Zakaj je odstopil prvi mož Termoelektrarne Šoštanj

Uradno: direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6) Arman Koritnik je odstopil s položaja.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 18. 1. 2019, 12:45


Necenzurirano prenos
Arman Koritnik
STA

Za to se je po lastnih besedah odločil zaradi "osebnih razlogov". "Odločitev sem sprejel zaradi drugih izzivov," je potrdil Arman Koritnik, ki dodatnih pojasnil ni želel dajati. Poudaril je le, da nove službe ne bo našel v Skupini Holding Slovenske elektrarne (HSE), ampak v zasebnem sektorju.

Koritnik je bil po Urošu Rotniku, Simonu Totu, Francu Roscu, Petru Dermolu in Matjažu Eberlincu šesti direktor TEŠ v zadnjem desetletju. Delo direktorja bo opravljal do konca prihodnjega meseca. Kdo ga bo nasledil, še ni znano.

Za direktorja TEŠ novembra ga je 2015 imenoval tedanji generalni direktor HSE Blaž Košorok. Pred tem se ni gibal v energetskih krogih. Kot največja zaveznica Armana Koritnika se je omenjala Lidia Glavina, tedaj še članica nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH). Koritnik iz TEŠ odhaja v času, ko se vse glasneje govori o zamenjavi Glavine z vrha SDH. Njegov mandat bi se iztekel letos jeseni.

Okvare, stavke in rezanja kablov

Obdobje Armana Koritnika v TEŠ je zaznamovala 1,41 milijarde evrov vredna investicija v šesti blok (TEŠ6). Junija 2016 je projekt dobil uporabno dovoljenje za polno obratovanje. Kmalu za tem se je novi 600-megavatni blok začel serijsko kvariti. Decembra lani je zaradi okvare na hidravličnem cilindru varnostnega ventila na kotlu izbruhnil požar, ki je TEŠ povzročil 21 tisoč evrov škode.

V vmesnem času je zaradi racionalizacije poslovanja, zmanjševanja števila zaposlenih in drugih razlogov prihajal v spore s sindikatom in drugimi predstavniki zaposlenih. Najbolj napeto je bilo v elektrarni aprila 2016, ko se je Koritnik na tretji dan splošne stavke v energetiki zaprl v komandno sobo, zato da bi preprečil omejevanje proizvodnje ali celo izklop TEŠ.

Mesec dni pozneje so neznanci prerezali kable na tehnološki opremi, zaradi česar se je TEŠ6 ustavil. Policija je ugotovila, da je šlo za sabotažo, a storilcev ni nikoli našla.

Odstop zaradi sporov s HSE? Koritnik: To ne drži.

Čeprav se je Koritnik zapletal v vojne z glavnim energetskim sindikalistom Brankom Sevčnikarjem, dolgoletnim zaveznikom nekdanjega direktorja TEŠ Uroša Rotnika, je na nekaterih položajih obdržal ljudi iz njegovega kroga. Eden od njih je Jože Lenart, eden od osumljenih v zadevi TEŠ6, ki je bil v letih 2006 in 2007 vodja razpisne komisije za izbiro nove tehnološke opreme.

Po nekaterih informacijah naj bi Koritnik večkrat prišel v navzkriž s poslovodstvom HSE (vodi ga Matjaž Marovt, za finance pa je zadolžen Stojan Nikolić). To je Koritnik včeraj izrecno zanikal: "Razlog mojega odhoda niso nesoglasja z lastnikom." Po naših informacijah so v HSE že pred časom Koritnika želeli umakniti iz TEŠ in imenovati v upravo Premogovnika Velenje.

TEŠ je v letih 2016 in 2017, ko je blok 6 začel polno obratovati, skupaj ustvaril okoli 80 milijonov evrov izgube. Denarja za vračanje posojil nima, zato mu ga zagotavlja HSE. Po zadnjih načrtih bo tekoče poslovanje TEŠ, ki ga zdaj obremenjujejo visoke cene investicijskih kuponov, šele leta 2020 na pozitivni ničli.

V mandatu Armana Koritnika je ob težavah velenjskega premogovnika postalo dokončno jasno, da bo moral TEŠ za nadaljevanje proizvodnje premog tudi uvažati, kar so snovalci projekta pred tem več let zanikali.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net