Župan skriva, komu je prodal zemljo, ki jo spreminja v zazidljivo

V občini Videm, ki jo vodi nekdanji poslanec SDS Branko Marinič, tik pred lokalnimi volitvami hitijo s prodajo zemljišč, ki jih bodo po zamenjavi lastnika spremenili v zazidljiva.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 4. 10. 2022, 05:55


Branko Marinič
V občini Videm, ki jo vodi Branko Marinič (na fotografiji), so prodali obsežna kmetijska zemljišča, še preden bi jih s spremembo občinskega načrta spremenili v zazidljiva in jim s tem občutno zvišali vrednost.
Mojca Zemljarič / Štajerski tednik

Pred lokalnimi volitvami v številnih mestih in vaseh hitijo z velikimi projekti - tudi zato, da jih ne bi ogrozila morebitna zamenjava oblasti. Tako je tudi v občini Videm, ki leži na južnem obrobju Dravskega polja. 

Od leta 2018 jo vodi Branko Marinič, nekdanji poslanec SDS, ki je odstopil s položaja po pravnomočni obsodbi zaradi goljufanja na izpitu iz nemščine. Tik pred koncem prvega mandata se je njegova ekipa odločila za prodajo občinske "srebrnine". Gre za obsežna zemljišča, ki so namenjena za gradnjo obrtne cone. Toda posel spremljajo očitki o podmizni in (pre)poceni prodaji zemljišč vnaprej izbranim kupcem.

V središču zgodbe je osem hektarjev veliko območje v vasi Draženci, kjer so bile nekoč prašičje farme. Do lani je bilo v lasti Perutnine Ptuj, ki ima v neposredni bližini še vedno distribucijski center krmil. Nato je družba zemljišča prodala občini Videm, še pred tem pa porušila tudi vse objekte. Župan Marinič je ob nakupu poudarjal, da so zemljišča za občino strateškega pomena. Že nekaj mesecev pozneje se jih je odločil prodati.

Preberite še:
Županu prodali stanovanje, od občine dobivajo anekse

Prodajajo zemljišča, ki bodo kmalu vredna nekajkrat več 

Že takrat so nas prebivalci Vidma opozorili, da želi občina zemljišča prodati po krepko prenizki ceni:

1) Uradno so namreč še vedno namenjena zgolj za kmetijsko proizvodnjo, zato bi občina po oceni iz letošnjega proračuna zanje skupaj iztržila 800.000 evrov, torej 10 evrov na kvadratni meter.

2) Toda pozor: v Vidmu prav zdaj spreminjajo občinski prostorski načrt, po katerem bodo zemljišča predvidoma namenjena proizvodni dejavnosti. Njihova vrednost na kvadratni meter bo s tem glede na primerljive posle zrasla na najmanj 30 evrov, če ne celo na 40 do 50 evrov. 

Zemljišča, ki jih je prodala občina.
Zemljišča, ki jih je prodala občina.
Google

/
/
Google

Konec junija letos je občina Videm objavila javno zbiranje ponudb za prodajo zemljišč v Dražencih. Izklicna cena je znašala okrog deset evrov na kvadratni meter. Kmalu zatem je za zemljišča našla kupce, a jih ne želi razkriti – četudi je po naših informacijah z njimi že podpisala pogodbe o nakupu.

"Občina Videm je izpeljala postopek javnega zbiranja ponudb. Prejeli smo ponudbe sedmih različnih ponudnikov. Vse ponudbe so bile popolne in višje od izhodiščnih vrednosti, določenih v skladu s cenilnim poročilom. Vsa zemljišča, ki so bila predmet prodaje, so bila oddana najvišjim (najugodnejšim) ponudnikom, s katerimi je občina Videm sklenila kupoprodajne pogodbe. Pogodbe so bile sklenjene s tremi (3) ponudniki," so pojasnili. Na dodatna vprašanja o tem, kdo so ponudniki, se niso več odzvali.

Preberite še:
Župan NSi prijatelju oddal posel, ki bi ga drug naredil za pol cene

Z občinske strani izginila dokumentacija 

Toda na občini so potrdili, da bi se lahko kmalu spremenila namembnost zemljišč. "V okviru sprejemanja dopolnitve trenutno veljavnemu občinskemu prostorskemu načrtu obstaja pobuda za spremembo namenske rabe iz območja IK (površine z objekti za kmetijsko proizvodnjo, ki so namenjene kmetijskim stavbam za intenzivno pridelava rastlin ali vzrejo živali) v območje IG (gospodarske cone)," so pojasnili.

Ko smo že pred tedni na necenzurirano.si začeli preverjati okoliščine prodaje občinskih zemljišč, so s spletne strani občine Videm izginili zapisniki sej občinskega odbora, novice o javnih razpisih in vsi ostali dokumenti o poslu. Kljub temu, da na občini Videm skrivajo imena kupcev, smo enega od njih uspeli najti. To je gradbeno podjetje Bolkop s Ptuja, ki je postalo lastnik več kot petih hektarjev, torej večine zemljišč. 

"Drži, z občino smo že podpisali pogodbo in ji nakazali kupnino. Zemljišča smo kupili za lastne potrebe, saj smo v prostorski stiski. V okolici pa ni nobene primerne cone," nam je včeraj povedal Aleksander Bolcar, direktor in solastnik Bolkopa. To podjetje je za Perutnino Ptuj, prejšnjo lastnico zemljišč, porušilo obstoječe objekte.

S spletne strani je izginila vsa dokumentacija, tudi o razpisu za prodajo zemljišč v Dražencih.
S spletne strani je izginila vsa dokumentacija, tudi o razpisu za prodajo zemljišč v Dražencih.
Občina Videm

Preberite še:
Policija išče milijon, ki ga je župan Pukšič dal prijatelju

Kupec najel posojilo, čaka na spremembo namembnosti 

Bolcar je potrdil, da so za zemljišča plačali le malce več od izklicne cene. "Ni bila tako nizka cena," je poudaril. "Občini je v interesu, da se na tem območju uredi nova obrtna cona. Vendar lahko do spremembe namembnosti mine še vrsto let, ali pa do nje sploh ne pride," je dodal. Očitno pa verjame, da bo do tega prišlo v bližnji prihodnosti, saj si je njegovo podjetje večino denarja za nakup zemljišč, 470.000 evrov, izposodilo pri banki.

Kdo so kupci preostalih zemljišč, ki bodo s prihajajoči spremembo namembnosti zaslužili več sto tisoč evrov, ostaja skrivnost. V 17-članskem občinskem svetu sicer trdno večino drži stranka SDS z zavezniki. Stranka ima sedem svetnikov, Slovenska ljudska stranka (SLS) tri in Nova Slovenija (NSi) enega. Direktor občinske uprave je Mirko Šimenko, soprog poslanke SDS in predsednice občinskega odbora stranke Suzane Lep Šimenko.

Gre za nekdanjega kriminalista, ki je na Policijski upravi Maribor vodil skupino za ekstremno nasilje in terorizem. Leta 2015 je prišel v takrat še državno Novo KBM, kjer je prevzel vodenje sektorja za fizično in informacijsko varnost. V banko naj bi ga pripeljal izvršni direktor Primož Britovšek, bivši uslužbenec Sove, ki je veljal za zaupnika pokojnega Aleša Hauca, nekdanjega predsednika uprave Nove KBM.