Volilna napoved: Golob prehitel Janšo, opoziciji 55 poslanskih sedežev

Tudi nova volilna napoved ugotavlja zmago opozicije ob visoki udeležbi.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sobota, 12. 2. 2022, 18:00


robert golob dz bobo2
Volilne ankete kažejo, da stranka Roberta Goloba že uživa večjo podporo v javnosti od SDS.
Bobo

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi prepričljivo zmago slavila opozicija na čelu z Gibanjem Svoboda Roberta Goloba, ki bi med vsemi strankami osvojilo največ poslanskih sedežev. 

To je razvidno iz druge volilne napovedi, ki jo je za Svet24, Večer, Primorske novice in Dnevnik opravila agencija Ninamedia. Raziskava je bila sicer opravljena med ponedeljkom, 7. februarja, in četrtkom, 10. februarja, torej v tednu, ko se je razplamtelo nezadovoljstvo sindikatov javnega sektorja s povišanjem zdravniških plač. Merilci javnega mnenja so anketirance spraševali, ali se bodo udeležili volitev. Nato so tistim, ki so odgovorili, da se bodo udeležili volitev ali tega še ne vedo, na izbiro ponudili nabor političnih strank. Na enak način torej, kot da bi imeli pred seboj volilni listič. V telefonski javnomnenjski raziskavi je bilo anketiranih 1050 oseb, natančnejše podatke o vzorcu pa navajamo v okvirju.

V primerjavi s prvo volilno napovedjo, ki smo jo objavili pred dvema tednoma, je že mogoče opaziti nekatere trende:

Volilna udeležba še vedno visoka

Tudi tokrat bi se volitev zagotovo udeležilo 62 odstotkov vprašanih. Preračunano na skupno število volivcev bi torej na volišča prišlo 1,06 milijona ljudi. To je približno 160.000 več kot na predčasnih volitvah leta 2018 in 176.000 več kot leta 2014. V anketi pada tudi delež tistih, ki se volitev po lastnih besedah zagotovo ne bodo udeležili. Obenem pa se je povečalo število anketiranih, ki tega, ali bodo na volitve prišli ali ne, še ne vedo. 

/
/
Svet24

Gibanje Svoboda prvič pred SDS

V dveh tednih se je najbolj zvišala podpora stranki Gibanje Svoboda, ki bi bila relativna zmagovalka volitev. Osvojila bi 27 poslanskih mest, tri več od Slovenske demokratske stranke (SDS), ki je še v prejšnji raziskavi osvojila prvo mesto. Gibanje Svoboda je prvo mesto med vsemi strankami osvojilo tudi pred dnevi v raziskavi agencije Mediana, le da je bila njegova prednost pred SDS še izrazitejša. Goloba je postavila tudi na prvo mesto trenutno najbolje priljubljenih politikov, kar nakazuje, da je relativna zmaga SDS prvič po dolgem času ogrožena. 

/
/
Svet24

/
/
Svet24

Golob nagovarja neopredeljene, LMŠ se krepi

Komu Gibanje Svoboda jemlje glasove? Primerjava med anketama pokaže, da se je v dveh tednih več kot prepolovilo tudi število anketiranih, ki ne vedo, koga bi volili, ali pa tega ne želijo razkriti. To pomeni, da Gibanje Svoboda trenutno uspešno nagovarja do zdaj neopredeljene volivce, ne da bi opazno posegalo v volilne bazene ostalih strank opozicije. V dveh tednih se je recimo okrepil položaj Liste Marjana Šarca (LMŠ), ki ji je podporo uspelo skoraj podvojiti. Enak trend je pred dnevi zaznala tudi raziskava Mediane. LMŠ se je tako opazneje približala Socialnim demokratom (SD), ki so za zdaj še vedno vodilna stranka Koalicije ustavnega loka (KUL).

Vlado bi sestavila opozicija

Pet strank opozicije (Gibanje Svoboda, SD, LMŠ, Levica in Stranka Alenke Bratušek) bi skupaj osvojilo 55 poslanskih sedežev, kar bi jim omogočilo sestavo vlade z udobno večino. Po anketi bi stranke desne sredine (SDS, NSi in Povežimo Slovenijo) dobile 33 poslanskih mest. Toliko jih imata v sedanji sestavi državnega zbora skupaj sami SDS in NSi.

Janez Janša izgublja primat, Lista Marjana Šarca pa pridobiva podporo med volivci.
Janez Janša izgublja primat, Lista Marjana Šarca pa pridobiva podporo med volivci.
STA

Za dva Janševa satelita ni prostora

Za razliko od prejšnje ankete bi tokratni parlamentarni prag preseglo osem in ne več le sedem strank: ob Gibanju Svoboda, štirih strankah KUL, SDS in NSi še Povežimo Slovenijo, ki združuje stranke Konkretno Zdravka Počivalška, SLS Marjana Podobnika, NLS Franca Kanglerja, Zeleni Andreja Čuša in Novo socialdemokracijo Andreja Magajne. Med sateliti, na katere bi lahko SDS računala pri sestavljanju morebitne prihodnje koalicije, tako Povežimo Slovenijo očitno prevzema primat pred stranko Našo dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec. Če se bo trend v prihodnjih tednih nadaljeval, po informacijah iz političnega zakulisja ni mogoče izključiti možnosti, da se bodo v SDS odločili umakniti podporo Naši deželi in jo intenzivneje preusmeriti k Povežimo Slovenijo. 

Ostale politične stranke so za zdaj dokaj daleč od parlamentarnega praga, kaže volilna napoved. Edina pomembnejša sprememba je, da je anketa tokrat zaznala podporo desni anticepilski stranki Resni.ca, ki jo vodi Zoran Stevanović, a je ta še zmeraj daleč od uvrstitve v državni zbor. 

Volitve 2022 je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik, Večer, Svet24 in Primorske novice, njegov izvajalec je agencija Ninamedia. Med 7. in 10. februarjem 2022 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI. Z računalniškega seznama so poklicali 9471 naključno izbranih telefonskih naročnikov, 3481 jih ni bilo dosegljivih, 3511 jih ni želelo sodelovati v anketi, 1429 pa jih ni ustrezalo vzorčnim določilom. Anketiranih je bilo 1050 oseb. Pred analizo obeh anket so bili podatki uteženi po starosti in izobrazbi tako, da so socio-demografsko strukturo vzorca približali strukturi ciljne populacije, s čimer so zagotovili večjo reprezentativnost vzorca. Standardna napaka vzorca je +/- 3,7 %. Rezultati so prikazani v odstotkih (%).

Ponatis in uporaba rezultatov javnomnenjske ankete sta dovoljena le z izrecnim soglasjem naročnikov ankete, družb Dnevnik, Večer, Svet24 in Primorske novice. Po izteku dvanajstih ur od prve objave javnomnenjske ankete v edicijah njunih naročnikov pridobitev dovoljenja ni več potrebna.