Dolgočasno 2023 vsem skupaj! #kolumna

Zaslužili smo si kaj bolj umirjenega, vsaj eno leto, toliko da malo zadihamo.

Avtor: Ford Perfect
ponedeljek, 2. 1. 2023, 05:55


Ognjemet, silvestrovanje Ljubljana 31.12.2017
/
Bobo

"Da bi živel v zanimivih časih!" (kitajski urok prekletstva)

Ne glede na to, kaj si mislimo o zadnjih nekaj letih, smo si glede nečesa verjetno vsi edini: dolgočasna res niso bila. Odstop Marjana Šarca kot premierja v januarju 2020 je napovedal zabaviščni vlakec vzponov in spustov. Na petek trinajstega marca smo dobili tretjo vlado Janševega Janeza in na isti dan tudi epidemijo smrtonosnega virusa. Zaprti smo bili v občine. Nekateri so predlagali varjenje vhodov v bloke po kitajski šegi samo zato, da bi ustavili širjenje nove bolezni. Konec prvega vala epidemije smo praznovali s slavnostnim preletom vojaških letal in načrtno demontažo pravne države. 

Jeseni se je virus vrnil, omejitve pa tudi. Vrhunski strokovnjaki, ki bi prejšnjega premierja peljali na morišče, ker je dovolil nebrzdano širjenje virusa, ko ni bil več premier, so vladi ploskali, ko ni pravočasno uvedla ukrepov in aplavdirali, ko je uvedla povsem neprimerne, diletantske ukrepe. Konec leta 2020 smo k sreči dobili cepivo, brez katerega bi, tako so zatrjevali največji in povsem nepolitični strokovnjaki, epidemija trajala do začetka aprila 2021. 

V drugi polovici junija 2021 smo izšli iz epidemije in rovarjenje po ustavni ureditvi je skočilo v višjo prestavo. Država je prekršila lastne zakone in začela dušiti Slovensko tiskovno agencijo (STA), ker je bilo njeno poročanje preveč neodvisno in ni sledilo političnemu nareku. Ljubljansko meglo smo nadomestili s solzivcem, s katerim smo praznovali dokončno zmago nad virusom, ki je že več kot leto dni krojil našo usodo.

Preberite še:
Svet za vegetarijanstvo nas je rešil pred osamosvojitelji #kolumna

Kampanja cepljenja je bila za silo uspešna, toda tudi zato, ker smo promocijo cepljenja zaupali anticepilcu, smo v jesen 2021 vseeno vstopili slabo pripravljeni. K sreči so bile blizu volitve. Za potrebe kampanje nismo smeli imeti šole na daljavo in dovoljevati le najbolj urgentnih porok. Zmaga na volitvah je bila za takratno vlado pač bistvena. Če nas zato nekaj več umre zaradi virusa, je bila to cena, ki so jo bili pripravljeni plačati.

Nov strel SDS v lastno koleno

Toda zmaga na volitvah ni bila tako enostavna. Rovarjenje po pravni državi in kadrovske čistke so imele enak rezultat kot že pred 16 leti. Ko je prva Janševa vlada s čela Mercatorja izrinila Zorana Jankovića, je pridobila političnega sovražnika, ki jim je kaj kmalu povsem zmešal štrene in preprečil prevzem absolutne oblasti. Leta 2022 je bilo avtogolu ime Gen-I oziroma Robert Golob, čigar stranka je na aprilskih volitvah slavila največjo zmago katerekoli stranke v zgodovini samostojne Slovenije. 

/
/
Bobo

V zadnjih vzdihljajih je odhajajoča vlada poskrbela za dobro plačane službe svojih podpornikov na plečih delodajalcev in za svoje podpornike na RTV Slovenija oziroma kot ji sedaj bolj pritiče - Nove RTV. Novinarska stavka, referendumi, obeta se zdravniška stavka in še in še. Vmes smo dobili še vojno v Ukrajini, padec, vzpon in ponovni padec Donalda Trumpa v ZDA, konec politike varjenja vhodov v bloke na Kitajskem in še prvo umetno ustvarjeno fuzijo, kjer je iz reaktorja prišlo več energije, kot smo je vložili vanj.

Dolgčas nam že več let res ni bilo. Zaslužili smo si kaj bolj umirjenega, vsaj eno leto, toliko da malo zadihamo. Dolgočasno 2023 vam želim!

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.