Vzajemna ostaja v rokah Glaserjevih Štajercev

Manj kot mesec dni pred volitvami v skupščino Vzajemne se zdi, da je že praktično odločeno, čigavi ljudje bodo zasedli ključne funkcije.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 20. 4. 2023, 05:55


Necenzurirano prenos
Štajerska gospodarska zbornica ima danes glavno besedo v skupščini Vzajemne in jo bo očitno imela še naprej. Na fotografiji predsednik upravnega odbora zbornice Roman Glaser.
STA

V Vzajemni je spet vroče. Ne le zato, ker koalicija Roberta Goloba ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, od katerega je največja zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji življenjsko odvisna. Začele so se namreč volitve, ki bodo odločale o tem, kdo bo upravljal z Vzajemno in 300 milijoni evrov premij, ki jih ta letno pobere od več kot 800.000 zavarovancev. 

Ti so v zadnjih dneh na dom prejeli vabilo na volitve in glasovnico, s katero bodo izbirali 45 članov skupščine Vzajemne. Gre za ključni organ te zavarovalnice. Člani skupščine namreč odločajo o tem, kdo bo sedel v nadzornem svetu, ki imenuje in razrešuje upravo. Že dobro desetletje Vzajemno vodi Aleš Mikeln. Velja za izbiro Štajerske gospodarske zbornice, najmočnejše delodajalske organizacije na območju severovzhodne Slovenije. 

Ta že od leta 2011 obvladuje vse vzvode oblasti v Vzajemne – in to bo očitno počela še naprej. 

Preberite še:
20 let rušenja levih vlad, ki so ukinjale dopolnilno zavarovanje

Želeli preprečiti prevzem, a se je zgodilo prav to 

Volitve v Vzajemno, ki so na sporedu vsakih šest let, so zapleten proces. Takšen je zaradi ekscesov, sumov korupcije in očitkov o odtekanju denarja prek različnih svetovalnih in drugih pogodb, ki so zavarovalnico pretresali v času uprav Marka Jakliča in Boštjana Averja. Pred več kot desetletjem je v dogajanje morala poseči celo Agencija za zavarovalni nadzor, regulator domačega zavarovalniškega trga. Najprej so zamenjali upravo. Nato so s pomočjo države spremenili tudi volilni sistem:

1) Februarja letos se je tako začel izbor kandidatov, ki se uvrstijo na glasovnice. Predlagal jih je kdorkoli od članov, a le v svojem starostnem razredu. Ob tem je moral predložiti zadostno število podpisov.

Zdajšnji volilni sistem so v Vzajemni uvedli ravno zato, ker je prejšnji dovoljeval, da je peščica posameznikov zbrala dovolj pooblastil zavarovancev in sama imenovala nadzorni svet in nato še upravo. Zdaj so postopki bolj zapleteni, vendar je rezultat enak.
Zdajšnji volilni sistem so v Vzajemni uvedli ravno zato, ker je prejšnji dovoljeval, da je peščica posameznikov zbrala dovolj pooblastil zavarovancev in sama imenovala nadzorni svet in nato še upravo. Zdaj so postopki bolj zapleteni, vendar je rezultat enak.
STA

2) Volilna komisija je pregledala prijave in oblikovala volilni seznam – za vsak starostni razred je izbrala 54 kandidatov, ki so dobili največ podpore in o katerih bodo glasovali zavarovanci.

3) V zadnjih dneh so tako zavarovanci prejeli vabilo na volitve skupaj z navodili in glasovnico, ki jo morajo oddati do petka, 5. maja. Glasovanja na voliščih v poslovalnicah Vzajemne pa bodo v ponedeljek, 8. maja, in v sredo, 10. maja.

4) Tu sledi najbolj zapleten del. Nekaj tednov po koncu glasovanja bo volilna komisija na podlagi prejetih glasov izbrala 45 članov skupščine, izvoljenih pa bo še 90 nadomestnih zastopnikov. Pozneje bo računalniški program z žrebom na vsaki dve leti izbral 15 oziroma tretjino zastopnikov, ki se bodo poslovili iz skupščine Vzajemne. Preostalih 30 zastopnikov bo na prazna mesta postavilo nadomestne člane.

S takšnim volilnim sistemom so želeli preprečiti, da bi se upravljanja družbe s pomočjo notranjih informacij polastile različne interesne skupine, kot je bilo to v preteklosti. A zgodilo se je ravno to. 

Štajerska zbornica, ki jo vodi Aleksandra Podgornik, še danes obvladuje skupščino Vzajemne.
Štajerska zbornica, ki jo vodi Aleksandra Podgornik, še danes obvladuje skupščino Vzajemne.
Črtomir Goznik / Štajerski tednik

Preberite še:
Jaz zate, Vzajemna zase #kolumna

Kdo je prinesel kandidatne liste

Pred Vzajemno so namreč že tretje volitve, na katerih se ponovno obeta zmaga Štajerske gospodarske zbornice, ki jo vodi nekdanji prvi mož Perutnine Ptuj Roman Glaser. Ta je že na dveh prejšnjih volitvah, v letih 2011 in 2017, na večino položajev v skupščini spravila svoje ljudi. To ji je uspelo s pomočjo razvejane mreže podjetij, ki imajo veliko število zaposlenih, s tem pa tudi glasov zavarovancev.

S Štajersko gospodarsko zbornico so povezani najmanj trije od štirih nadzornikov Vzajemne, ki predstavljajo interese zavarovancev. Nadzorni svet vodi Aleksandra Podgornik, ki je direktorica zbornice. Njegova člana pa sta Daniel Lačen, ki je podpredsednik upravnega odbora zbornice, in Oskar Salecl, ki vodi njeno fundacijo Vzhod.si.  

Tako je Štajerska gospodarska zbornica na prejšnjih volitvah iskala podporo za svoje kandidate.
Tako je Štajerska gospodarska zbornica na prejšnjih volitvah iskala podporo za svoje kandidate.
/

O tem, kako močna je bila dosedanja zastopanost zbornice v skupščini, priča dogajanje v juniju 2021. Takrat so na Vzajemni v skladu z volilnimi pravili zamenjali tretjino članov skupščine. Na novo je bilo imenovanih 15 od 45 zastopnikov, ki so bili izbrani na rednih volitvah leta 2017. Od tega jih je bilo kar 14 zaposlenih v zbornici oziroma njenih članicah ali pa jih je ta predlagala v skupščino Vzajemne.

Preberite še:
Prevzemi v zdravstvu: katere klinike so že v rokah skladov

Med 270 imeni kar 200 Štajercev

S Štajersko gospodarsko zbornico je povezana tudi večina imen, ki so na zdajšnjem volilnem seznamu. 

Kot je razvidno iz dokumentov volilne komisije, je končni seznam oblikovalo 16 predlagateljev. Od tega jih je najmanj sedem povezanih z zbornico. V nekaterih starostnih razredih sta z zbornico povezana kar dva od treh predlagateljev. Da jih je po vsej verjetnosti še več, pa pričajo imena na volilnem seznamu.

Podobno kot na prejšnjih volitvah jih velika večina prihaja z območja severovzhodne Slovenije, od tam je več kot 200 od skupno 270 kandidatov za skupščino Vzajemne. Tako jih kar 56 živi v Mariboru, 18 na Ptuju, 16 v Slovenski Bistrici in 13 v Miklavžu na Dravskem polju. V mnogih primerih gre za sosede ali celo za sorodnike. Iz Ljubljane, ki ima skoraj trikrat več prebivalcev kot Maribor, pa prihaja vsega osem kandidatov. Vse to je mogoče zaradi lukenj v volilnih pravilih, po katerih mora skupščina "odražati starostno strukturo", ne pa tudi geografske zastopanosti.

Aleš Mikeln, predsednik uprave Vzajemne
Aleš Mikeln, predsednik uprave Vzajemne
STA

Volijo tudi v Štajerski gospodarski zbornici

Volitve pa ne potekajo samo v Vzajemni, ampak tudi v Štajerski gospodarski zbornici. Prihodnji mesec se izteče mandat vodstvenim organom, nove predstavnike pa bodo volili na skupščini, ki bo 16. maja. Kdo so kandidati, še ni znano, saj so rok za njihovo evidentiranje podaljšali do torka. 

Kot rečeno, je bil do sedaj predsednik zbornice Roman Glaser, direktorica pa Aleksandra Podgornik. Predsednik skupščine je Dušan Jovanovič, ugledni mariborski pravnik in nekdanji predsednik nadzornega sveta NKBM, ki se je v prostem času ukvarjal tudi s finančnimi naložbami. Kreditirala jih je NKBM, na koncu pa zaradi tega utrpela več deset milijonov evrov izgube. Nadzorni odbor zbornice vodi Jožica Planinšek Deržek, lastnica računovodskega podjetja Obzorje.