Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

Si res želite živeti v državi, kjer mora kdorkoli plačevati za zdravljenje v bolnišnicah?

Avtor: Primož Cirman
sobota, 4. 12. 2021, 05:55


20211011-01087832
Bojana Beović razburja z idejo, da bi necepljeni morali plačevati za zdravniško pomoč.
STA

"Tukaj je treba stvari postaviti na tehtnico. Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev."

(Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje, 1. december)

Na vrhu zgradbe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je mansarda. Tam, tik pod streho te odcvetele arhitekturne lepotice v središču Ljubljane, ki jo je nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič (SD) želel prepustiti podjetju iz Liechtensteina, so pisarne za kadre, ki so padli v politično nemilost. V eni od njih že nekaj časa dela Ivan Eržen, nekdanji direktor NIJZ, ki ga je Janševa vlada lani spomladi zamenjala z Milanom Krekom.

V dobrem mesecu dni, ki ga je lani preživel na vrhu NIJZ, je Eržen storil usodno napako – javno si je upal kritizirati nekatere vladne ukrepe za zajezitev virusa covid-19. Tudi zato je beseda v našem intervjuju z njim nanesla na njegove zdravniške kolege, ki tega poguma nimajo. Ena od teh je Bojana Beović, prvi obraz epidemije v Sloveniji. 

Bojana Beović je na osebno povabilo Janeza Janše vodila vladno strokovno skupino za covid-19, ki jo po Erženovem mnenju nikoli nismo potrebovali, saj v njej praktično ni bilo epidemiologov. Epidemijo tako še vedno vodijo strokovnjaki, ki državo obravnavajo kot velikansko bolnišnico. Kot je razložil Eržen, je Bojana Beović infektologinja, te pa zanima le, kako ozdraviti okuženega pacienta: "To nima nobene zveze z razmišljanjem, kako je do okužbe prišlo in kako jo preprečiti. Infektolog mora bolnika spet spraviti na noge, a drugih veščin za obvladovanje epidemije nima, kar je težava."

Predsednik vlade Janez Janša je v Milanu Kreku našel poslušnega direktorja NIJZ.
Predsednik vlade Janez Janša je v Milanu Kreku našel poslušnega direktorja NIJZ.
STA

Preberite še:
Inšpekcija: SDS ni kršila vladnega odloka, ker zanjo ni veljal

Pandorina skrinjica za rušenje zdravstvenega sistema 

Na Erženove besede o "drugih veščinah" sem se spomnil ob besedah Bojane Beović, ki bi necepljene obolele prisilila, da plačajo za oskrbo na covid oddelkih bolnišnic. Ta izjava ni le problematična, ampak s številnih vidikov nevarna – pa četudi še tako upravičeno verjamemo, da je cepljenje največ, kar lahko vsi storimo za obvladovanje epidemije. 

Najprej, Bojana Beović je z njo kot zdravnica pohodila načela zdravniške morale in etike. Po Ženevski deklaraciji, ki jo je Svetovno zdravniško združenje sprejelo po odkritih grozotah nacističnih zdravnikov med drugo svetovno vojno, imajo pravico do brezplačnega zdravljenja še tako zapriseženi anticepilci. Pričakovali bi, da bi zato besede Bojane Beović obsodila komisija za etiko, ki jo vodi Božidar Voljč. Ta ostaja tiho – kot ves čas epidemije. 

Hkrati je Bojana Beović odprla pandorino skrinjico za rušenje zdravstvenega sistema, ki bi v Sloveniji še vedno moral temeljiti na solidarnosti in socialni pravičnosti. Bodo morali jutri kadilci plačevati za onkološke terapije, športno aktivni pa za poškodbe pri padcih s kolesom? Bomo ljudem, ki jedo v McDonaldsu, zaračunavali dodatna obvezna zavarovanja? Ko se ta meja podre, nismo več daleč od kitajskega sistema tako imenovanih družbenih točk, ki jih oblast podeljuje za pridnost. Tam jih dobite, če na bencinskem servisu točite gorivo, izgubite pa, če kupite cigarete. Zaračunavanje oskrbe v bolnišnicah bi povečalo tudi število smrti. Bi si oboleli necepljeni sploh upali do zdravnika, če bi vedeli, da jih čaka račun za več deset tisoč evrov in osebni stečaj?

Saj za reševanje življenj nam gre, mar ne?

Po zadnjih podatkih je hospitaliziranih več kot 1000 ljudi, obolelih s covid-19. Od tega jih je na intenzivni negi 170.
Po zadnjih podatkih je hospitaliziranih več kot 1000 ljudi, obolelih s covid-19. Od tega jih je na intenzivni negi 170.
Jure Zauneker/Vestnik.si

Preberite še:
Obvezno cepljenje bi sprožilo upor #intervju

"Mlade države, ki nimajo tradicije spoštovanja vlade"

O Bojani Beović kot zdravnici stanovski kolegi govorijo z izbranimi besedami. Ker je videla že nekaj sveta, dobro ve, da njena izjava ne bo povečala zanimanja za cepljenje. Če jo res skrbijo rezerve v slovenskem zdravstvu, se lahko vključi v pripravo normativov za zdravnike, ki delajo tudi pri zasebnikih, pomaga pri krepitvi mreže družinskih zdravnikov ali se javno zavzame za povečanje plač medicinskih sester. 

Kako je torej mogoče, da izreče takšno neumnost? Jo je res že do te mere travmatiziralo delo z obolelimi? Ali pa je v ozadju nekaj več? Kaj pa, če je Bojana Beović te besede morala izreči, ker to nekdo od nje pričakuje? 

Bojana Beović je morala vedeti, da bo njena izjava odmevala in sprožila silovite reakcije. Da bodo sledili pozivi k njenemu odstopu. Da je z njimi ideja o obveznem cepljenju, ki ga bo prihodnje leto očitno uvedlo vse več držav, v Sloveniji še bolj mrtva kot prej, s čimer je dala vladi pred volitvami najboljši možen alibi, da o tem niti ne razmišlja. Da bo v družbi zanetila prepire, ki bodo zameglili druge rabote te vlade. 

In morda jih je prav zato izrekla. Ni namreč prvič, da je Bojana Beović "zgrešila celo žogo", kot so včasih govorili športni komentatorji iz Srbije. To se ji skoraj vedno zgodi, ko mora stališče stroke prilagajati ukazom vlade ali vnaprej v javnosti testirati kakšno njeno idejo – pa naj gre za odločitve o "lockdownu", obveznih maskah, odpiranju šol ali zdaj cepljenju.

Preberite še:
Kdo so največji dobičkarji četrtega vala epidemije

Končna nagrada – izstop zdravnikov iz plačnega sistema

Spomnite se njene izjave o "mladih državah, ki nimajo tradicije spoštovanja vlade", s čimer je krivdo za širjenje okužb lani jeseni prevalila na "drugačno kulturo" ljudi. Ali o "človekovih pravicah, na katere se vsi sklicujejo, zato ne smemo na primer nadzorovati porok, ki so znane kot žarišča koronske krize". 

Množični poletni shod članov SDS v Posočju, med katerimi se mnogi niso držali pravil, bo ostal nekaznovan. Zakaj? Ker si je vlada spisala odlok, po katerem stroga pravila zanjo ne veljajo, in se s tem izognila kazni inšpektorjev.
Množični poletni shod članov SDS v Posočju, med katerimi se mnogi niso držali pravil, bo ostal nekaznovan. Zakaj? Ker si je vlada spisala odlok, po katerem stroga pravila zanjo ne veljajo, in se s tem izognila kazni inšpektorjev.
Facebook/SDS

Podobnih besed od Bojane Beović ne boste slišali ob razkritju, da je SDS zlorabila odlok lastne vlade za organizacijo rajanja v Trenti. Nikoli ni problematizirala širjenja okužb v podjetjih, do katerega je prihajalo, ker država za okužene ni uredila polnih nadomestil, zaradi česar so ti z vročino prihajali na delo. Nikoli ne boste slišali, da bi po več kot 5.200 mrtvih v imenu stroke rekla karkoli proti tej vladi - če izvzamemo Jelka Kacina, ko ta udriha po njenih zdravniških kolegih. Bojana Beović o napakah pri vodenju epidemije, o katerih kot poznavalka vseh ozadij ve verjetno največ, ostaja tiho.

Tega ne počne le zato, ker je nekdanja članica SDS, ampak jo bržčas vodijo drugi interesi. Zdravniška zbornica, ki ji predseduje, sindikat Fides in drugi lobisti so namreč po stotinah milijonov evrov covid dodatkov v zdravstvu le še nekaj korakov oddaljeni od ultimativne nagrade za servilnost do vlade. Vedno glasneje se govori o izstopu zdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Z njim se bodo razlike med prejemki zdravnikov še bolj povečale. Seveda v prid že zdaj najbolje plačanih.

In do takrat bo Bojana Beović žal le zvočnik vlade.