Olaj pustil ljubljanske policiste na cedilu za bodoče čistke

Podatki, ki smo jih dobili iz virov blizu policije, potrjujejo, da je glavnina odgovornosti za očitke, ki jih je Janez Janša usmeril v odhajajočega direktorja PU Ljubljana, v resnici na vodstvu policije.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 30. 9. 2021, 17:20


anton olaj
Anton Olaj je povod za obračun z direktorjem policijske uprave Ljubljana našel v včerajšnjem shodu.
STA

Včerajšnji protestni shod bo vlada izkoristila za nove kadrovske obračune v policiji. Po informacijah iz več virov naj bi generalni direktor policije Anton Olaj že v prihodnjih dneh razrešil direktorja Policijske uprave Ljubljana Boštjana Glaviča. Da se bo to zgodilo, je bilo jasno že včeraj zvečer, ko je predsednik vlade Janez Janša prek družbenega omrežja Twitter pozval ministrstvo za notranje zadeve k "ukrepanju" proti vodstvu policije v Ljubljani.

Glavič, ki je na položaj prišel marca, je v nemilosti Olaja že od junija. Takrat je zaradi ukrepanja proti neonacistom na alternativni proslavi dneva državnosti od vodstva policije prejel opozorilo pred redno odpovedjo delovnega razmerja. Nato so mu iz vrha vlade očitali domnevno slabo varovanje državnega zbora med protestom nasprotnikov cepljenja v začetku julija. Zdaj je Olaj povod za obračun z Glavičem našel v včerajšnjem shodu, med katerim so protestniki blokirali severno ljubljansko obvoznico in Celovško cesto. 

/
/
Twitter

Toda podatki, ki smo jih dobili iz virov blizu policije, potrjujejo, da je glavnina odgovornosti za očitke, ki jih je Janša usmeril v Glaviča, v resnici na vodstvu policije. To je namreč ob včerajšnjem shodu aktiviralo manj kot tretjino razpoložljivih pripadnikov posebne policijske enote. Medtem ko je vodstvo PU Ljubljana na shod poslalo vse razpoložljive sile, je iz preostalih sedmih policijskih uprav v Ljubljano prišlo le 195 od skupaj 600 pripadnikov posebne enote. Iz dveh, kranjske in novogoriške, celo nihče. Kranjsko policijsko upravo je pred prihodom v Ljubljano vodil prav Glavič.

Na NPU spet podaljšali mandat Petri Grah Lazar

Po neuradnih informacijah je vodstvo policije še za šest mesecev podaljšalo mandat začasni direktorici Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petri Grah Lazar, ki elitno enoto slovenske policije kot vršilka dolžnosti vodi od lanske jeseni. To je naredilo že drugič. Upravno sodišče je sicer oktobra lani odločilo, da je bil nekdanji direktor NPU Darko Muženič razrešen nezakonito. Delovno sodišče pa je odločilo, da je bil Muženič decembra lani nezakonito premeščen na drugo delovno mesto. 

Posebno policijsko enoto lahko za izvajanje nalog aktivirata generalni direktor policije ali direktorji policijskih uprav, pri čemer bi ti za napotitev posebnih policijskih enot v Ljubljano potrebovali Olajev ukaz. Aktivacija te enote je mogoča le pod natančno določenimi pogoji, in sicer za opravljanje določenih, praviloma zahtevnejših nalog policije. Prav zaradi aktivacije nezadostnega števila sil je policijski sindikat Slovenije že včeraj pozval policiste, da v prvi vrsti poskrbijo za lastno varnost. "Dejanja in zadnje aktivnosti kažejo, da vodstvo policije ne uživa potrebnega zaupanja policistov in državljanov, zato bi lahko bila ogrožena prav varnost policistov," so sporočili iz sindikata. 

Viri blizu policije kot najresnejšega kandidata za Glavičevega naslednika omenjajo Janeza Rupnika, pomočnika direktorja uniformirane policije na GPU, ki je pred tem vodil policijsko upravo v Kranju. Janez Rupnik je sicer brat Andreja Rupnika, ki je takoj po zamenjavi oblasti postal sekretar pozneje razpuščenega kriznega štaba za vodenje epidemije.