Domoljubni kandidat je "en od nas" #kolumna

Domoljubje ni mahanje z zastavo, tudi ni udrihanje z zastavo po tleh, pljuvanje po tujcih, salutiranje fotografiji Velikega Vodje ali čaščenje pravega Boga.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 16. 10. 2022, 05:55


310752356_624045305943363_184479415203768650_n
Predsedniški kandidat Janez Cigler Kralj je za slogan kampanje vzel napačni prevod angleške fraze "one of us".
Facebook

"Pravi domoljub se predvsem trudi izboljšati svojo domovino." - Robert G. Ingersoll, ameriški pisatelj, odvetnik in govornik

Predtekmovanje za predsedniški stolček je že v polnem zagonu. Kandidate spremljajo snemalci, iščejo jih skrite kamere, mikrofoni spremljajo vsak njihov šepet. Naloge tekmovalcev so iz predsedniških volitev v predsedniške volitve bolj zabavne. Tek v vrečah, metanje blata v nasprotnike, ristanc, slepe miši in ostale predsedniške igre, govori o odraščanju v blokovskem naselju ali majhni vasi ob vznožju gora, metanje blata v nasprotnike, opletanje z raziskovalnimi dosežki iz vprašanj javne uprave, brezkončna ljubezen do Boga in/ali domovine ter metanje blata v nasprotnike, so poglavitni pristopi, ki naj bi nas, volivce, prepričali, naj svoj glas zaupamo prav temu kandidatu.

V naboru kandidatov posebej izstopajo prav vsi. Eden izmed ministrov prejšnje vlade, sicer podpredsednik največje opozicijske stranke in verjetni naslednik Janševega Janeza, je zdaj nestrankarski kandidat, ki bi povezoval, nikoli razdvajal. Njegov nekdanji ministrski kolega, Cigler-Kraljev Janez, leti malenkost višje in vsaj ne skriva, da za njim stoji stranka Nova Slovenija.

V času ministrovanja je Cigler Kralj storil mnogo stvari, ki jih označuje za domoljubna. Demografsko krizo je na primer reševal z urejanjem problematike oskrbe starejših, seveda na neizvedljiv način in z nefinanciranimi predvolilnimi sladkarijami. Financiral je strankarske spletne portale s sakralno in nacionalistično vsebino in podobno. Vrsto let nas poskuša prepričati, da gre za velikega zaljubljenca v Slovenijo, ki bi za svojo domovino naredil prav vse.

Preberite še:
O poslanki, ki ne pozna Knjige vseh knjig #kolumna

Ljubezen do domovine

Toda ena stvar, ki je ne bi naredil, je uporaba Googlovega prevajalnika, ki bi mu angleško frazo "one of us" prevedla vsaj v "eden izmed nas", ne v čudni "en od nas". Namesto tega kaže svojo ljubezen do materinega jezika z osnovnošolsko dobesednim prevodom - ne glede, kako tako prevedena fraza zveni v jeziku, ki ga tako ljubi.

Janez Cigler Kralj (levo) je bil v prejšnji vladi minister za delo. Zdaj je opozicijski poslanec.
Janez Cigler Kralj (levo) je bil v prejšnji vladi minister za delo. Zdaj je opozicijski poslanec.
Bobo

Mimogrede, kontekstualno se fraza "one of us" najlepše prevede kot preprost "naš". Fraza v angleščini je za njegove svetovalce na prvi pogled povsem drugačna od slovenske, kar je logična posledica dejstva, da v Sloveniji zaenkrat še ne govorimo angleško, saj imamo svoj jezik, ki je malo več kot le angleščina z drugačnimi besedami.

Domoljubje ni mahanje z zastavo, tudi ni udrihanje z zastavo po tleh, pljuvanje po tujcih, salutiranje fotografiji Velikega Vodje ali čaščenje pravega Boga. Domoljubje tudi niso sovražni izpadi nad političnimi nasprotniki, metanje polen pod noge ali pozivi h kršenju najpomembnejših ustavnih načel. Ta dejanja nimajo nobene povezave z ljubeznijo do domovine. Gre za mešanico ksenofobije, rasizma ter občutkov večvrednosti, zapakirano v škatlico in prodano volivcu kot sladkarijo, vse z namenom držati oblast v državi, ne glede na opustošenje, ki ga pustijo za sabo.

Intelektualna praznina in kadrovska izmozganost strank prejšnje vlade je vsak dan bolj očitna. Zakorakali so v temačno stopnišče, kjer se v domoljubje preoblečen nacionalizem prepleta z elementi socializma predvolilnih karamel, v zraku leži trpek vonj klerofašizma, tla so prežeta s politimi predvolilnimi obljubami in posuta s črepinjami zgodovinskih in trenutnih resnic. Toda do predsedniške kampanje vseeno nismo vedeli, da pri uporabi cenene anglistične fraze ne znajo uporabljati niti Googlovega prevajalnika.

Nacionalna sramota je za določene vse preveč laskav naziv.

Preberite še:
Ne za otroke, za histerijo jim gre #kolumna

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.