Policija išče milijon, ki ga je župan Pukšič dal prijatelju

Kriminalisti v Destrniku preiskujejo posle med županom Francem Pukšičem in dolgoletnim hišnim gradbincem občine, zaradi katerih je ta zašla v dolgove.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 25. 10. 2021, 05:55


franc puksic z
Policija preiskuje eno največjih afer v spodnjem Podravju. V središču preiskave je milijonski posel, ki ga je župan Destrnika Franc Pukšič omogočil svojemu prijatelju.
DZ/Matija Sušnik

Destrnik, majhna občina v Slovenskih goricah z nekaj več kot 2600 prebivalci, že od nekdaj velja za trdnjavo Franca Pukšiča, nekdanjega poslanca SDS in SLS. Od leta 2018, ko je Pukšič v Destrniku ponovno prevzel županski položaj, obvladuje tudi občinski svet, kar mu omogoča neovirano sprejemanje vseh pomembnejših odločitev. Eno od njih zdaj preiskuje policija.

Po naših informacijah namreč mariborski kriminalisti preverjajo sume storitve kaznivih dejanj pri eni večjih afer v spodnjem Podravju, ki je prinesla veliko korist zasebniku in za vrsto let obremenila proračun občine Destrnik. Gre za skoraj milijon evrov vredno poravnavo, ki jo je Pukšič sklenil z nekdanjim dolgoletnim hišnim gradbincem občine, podjetjem Em-Grad v lasti Petra Emeršiča. Z njim naj bi bil Pukšič tudi zasebno in poslovno tesno povezan. 

Tako so v zadnjih tednih kriminalisti že opravili razgovore z občinskimi svetniki in nekdanjimi vodilnimi v občini, ki so opozarjali na nepravilnosti. Na vprašanja, v kateri fazi je preiskava v Destrniku, kakšne so njihove dosedanje ugotovitve in koliko je osumljencev, na policijski upravi Maribor zaradi varstva osebnih podatkov niso odgovorili. Ob tem so poudarili, da obveščajo javnost le, "če s tem ne škodijo svojemu delu in upravičenim koristim drugih".

Poslovna stavba, ki bi jo moralo zgraditi podjetje Em-Grad, se nahaja v središču občine Destrnik. V njej poleg občinske uprave delujejo še pošta, upravna enota in policija.
Poslovna stavba, ki bi jo moralo zgraditi podjetje Em-Grad, se nahaja v središču občine Destrnik. V njej poleg občinske uprave delujejo še pošta, upravna enota in policija.
Občina Destrnik

Z vprašanji o preiskavi v Destrniku smo se že pred dnevi obrnili tudi na župana Pukšiča. Zanimalo nas je, ali se je v zvezi z milijonsko poravnavo nanj obrnila policija, o čem so ga spraševali in kakšen je njegov status v preiskavi. Pukšičevega odgovora nismo prejeli. Tudi Emeršič ni želel dajati pojasnil. Znesek poravnave sicer presega tretjino letnega proračuna občine, ki je morala za njeno plačilo najeti pol milijona evrov posojila. Odplačevala ga bo 15 let.

Preberite še:
Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo Petanu.

Hišni gradbinec in najožji Pukšičev partner

Občina Destrnik je z Emeršičevimi podjetji začela sodelovati kmalu po tem, ko je Pukšič sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja prvič postal župan. Samo od leta 2003 naprej so zanjo opravila za več kot dva milijona evrov poslov. Leta 2010 sta se Pukšič in Emeršič skupaj lotila tudi projekta Terme Gaja, gradnje 60 milijonov evrov vrednega luksuznega hotelskega kompleksa, pri katerem naj bi finančne vire zagotovil skrivnostni zunanji investitor.

Podjetje Epson, ki je bilo v lasti Petra Emeršiča, je v osmih letih samo od občine Destrnik prejelo 1,5 milijona evrov.
Podjetje Epson, ki je bilo v lasti Petra Emeršiča, je v osmih letih samo od občine Destrnik prejelo 1,5 milijona evrov.
KPK

Poslovno sodelovanje je preraslo tudi v tesno prijateljstvo. Po besedah sogovornikov iz Destrnika sta se Pukšič in Emeršič skupaj udeleževala družinskih dopustov, tudi na Emeršičevi jahti. V tistem času naj bi Pukšič najemal Emeršičeva podjetja celo za gradbena dela na družinskih hišah v naselju Vintarovci. Tam naj bi leta 2012 zgradili tudi montažno hišo, ki jo je nato Pukšič prepisal na zdaj že nekdanjo soprogo.

Preden se je Franc Pukšič moral umakniti s položaja župana Destrnika, je občina podjetju Em-Grad nakazala več kot 700.000 evrov.
Preden se je Franc Pukšič moral umakniti s položaja župana Destrnika, je občina podjetju Em-Grad nakazala več kot 700.000 evrov.
KPK

V istem času so se v Destrniku lotili izgradnje novih občinskih prostorov v objektu Janežovski vrh, v katerem bi bili poleg občine še upravna enota, poslovalnica pošte in policija. Za partnerja pri projektu so pričakovano izbrali Emeršiča. Z njim je Pukšič decembra 2011, tik preden je spet postal poslanec, podpisal okoli 1,3 milijona evrov vredno predpogodbo, po kateri se je občina zavezala od podjetja Em-Grad odkupiti 638 kvadratnih metrov prostorov.

Preberite še:
Razkrivamo, kdo vse si obeta milijone od domov za starejše

Pukšičevi svetniki tako, sodišče drugače

Do realizacije posla ni prišlo, saj je v Destrniku prišlo do zamenjave oblasti. Ker je bil na volitvah konec leta 2011 izvoljen v državni zbor, je moral zapustiti županski položaj. Začasno ga je zamenjal podžupan Branko Zelenko, sicer zaposlen v družbi, ki je sodelovala pri gradbenem projektu. V imenu občine je skušal posel izpeljati do konca, s podjetjem Em-Grad pa je sklenil več aneksov in menjalnih pogodb. Toda nekaj mesecev pozneje so se politične karte v Destrniku premešale: na nadomestnih volitvah je zmagal kandidat SDS Vladimir Vindiš, ki je naročil izredni nadzor nad poslom. 

Ko je župan Destrnika postal Vladimir Vindiš, je naročil izredni pregled posla in zavrnil sklenitev dogovora s podjetjem Em-Grad.
Ko je župan Destrnika postal Vladimir Vindiš, je naročil izredni pregled posla in zavrnil sklenitev dogovora s podjetjem Em-Grad.
Gabrijel Toplak

Pod drobnogled ga je vzela tudi komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Leta 2014 je ugotovila, da sta Pukšič in tedanji direktor občinske uprave Miran Čeh (njegova hčerka je bila zaposlena pri Emeršiču) zagrešila več nepravilnosti in delovala v korist zasebnega podjetja Em-grad. Poslovne prostore sta izbrala, ne da bi pred tem objavila javni razpis, kar je v nasprotju s predpisi o javnem naročanju in javno-zasebnem partnerstvu. Obenem sta jih, tako KPK, še preplačala. Enako je ugotovil tudi nadzorni odbor občine Destrnik. 

Kljub ugotovljenim nepravilnostim so Pukšičevi svetniki skušali na silo potrditi nakup prostorov od podjetja Em-Grad. Toda temu se je uprl župan Vindiš. Pritrdilo mu je upravno sodišče in ugotovilo, da je sklep občinskega sveta nezakonit. Emeršič se je kljub temu odločil vložiti tožbo proti občini. Od nje je zahteval odkup prostorov ali plačilo 1,3-milijonske odškodnine. Vmes je poslovni objekt dobil novega lastnika. Zasegla ga je zadruga Lipa, ki jo podjetje Em-Grad najelo za gradnjo. Nato ga je za 600.000 evrov, torej pol nižjo ceno, prodala občini. Zdelo se je, da je vojna za Emeršiča izgubljena, dokler ni prišlo do zamenjave na vrhu občine. 

Večina denarja končala neznano kje

Ko je konec leta 2018 župan občine Destrnik ponovno postal Franc Pukšič, je bila ena njegovih prvih potez dogovor s prijateljem in nekdanjim hišnim gradbincem občine. Čeprav je več institucij ugotovilo, da je posel nezakonit in podjetje Em-Grad ni upravičeno do denarja, se je Pukšič z Emeršičem dogovoril za 870.000 evrov vredno poravnavo. To pomeni, da je občina morala še drugič plačati za zgradbo, ki je že bila v njeni lasti. Denar je nakazala podjetju Em-Grad, ki v njo ni vložilo ničesar, saj jo je v resnici zgradila Lipa. Plačalo ni niti 43.000 evrov komunalnega prispevka občini. 

Podjetnik Peter Emeršič se je z občino Destrnik v času županovanja Franca Pukšiča skupaj lotil tudi 60 milijonov evrov vrednega projekta Terme Gaja.
Podjetnik Peter Emeršič se je z občino Destrnik v času županovanja Franca Pukšiča skupaj lotil tudi 60 milijonov evrov vrednega projekta Terme Gaja.
Spirit

Toda pri podjetju Em-Grad, ki je danes na seznamu davčnih dolžnikov in ima blokiran račun, je končal le majhen del občinskega denarja. Avgusta in septembra 2019 mu je občina nakazala 135.000 evrov. Kje je končala razlika do 870.000 evrov, kolikor je vredna poravnava, ni jasno. V istem času pa je okoli 600.000 evrov prejela Prva finančna agencija, ki se ukvarja z odkupovanjem terjatev.

Pukšič si je uredil višjo plačo

Medtem ko policija preiskuje pretekle posle župana Pukšiča, ki so obremenili proračun občine Destrnik, opozicijski svetniki opozarjajo na zvišanje stroškov za plače v vrhu občine. Občinski svet, ki ga obvladuje Pukšičeva stranka, je na majski seji potrdil rebalans letošnjega proračuna, po katerem bi za delo župana in podžupana šlo 68.000 evrov. "Zvišale so se plače v občinski upravi, še bolj pa na skupni občinski upravi, kjer zaposlujete svoje prijatelje. Nagrada za župana in podžupana pa je v zadnjih dveh letih poskočila z 22.000 na 68.000 evrov. Torej ste s plačo in vsemi dodatki že pri 3000 evrih," je bil kritičen svetnik Branko Horvat.