namreč vzpostavili javni red in mir, ko je bil ta huje kršen.

Dodajamo tudi, da ne drži, da je sredin protest razlog za zamenjavo direktorja Policijske uprave Ljubljana. Generalnemu direktorju policije dr. Anton Olaju je mag. Glavič v pogovoru, ki sta ga imela že v drugi polovici septembra, sam izrazil željo po premestitvi. Sicer Olaj ocenjuje, da je bilo njuno sodelovanje korektno, za kar se mu je ob primopredaji tudi zahvalil.

Maja Ciperle Adlešič
Predstavnica Policije za odnose z javnostmi