Vojna v Javni razsvetljavi za milijone. Je to ozadje poskusa napada?

Poslovneža Goran Bojović in Matej Počivavšek, ki sta bila tarča včerajšnje grožnje s podtaknjenim eksplozivnim sredstvom, sta nekdanja lastnika in vodilna v družbi Javna razsvetljava, v kateri v zadnjih mesecih poteka boj za milijone in burno razčiščevanje nepravilnosti iz preteklosti.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 20. 9. 2018, 13:01


Necenzurirano prenos
Podjetje Javna razsvetljava
STA

Javna razsvetljava je bila vrsto let v lasti treh lastnikov. To so bili brata Matej in Tadej Počivavšek ter Goran Bojović. Družbo so prevzeli leta 2008, kot manjšinski lastnik pa je ostala Mestna občina Ljubljana, ki je pozneje ta delež prodala.

V začetku lanskega leta so družbo prodali kitajskemu skladu CEE Equity Partners. Ta Javno razsvetljavo uradno obvladuje prek podjetja Frozaria s sedežem na Cipru.

Ob prodaji Javne razsvetljave so se Kitajci z dotedanjimi lastniki dogovorili, da bodo del kupnine poravnali po zaključenem prevzemu, če v vmesnem času ne bodo ugotovili morebitnih nepravilnosti oziroma našli okostnjakov v omari.

Za ta namen so prejšnji lastniki zadržali manjšinski delež, ki je v lasti ciprskega podjetja Gaddoel Holdings. V njihovem imenu ga upravlja britanski investicijski svetovalec Richard M. Baker. V preteklosti je s Kitajci sodeloval že pri projektu nakupa Intereurope.

Zapletlo se je pri kupnini

A med partnerji se je zapletlo. Po naših informacijah se je vnel spor okrog denarja, ki bi ga morali Kitajci še izplačati prejšnjim lastnikom.

Družba je namreč v vmesnem času zašla v hude poslovne težave. Kitajci so jih želeli rešiti s povečanjem kapitala. Temu pa je ostro nasprotoval Baker. Z vplačilom novega kapitala bi se delež manjšinskih lastnikov zmanjšal tik pod prag 10 odstotkov.

To bi Kitajcem omogočilo iztisnitev teh lastnikov, ki bi namesto 1,5 milijona evrov preostanka kupnine prejeli kvečjemu 430.000 evrov denarne odpravnine.

Zaveznik v nadzornem svetu

Pomemben zaveznik Richarda M. Bakerja je član nadzornega sveta Javne razsvetljave Dejan Smuk. Na položaj je bil imenovan decembra 2016, torej ob spremembi lastništva.

Gre za stara sodelavca. Pred več kot desetletjem sta bila partnerja v znanem slovenskem oglaševalskem podjetju Metropolis Media, v katerem je bil Dejan Smuk generalni direktor, Richard M. Baker pa generalni direktor nadrejene družbe MAG na Nizozemskem.

Tedaj je Metropolis Media kreditirala nadrejeno družbo, sama pa poslovala z izgubo in se za lastne potrebe zadolževala pri domačih in tujih bankah. Posodila je tudi denar podjetju Ribacon na britanskem otoku Jersey, ki naj bi bil povezan z Richardom M. Bakerjem.

Zamude pri ključnem projektu

Prav Smuk je imel ključno vlogo pri junijski zamenjavi uprave Javne razsvetljave. Tedaj so namreč predčasno iz krivdnih razlogov razrešili predsednika in člana uprave Gorana Bojovića in Stanka Furlana, ki sta bila v družbi še iz časa prejšnjih lastnikov.

Javna razsvetljava
Javna razsvetljava
Javna razsvetljava
Zamenjavo so utemeljili s slabim delom na več projektih. V letu dni in pol, odkar so Kitajci lastniki Javne razsvetljave, nista izpolnila zastavljenih načrtov ter izpeljala potrebne ukrepe za stabilizacijo in rast poslovanja družbe.

V Javni razsvetljavi so veliko stavili na 30 milijonov evrov vreden projekt C0, to je gradnjo povezovalnega kanala v Ljubljani, in več drugih večjih projektov po Sloveniji. Vendar zdaj že nekdanja uprava pogodb ni izpolnila v skladu z dogovorom, tako da prihaja do zamud in celo do poslabšanja ekonomike projektov.

Po naših informacijah so proti Bojoviću tudi že vložene odškodninske tožbe.

Po mnenju nadzornega sveta je nekdanja uprava brez vednosti in predvidenih pisnih odobritev porabila tri milijone evrov posojila, ki ga je dobila od lastnika.

policija
policija
YouTube

Dogajanje prijavili policiji

V vmesnem času naj bi se Baker sprl tudi z nekdanjimi lastniki, ki so mu v upravljanje zaupali delež v Javni razsvetljavi. Na eni strani naj bi namreč zadrževal preostanek kupnine, na drugi pa naj bi delež skupaj s Smukom v sporu s Kitajci uporabljal za uveljavljanje svojega interesa.

Policija je tudi potrdila, da so nekdanji lastniki Javne razsvetljave zaradi dogajanja naznanili sum kaznivih dejanj.

"Vse (nekdanje lastnike op.p.) povezujejo zdaj že nekdanji posli v podjetju, ki se ukvarja z opremljanjem javne infrastrukture (po poročanju številnih medijev gre za Javno razsvetljavo), in vse te osebe so bile po naših ocenah pri opravljanju te gospodarske dejavnosti oškodovane, zato so, kot je znano, podale prijavo na notranje ministrstvo," so danes sporočili s policije.

Visok padec prihodkov

Javna razsvetljava je v lanskem letu, ko je že poslovala pod novim lastnikom, dosegla najslabše poslovne rezultate v zadnjih desetih letih.

Njeni čisti prihodki od prodaje so se zmanjšali za 11 odstotkov na manj kot 14 milijonov evrov. Zaradi tega je družba dosegla rekordno izgubo v višini več kot 1,8 milijona evrov.

V zadnjem obdobju Javna razsvetljava dosti manj posla ustvari tudi z javnimi naročniki. Največja sta sicer Dars ter Mestna občina Ljubljana in njena javna podjetja. Poleg tega Javna razsvetljava sodeluje še z občinami Piran, Trbovlje, Grosuplje, Sežana,...

Javna razsvetljava po dostopnih podatkih ni oddala letnega poročila za lansko leto.

Potrebujejo dokapitalizacijo

Slabe so tudi likvidnostne razmere. Letos poleti je bila Javna razsvetljava pred tem, da razglasi insolventnost. Če bi se odločili za odpis dobrega imena, ki je v bilancah ovrednoteno na več kot devet milijonov evrov, bi imela družba namreč negativni kapital.

CEE Equity Partners je po naših informacijah pripravljen vložiti sveža sredstva in Javni razsvetljavi pomagati pri sanaciji in prestrukturiranju poslovanja, vendar nujno potrebne postopke, kot že omenjeno, zavira Richard M. Baker.

Ta je prek pooblaščenca na nedavni skupščini zahteval tudi izčrpna pojasnila od Kitajcev, zakaj je potrebna dokapitalizacija.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net