Šefica treh radiologov, ki so dali odpoved, dela še za tri zasebne klinike

Zakaj radiologi odhajajo iz javnih bolnišnic? Zakaj zasebni radiološki centri ustvarjajo rekordne dobičke? In kako jim pri tem s finančnim dopingom pomaga država?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 12. 8. 2024, 05:55


51794284_521049368417173_7324573626722680832_n
Radiologi, po katerih je vse večje povpraševanje, lahko z delom v zasebnih klinikah zaslužijo nekajkrat več denarja kot v javnih zdravstvenih ustanovah. Veliko jih tam najdemo v popoldanskem oziroma njihovem prostem času.
Splošna bolnišnica Celje

V zadnjih dneh v slovenskem zdravstvu odmeva novica o odhodu radiologov iz Splošne bolnišnice Celje. Odpoved so dali zadnji trije zdravniki specialisti radiologije, ki dežurajo tudi ponoči in ob vikendih. Med razlogi za njihov odhod se omenjajo tako preobremenjenost kot slabi odnosi v bolnišnici.

Toda odhodi radiologov so le epilog procesov v slovenskem zdravstvu. Prav na področju radiologije smo namreč priča največjemu razrastu zasebnih klinik, ki veliko večino prihodkov ustvarjajo na račun javne zdravstvene blagajne, same pa dosegajo rekordne dobičke. To jim omogoča:

- da še bolj intenzivno najemajo radiologe, zaposlene v javnih zdravstvenih zavodih, ki lahko s »popoldanskim« delom v zasebnih klinikah zaslužijo nekajkrat več, 

- da jih zaposlijo pri sebi, pri čemer ti isti radiologi za javne bolnišnice delajo prek pogodbe. S tem pa dobijo za isto delo bistveno višje neto plačilo.

Bistvo: celjski in durgi podobni primeri so v slovenskem zdravstvu mogoči zaradi nepoštenega načina plačevanja zdravstvenih storitev, ki favorizira zasebnike, v podrejen položaj pa postavlja javne bolnišnice. Pri tem pa na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Valentina Prevolnik Rupel, ne kažejo pretirane volje, da bi sistem, naklonjen zasebnikom, v kratkem spremenili. 

Trije radiologi, ki so dali odpoved, so po besedah direktorja Dragana Kovačiča (na fotografiji) še naprej pripravljeni delati zanje pod enakimi pogoji, tudi dežurati v enakem obsegu kot prej, le da jih bodo odslej očitno plačevali prek pogodbe. In še z eno razliko. Od celjske bolnišnice bodo prejemali bistveno višje plačilo.
Trije radiologi, ki so dali odpoved, so po besedah direktorja Dragana Kovačiča (na fotografiji) še naprej pripravljeni delati zanje pod enakimi pogoji, tudi dežurati v enakem obsegu kot prej, le da jih bodo odslej očitno plačevali prek pogodbe. In še z eno razliko. Od celjske bolnišnice bodo prejemali bistveno višje plačilo.
Andraž Purg

Preberite še:
Tako so si radiologi kar med službo zaračunavali dodatne ure

Kje vse še dela vodja celjskih radiologov 

V Splošni bolnišnici Celje imajo trenutno redno zaposlenih osem zdravnikov specialistov radiologije. Od tega le trije delajo za poln delovni čas. Že lani so v Celju izgubili sedem radiologov, ki zdaj delajo za zasebne klinike, tudi za tiste, ki so v lasti državnih zavarovalnic. Večina, ki je ostala, pa dela tudi drugje.

Kar šest od osmih radiologov ima tako odprt status popoldanskega samostojnega podjetnika z normirano obliko obdavčitve. To jim omogoča nižje obdavčeno delo v drugih ustanovah. Štirje radiologi iz Celja ob svojem rednem delu delajo še za najmanj dve zasebni kliniki. Rekorderka je Petra Mrkša, sicer 40-odstotno zaposlena v bolnišnici, ki jo najdemo v štirih drugih zasebnih ustanovah: MTC Fontana, Medical center Rogaška, Hippocratis medico in UZ Medicina.

Predstojnica radiološkega oddelka v Celju je Anita Dobrovolec. Ta ob svojem rednem delu deluje v najmanj treh zasebnih ustanovah: Hippocratis medico, Kliniki Omnia in medicinskem centru Paracelzus, ki je le nekaj sto metrov oddaljen od celjske bolnišnice.

Dobrovolec, pod katero razpada radiološki oddelek, je tudi aktivna članica zdravniške iniciative Mladi zdravniki, ki je v zadnjih dneh širila novico o odhodu radiologov in krivdo za to pripisovala vladi Roberta Goloba. Leta 2022 je bila del pogajalske skupine sindikata Fides, ki je zahtevala višje plače. V istem času je bila kritična do ukinitve možnosti dodatnega dela zdravnikov. "Ne zdi se nam pošteno, da bi to ukinjali v primeru zdravnikov, če dobro vemo, da to obstaja pri marsikaterem nezdravstvenem profilu med javnimi uslužbenci," je opozarjala.

Anita Dobrovolec (na fotografiji), predstojnica radiološkega oddelka, je tudi aktivna članica zdravniške iniciative Mladi zdravniki, ki je v zadnjih dneh širila novico o odhodu radiologov in krivdo za to pripisovala vladi. Sama dela še vsaj v treh zasebnih ustanovah.
Anita Dobrovolec (na fotografiji), predstojnica radiološkega oddelka, je tudi aktivna članica zdravniške iniciative Mladi zdravniki, ki je v zadnjih dneh širila novico o odhodu radiologov in krivdo za to pripisovala vladi. Sama dela še vsaj v treh zasebnih ustanovah.
Posnetek zaslona

Preberite še:
Da bi izsilili pogodbe, radiologi niso pisali izvidov

Prenizki normativi, ki jih zlahka izpolnijo

Anita Dobrovolec je funkcijo na radiološkem oddelku prevzela oktobra lani, ko so v bolnišnici zamenjali dolgoletnega predstojnika Dušana Ačkuna. Ta je moral oditi po izbruhu afere radiologi. Vodstvo celjske bolnišnice je takrat ugotovilo, da so radiologi polovico dela, ki so ga uradno opravili popoldan, zanj pa plačilo prejeli prek podjemnih pogodb, v resnici opravili med redno službo. To pomeni, da so bili dvakrat plačani za isto delo.

Med 12 kršitelji je bil tudi Ačkun. Vsi so dobili opomin pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, vrniti pa so morali tudi neupravičeno izplačan denar. Pred časom smo poročali, da je Ačkun poleg tega ob redni zaposlitvi delal še za bolnišnico v Slovenj Gradcu in zanjo opravil ogromno število preiskav z magnetno resonanco. Za to je v letu 2022 prejel 106.566 evrov neto, torej v povprečju kar 8.880 evrov na mesec.

Afera je odprla ključno vprašanje: kako radiologom uspeva med rednim delovnim časom opravljati toliko dodatnega dela? Odgovor: prenizki normativi, ki jih zlahka izpolnijo. Po naših podatkih si za storitev, za katero dejansko porabijo le nekaj minut, obračunajo skoraj tri četrt ure dela. To pomeni, da jim znotraj delovnega časa ostane veliko število ur, ki jih lahko zapolnijo z uradno popoldanskim delom. To ni težava le v Celju, ampak tudi drugod po Sloveniji.

Preberite še:
Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

Javna blagajna isto storitev plača dvakrat

A to je le del težave. Radiologi so namreč eni od zmagovalcev procesov v slovenskem zdravstvu, ki jih pomaga poganjati način plačevanja storitev iz javne zdravstvene blagajne.

Radiologi so eni od zmagovalcev trenutnih procesov v slovenskem zdravstvu, ki jih omogoča način plačevanja storitev iz javne zdravstvene blagajne.
Radiologi so eni od zmagovalcev trenutnih procesov v slovenskem zdravstvu, ki jih omogoča način plačevanja storitev iz javne zdravstvene blagajne.
Tomaž Primožič/FPA

Po trenutni zakonodaji javne bolnišnice in koncesionarji prejemajo enako plačilo za opravljeno bolnišnično storitev, ki vključuje tudi plačilo diagnostike računalniške tomografije (CT) in magnetne resonance (MR). Tisti koncesionarji, ki nimajo lastne opreme za CT in MR, napotijo paciente k drugemu izvajalcu, da tam opravi to diagnostično storitev. Tudi temu izvajalcu pa javna zdravstvena blagajna opravljeno storitev plača.

To v resnici pomeni, da javna blagajna opravljeno storitev dejansko plača dvakrat: koncesionarju v ceni zdravstvene storitve in izvajalcu, ki je diagnostično storitev dejansko opravil.

Gre za finančni doping, ki je kriv za razmah zasebnih radioloških klinik. Te sicer pomemben del zdravnikov še vedno pogodbeno najemajo od javnih bolnišnic, zato jim ni treba plačevati regresa, dopustov, nadomestil za bolniško odsotnost in drugih stroškov dela. Kljub temu, da storitev zato opravijo ceneje, zanjo dobijo enako plačilo kot javne bolnišnice.

Preberite še:
V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike zaslužili 20 milijonov

Zakaj ukrep ministrstva ne bo rešil glavne težave

Če k temu prištejemo odločitev države, ki je pred časom omogočila neomejeno plačevanje diagnostičnih storitev, je jasno, zakaj je radiološka panoga postala ena najbolj dobičkonosnih v zdravstvu.

Poslovanje podjetja Digitalna slikovna diagnostika, ki upravlja diagnostični center na Ptuju

V samo nekaj letih se je dobiček ptujskega diagnostičnega centra več kot podvojil. V lanskem letu je znašal rekordnih skoraj štiri milijone evrov.
V samo nekaj letih se je dobiček ptujskega diagnostičnega centra več kot podvojil. V lanskem letu je znašal rekordnih skoraj štiri milijone evrov.
Ebonitete.si

To potrjujejo tudi rezultati zasebnih klinik. V ptujskem diagnostičnem centru, kjer je zaposlenih 18 ljudi, pred časom pa so ga za 30 milijonov evrov kupili Hrvati, so lani po podatkih Ebonitete.si ustvarili 9,3 milijona evrov prihodkov in 3,8 milijona evrov dobička. V ljubljanskem Medilabu so imeli leta 2022 ob 8,3 milijona evrov prihodkov kar tri milijone evrov dobička. V mariborskem MDT & T pa so lani dosegli 7,6 milijona evrov prihodkov in skoraj dva milijona evrov dobička.

Vsem tem klinikah je skupno, da veliko večino denarja prejmejo iz javne zdravstvene blagajne. Na nepoštenost načina plačevanja je prejšnji mesec javno opozorilo združenje zdravstvenih zavodov, ki povezuje 20 javnih bolnišnic in 50 zdravstvenih domov.

Toda na ministrstvu zaenkrat ne kažejo navdušenja nad spremembo takšnega sistema. Medtem ko vse stavijo na zakonsko omejevanje popoldanskega dela zdravnikov iz javnih zavodov pri zasebnikih, nas primer celjskih radiologov uči, da to brez drugih ukrepov ne bo rešilo ničesar. Zaradi sistema plačevanja, ki omogoča visoko dobičkonosnost zasebnih klinik, se namreč položaj že obrača. V najbolj donosnih programih bodo zasebniki začeli zaposlovati zdravnike, ki bodo za javne bolnišnice delali le še pogodbeno. S tem pa bodo lahko za dežurstva in druga dela zahtevali bistveno višja neto plačila.