Lepe zastave lepo gorijo #kolumna

Sovraštvo in strah, ki ga avtokrat širi za potrebe lastne nadvlade nad drugimi, se vedno začne z verbalnimi napadi. Nadaljuje se z napadi na lastnino, zažiganjem zastav in razbijanjem oken in podobno. Naslednji korak so pretepi, do ubojev je od tam le še korak.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 17. 12. 2023, 05:55


mavrična zastava
Nestrpneži so se spravili nad simbol skupnosti LGBTQ+.
Profimedia

"Strah vodi v jezo, jeza v sovraštvo, sovraštvo v trpljenje." (Vojna Zvezd, Grozeča prikazen, 1999)

Prejšnji vikend se je zgodilo dejanje herojstva. Skupina v črno oblečenih mladcev in eno v belo oblečeno dekle je zažgala zastavo ponosa nad kinom Kinodvor in pobegnila v temo. Herojski požig smrtno nevarne zastave so na desnici pozdravili kot veliko zmago v boju proti pošasti LGBTQ+, slikajo se mogočne freske tega smrtnega boja in pri več kamnosekih so že naročeni kipi, ki bodo dogodek za večno vklesali v marmor.

Normalni del države ob tem zmajuje z glavo. Požig zastave, ki praznuje sprejetost neke manjšine v širšo družbo, kaže samo na to, da naša družba še ni dovolj dozorela. Požig kaže, da pri nas ostaja aktiven kult sovražnosti drugačnega, obstaja skupina ljudi, ki časti sovražnost in ima ravno dovolj poguma, da si še upa iz zasede napasti nemočen kos blaga.

Vmes smo daleč na zahodu, v Združenih Državah Amerike, priča nekemu drugemu boju. Začenjajo se sodni postopki proti nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki bi ga lahko označili za mesijo sovraštva. Malo ljudi v zgodovini je učinkoviteje spodžigalo sovraštvo do sočloveka, brez da bi imelo brčice pod nosom. Okoli Trumpa se je postrojila cela armada verskih gorečnežev, kar je nenavadno, glede na to da prav Trump pooseblja vse tisto, kar označujejo kot greh.

Preberite še:
Populisti nikoli ne rešijo težav, o katerih govorijo #kolumna

Zakaj kristjani volijo grešnega Trumpa

Politični analitiki pravijo, da Trumpa evangeličanski verski gorečneži ne podpirajo iz kake hude ljubezni. Globoki verniki podpirajo najslavnejšega slovenskega zeta zato, ker ga vidijo kot branik svoje strani v boju proti sovražnikom. Strah, vsemogočen strah jih je prisilil, da so podpisali zavezništvo z utelešenjem greha, da bi jih zaščitil pred neko večjo nevarnostjo, pred napadi na krščanstvo.

Donald Trump
Donald Trump
Profimedia

Ameriški evangeličani so kot skupina prestrašeni. Desničarski mediji, ki so v ZDA še malo bolj razširjeni kot pri nas, jim glave neprestano čistijo s tem, kako smo sredi vojne proti kristjanom in krščanstvu, kako bo ta ali oni predsednik prepovedal praznovanje božiča in ne bodo več smeli voščiti "vesel božič". Da je trenutni predsednik globoko veren rimokatolik, jih ne gane, ker jim tega nihče ne pove. Glava polna propagande in srce prepolno strahu ne razmišljata racionalno in podpora Trumpu v veliki meri ni podpora njemu, temveč podpora nekomu, ki jih bo "rešil" pred skrivnostno prikaznijo, ki da napada njihovo vero.

To je razlog, zakaj ima človek, ki je utelešenje Gomore, tako močno podporo pri evangeličanskih kristjanih. Vedo, kdo je in kakšen je, ampak menijo, da jih edino on s svojo močjo lahko obvaruje pred neko strašno nevarnostjo marksizma, komunizma in svobodo mišljenja. Podobno je pri nas, kjer ima karierni komunist podporo skrajnih desničarskih gibanj. Pod gladino vsi vedo, da ta voditelj v resnici ni njihov, toda gre za branik njihovega načina življenja pred tujim, za branik njihove pravice obrekovanja in izpadov sovraštva ter hkrati njihov prvi branilec pred besedami in sovraštvom drugih.

Preberite še:
Če bi Trubar živel danes, bi preziral naše tatove in lažnivce #kolumna

Strah se vedno začne širiti z verbalnimi napadi

Strah omogoča strupeno sožitje dveh med seboj nasprotujočih si ideologij in sobivanje dveh nasprotujočih strani kovanca. Strah preraste v sovraštvo, v napade na drugače misleče, drugače govoreče, drugače čuteče ljudi, ki se kaže v takih in drugačnih napadih na vse, ki niso njihovi. Začne se z verbalnimi napadi, ti se že dolgo časa dogajajo vsak dan v parlamentu in v desno usmerjenih medijih. Nadaljuje se z napadi na lastnino, zažiganjem zastav, razbijanjem oken in podobnim. Naslednji korak so pretepi, do ubojev je od tam le še korak.

/
/
Profimedia

Tako sovraštvo prinaša trpljenje, sovraštvo, ki ga je prinesel strah, strah, ki ga je zasejal avtokrat za potrebe lastne nadvlade nad drugimi. Zanj smo samo kmetje na šahovnici. Če nas nekaj od nas skupi, je to naš problem. Važno je, da je njemu lepo in lahko širi veličastnost svoje sprevržene vladavine nad nami.

Skrivnost, kako priti v glave slepo verujočih, še ni bila razkrita. Žal je tako, da mnenja, ki ni bilo zgrajeno na dejstvih, nova dognanja ne bodo omajala. Kdor slepo verjame Trumpu ali pa komu drugemu, mu bo verjel, ker se je poistovetil s sovraštvom, ki mu daje osebno varnost. Toda to je samo neka zaprta skupina ljudi, ki ima zaradi svoje odvratnosti vedno manj zaveznikov.

Avtokracijo in populizem bomo premagali, to je gotovo, toda trajalo bo še nekaj časa. Vsak dan, ko ne naredijo koraka naprej, naredijo dva koraka nazaj, saj vedno težje najdejo ljudi, ki se jih še da prepričati. Kdor dejstva pozna, postane imun na njihovo propagando. To je razlog, zakaj je dobro vedno znova poudarjati, kakšen je nasprotnik. Ne zato, ker bi nas pestila pozabljivost, temveč zato, da avtoritarci ne naredijo koraka naprej.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.