Janšistična hobotnica, ki bi se nažirala iz naših žepov #kolumna

Čeprav jih mama hobotnica ne ščiti več, vsaka lovka posebej še vedno rovari, vse v pripravi vrnitvi mame, ki bi se nažirala iz naših žepov. Novi vladi zato ne bo lahko.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 5. 6. 2022, 05:55


sds, janez janša,
Hobotnica je zbrala kopico nagrabljenih školjk javnih podjetij, da bodo varovale občutljive mehke dele pred grožnjo pregona, pred strahom pravice.
Bobo

"Vsi si želimo, da do grozot ne bi prišlo v našem času. Toda na to nimamo vpliva. Edino, kar lahko storimo, je, da iz časa, ki nam je bil dan, potegnemo še največ." - John Ronald Reuel Tolkien v romanu Kraljeva vrnitev (parafrazirano)

Janšistična hobotnica lovke umika v varna zavetja. Hobotnica je zbrala kopico nagrabljenih školjk javnih podjetij, da bodo varovale občutljive mehke dele pred grožnjo pregona, pred strahom pravice. Pravice se bojijo, saj vedo, da njih samovolja in žeja po oblasti v naslednjih letih ne bo uslišana.

Toda ne delajmo si utvar, mehkužec ni nikamor izginil. Samo potuhnil se je, sprožil je tinto nesmiselnih zakonov in predlogov referendumov, skril se je med pesek in morsko travo, toda še vedno je z nami in med nami. Klientelistične hobotnice, kot je janšistična, ne izginejo zlahka. Čeprav jih mama hobotnica ne ščiti več, vsaka lovka posebej še vedno rovari in dela zlo, vse v pripravi vrnitvi mame, ki se bo spet nažirala iz naših žepov. Novi vladi zato ne bo lahko. Vsaka lovka posebej ima svoje interese in svoje cilje, ki si jih bo trudila doseči, toda vsem je hkrati skupnega to, da si želijo, da hrepenijo po ponovni združitvi z mamo, s katero bodo plesali ples samovolje in posebnih interesov.

Prva seja vlade Janeza Janša, 13. marca 2020.
Prva seja vlade Janeza Janša, 13. marca 2020.
Vlada RS

Vsak od nas se je že kdaj srečal s kako lovko ali seskom na njej. Ni jih težko videti. Seski so tisti, od katerih teče prijaznost, ko imajo od nekoga koristi, a hkrati spuščajo nebrzdan srd in sovraštvo, ko jim kdo prekriža interese. Seski do svojih pozicij niso prišli s sposobnostjo ali znanjem, temveč po vezah in poznanstvih. Povsod, kjer se ne ve čisto točno, kako je nekdo prišel na nek položaj, gre verjetno za sesek. Vsak, ki drži kakorkoli pomemben položaj, za katerega je iz neba očitno, da zanj ni sposoben, kdor nima osnovnega znanja o svojem delu, a vseeno vodi sposobnejše podrejene, je sesek - če ne te hobotnice, pa katere druge. Toda janšistična hobotnica je velika, največja od vseh – večja od vseh ostalih hobotnic in večina seskov je njenih.

Preberite še:
Padle maske državotvornosti #kolumna

Preženimo seske na plano

Ne delajmo si utvar, seski in lovke čakajo, nekateri v školjkah in drugi drugje. Seski so škodoželjni in branijo svoje školjke, toda dokler matere hobotnice ni, jih vsaj Pravica lahko doseže. Izkoristimo čas, ki nam je dan, in preženimo seske na plano. Dokler so imeli za sabo svojo hobotnico, jih je bilo resnično težko loviti, toda jasen mandat nove vlade je napovedal, da jih vsaj nekaj let ščitijo predvsem školjke.

Vlada Roberta Goloba je z delom začela minulo sredo zvečer.
Vlada Roberta Goloba je z delom začela minulo sredo zvečer.
STA

Vsak od nas pozna kak sesek, nesposobnega vodjo ali uradnička, ki svojo moč zlorablja v svojo korist in drugim v škodo. Nismo Srbija in nismo Rusija, sistem trudu navkljub vseeno ni zaroten v korist seskov. Kolesje sistema je resda počasno, a se še vedno vrti. Ko nas kak tak sesek napade, vsakič preverimo svoje pravice. Če imamo prav, jih branimo do zadnjega. Ne pričakujmo, da bo kdo to storil namesto nas. Včasih se bo dovolj pritožiti, kdaj bo potrebno tudi tožiti, toda kadar vemo, da imamo prav, kadar vemo, da nas je napadel sesek, vztrajajmo do konca. Ne pustimo tem seskom, ki se tako herojsko skrivajo v školjkah, da nam počasi pijejo kri. Lovimo jih do konca in razbijmo te ukradene školjke, ki ščitijo mehko meso. Sesek brez ukradene školjke bo postal le grižljaj okusne solate. Če tega ne storimo, ne pričakujmo, da bo kdo to storil namesto nas.

Morda nam uspe, morda ne, toda več kot nas zasleduje sleherno svojo pravico, večim bo tudi uspelo dobiti Pravico, razbiti školjko in pregrizniti sesek, če le enega, pač le enega. Ta hobotnica namreč ni drugega kot skupek seskov, ki so se združili s ciljem izpiti nas do zadnjega in državo voditi kot svojo, vse seveda pod krinko demokracije in vladavine prava. Nova vlada ni princ na belem konju, ki nas bo seskov odrešil brez naše pomoči. Nekatere bo verjetno res osnažil in odstranil, številni se bodo v školjkah in mulju poskrili in spet prilezli na dan, čim jim bo dana taka priložnost.

Preberite še:
Samodržec je odšel. A ve, da se lahko vrne. #kolumna

Poskušali bodo zamenjati hobotnico

Nekateri bodo poskušali brez sramu zamenjati hobotnico in se prilepiti kateri drugi. Najboljši primer seska, ki je zamenjal hobotnico, je zdaj že nekdanji minister za gospodarstvo. Zgodilo se je že enkrat, torej se lahko zgodi še kdaj. Če jim školjk ne razbijemo, bodo seski preživeli in se vrnili bodisi k mami hobotnici, če se še kdaj odkrije, bodisi h kaki drugi hobotnici, ki se še bo razkrila ali razvila. Samo seski, ki gredo na solato, bodo morda postali dejansko neškodljivi. Ostali so samo začasno prikriti.

Najboljši primer seska, ki je zamenjal hobotnico, je zdaj že nekdanji minister za gospodarstvo. Zgodilo se je že enkrat, torej se lahko zgodi še kdaj. Na fotografiji Zdravko Počivalšek.
Najboljši primer seska, ki je zamenjal hobotnico, je zdaj že nekdanji minister za gospodarstvo. Zgodilo se je že enkrat, torej se lahko zgodi še kdaj. Na fotografiji Zdravko Počivalšek.
STA

Pregriznjeni seski bodo samo še kazili morsko dno, a ne bodo več cuzali naše krvi. Če se hobotnice želimo znebiti, torej vemo, kaj nam je storiti. Pregriznimo seske in se znebimo hobotnice, ki je letos postala že polnoletna in bi nas še kar imela za hrano. Imamo državo, ki si jo zaslužimo. Če se za svoje pravice ne postavimo, kadar imamo možnost za to, si pravice tudi ne zaslužimo.

Nekateri takemu boju pravijo boj z mlini na veter. Pri tem pozabljajo, da so mlini na veter morda res odporni na viteške sulice, vendar so še kako ranljivi na bakle. Enako so tudi hobotnice ranljive na olivno olje in limonin sok.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.