Zakaj je Mario Fafangel ujezil Janeza Janšo #video

Danes smo dobili nov dokaz, da boja proti epidemiji ne vodijo epidemiologi, ampak vladajoča politika.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 4. 2. 2021, 17:50


mario-fafangel
Mario Fafangel
STA

Mario Fafangel je predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, tiste institucije, ki bi morala imeti ključno vlogo v boju proti epidemiji. Na vladnih novinarskih konferencah redko nastopa. Danes je odkrito povedal, kaj bi morala storiti vlada, kaj je oziroma ni narobe s hitrimi testi, kateri ukrepi z epidemiološkega vidika nimajo smisla in koliko časa že pozivajo k odprtju šol.

Povedal je, da so epidemiologi predlagali odprtje šol do petega razreda za vse regije in ukinitev omejitve gibanja na regije in občine.

Ni minilo tri ure, ko je predsednik vlade Janez Janše, kot je bilo pričakovati, že razvrednotil mnenje prvega epidemiologa v državi. Dejal je, da bo vlada šele naslednji teden razpravljala o predlogih, ki jih je danes predstavil Fafangel. "Treba pa je slišati mnenje tudi druge stroke. Fafangel je le vršilec dolžnosti, v svetovalni skupini so drugi epidemiologi in drugi strokovnjaki," je dejal Janša. Naj ga dopolnimo. V vladni skupini je samo še ena epidemiologinja.

Po naših informacijah je predsednik vlade že zahteval ukrepanje proti Fafangelu, ker je po mnenju Janševega kabineta prekoračil pooblastila in neustrezno komuniciral z javnostjo. Popoldne so predstavniki provladnih medijev tudi že začeli z napadi na Fafangela, ki mu očitajo politiziranje. 

V nadaljevanju objavljamo izseke iz novinarske konference, na kateri je nastopal Mario Fafangel:

Epidemiologi predlagajo vladi drugačen način testiranja pozitivnih na hitrih testih

Mario Fafangel o omejevanju pravic prebivalstva z ukrepi, ki temeljijo na lažno pozitivnih hitrih testih

Mario Fafangel o tem, da bi morali kupiti kakovostne, nove hitre teste

Mario Fafangel o tem, da se na terenu dogaja nekaj čudnega s testi

Mario Fafangel o tem, da so vladi predlagali odprtje šol in odpravo omejitve gibanja na regije in občine