Vodila proteste proti migrantom, zdaj bi upravno enoto

Vladajoča koalicija si želi pred volitvami zasesti čimveč položajev v javni upravi in gospodarstvu.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 27. 8. 2021, 05:55


maja-kocjan, sds
Občinska svetnica SDS v Črnomlju Maja Kocjan je širši javnosti postala znana leta 2018, ko je vodila civilno iniciativo proti migrantskemu centru v Beli krajini.
Facebook

Stranke vladajoče koalicije si želijo pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo najpozneje spomladi, na različne položaje v gospodarstvu in javni upravi nastaviti čimveč svojih ljudi. Med najbolj zaželenimi tarčami so upravne enote, ki na lokalnih območjih opravljajo naloge države. Zadnji tak primer je Črnomelj, kjer želi SDS na čelo upravne enote postaviti svojo dolgoletno funkcionarko Majo Kocjan

Kocjanova je članica izvršilnega odbora SDS. Na nedavnem kongresu stranke je med vsemi kandidati prejela največ glasov. Zaposlena je kot namestnica generalnega sekretarja Boruta Dolanca, politično zelo dejavna pa je tudi v lokalnem okolju. Je predsednica lokalnega odbora in občinska svetnica SDS v Črnomlju. Pred tremi leti je neuspešno kandidirala za poslanko.

A širši javnosti je Kocjanova verjetno najbolj znana kot organizatorica protestov proti gradnji območnega centra za migrante. Vodila je civilno iniciativo, ki je od vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca zahtevala, naj na mejo pošljeta vojsko. Pozivala je k "zaščiti prihodnost otrok" v Beli Krajini. Tedanja županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanović je že leta 2016 Kocjanovi očitala, da med ljudmi "širi strah na podlagi neresničnih dejstev". Poudarjala je, da je bil v načrtu center za sprejem in registracijo beguncev, ne pa za njihovo nastanitev, kot je v javnosti zatrjevala civilna iniciativa. Dve leti pozneje je Kocjanova kandidirala za županjo Črnomlja, a je v drugem krogu prepričala le dobro četrtino volivcev. Ti so tako na ta položaj izvolili Andreja Kavška.

Na junijskem kongresu SDS je bila ponovno imenovana v izvršilni odbor stranke. Prejela je največ glasov med vsemi kandidati.
Na junijskem kongresu SDS je bila ponovno imenovana v izvršilni odbor stranke. Prejela je največ glasov med vsemi kandidati.
Facebook

Preberite še:
Šef Pošte pritiskal za posel v imenu SDS

Želela je biti županja, zdaj bi vodila upravno enoto 

Zdaj je Kocjanova v igri za vodenje upravne enote, ki zajema območje občin Črnomelj in Semič z 18.500 prebivalci. Po naših informacijah se je prijavila že na prvi razpis, ki ga je ministrstvo za javno upravo objavilo konec aprila. Bila je ena od štirih kandidatov, ki so izpolnjevali pogoje. 

Nato se je zapletlo. Kocjanova se namreč ni prebila skozi sito uradniškega sveta. Posebna natečajna komisija je ocenjevala, ali imajo kandidati vizijo razvoja organizacijske enote, ustrezna strokovna znanja in strokovne kompetence, ali razumejo poslanstvo položaja, ki ga želijo zasesti, in izražen vodstveni potencial. Ugotovila je, da Kocjanova ne dosega standardov strokovne usposobljenosti za vodenje upravne enote. Izpolnjeval jih je le en kandidat, o čemer je uradniški svet konec junija obvestil ministra za javno upravo Boštjana Koritnika

Toda Koritnik je razpis razveljavil. Zakaj, če je na mizo dobil ime kandidata, ki izpolnjuje vse pogoje? "Minister za javno upravo, ki je pristojen za imenovanje načelnikov, (...) se je v skladu s pooblastilom iz zakona o javnih uslužbencih odločil za ponovitev posebnega javnega natečaja. Minister se namreč pri vseh postopkih izbire načelnice oziroma načelnika upravnih enot drži prakse, da v primeru, če uradniški svet kot primernega evidentira zgolj enega od več prijavljenih kandidatov, razpis ponovi," odgovarjajo na ministrstvu. 

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik serijsko razveljavlja razpise za načelnike upravnih enot. Zakaj? Ker to stori vsakič, ko od uradniškega sveta dobi na mizo le eno primerno ime, odgovarjajo na ministrstvu.
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik serijsko razveljavlja razpise za načelnike upravnih enot. Zakaj? Ker to stori vsakič, ko od uradniškega sveta dobi na mizo le eno primerno ime, odgovarjajo na ministrstvu.
STA

Preberite še:
Kaj je upravitelj, obsojen jemanja podkupnin, počel na srečanju SDS

Bo vladajoča koalicija prevzela še uradniški svet?

Pri tem so zanikali, da bi minister razpis razveljavil, ker Kocjanova ni šla čez uradniški svet. Imen kandidatov sicer na ministrstvu ne razkrivajo zaradi varstva osebnih podatkov. A Koritnikova odločitev je pomenila, da je Maja Kocjan dobila novo priložnost. Po neuradnih informacijah naj bi se namreč prijavila tudi na ponovljeni razpis, na katerega je prispelo šest prijav. Kocjanova se na naše klice včeraj popoldne ni odzvala.

Na ministrstvu za javno upravo poudarjajo, da se zahtevani pogoji za kandidate med prvim in ponovljenim razpisom niso spreminjali. Dodali pa so, da "bo ponovljeni natečaj potekal v skladu z novimi standardi strokovne usposobljenosti".  Prispele vloge na razpis, ki se je iztekel minuli četrtek, bo tako ponovno obravnaval uradniški svet, kjer so se karte premešale na novo. Prejšnji sestavi je namreč potekel šestletni mandat, pri čemer ima vlada pravico, da od 12 članov imenuje štiri. Na dan, ko se je iztekel razpis za načelnika upravne enote Črnomelj, je tako vlada na dopisni seji v uradniški svet imenovala:

-Sebastjana Apata (SDS) iz kabineta predsednika vlade, 

-direktorico občinske uprave Novo mesto Vido Čadonič Špelič (NSi), 

-Renato Martinčič z ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek (SMC), in

-nekdanjega direktorja Hotelov Metropol Aleksandra Volaša, ki je bil v času aktualne vlade že imenovan v svet agencije za zavarovalni nadzor (AZN). Velja za kader blizu SDS. 

Ali in kako se bo spremenila sestava posebnih natečajnih komisij, ki odločajo o primernosti kandidatov, za zdaj ni jasno. Prvič se bo uradniški svet v novi zasedbi sestal v ponedeljek, ko bo izbral tudi predsednika. Toda trenutno je "odprtih" kar nekaj upravnih enot. 

Preberite še:
Janševih 28 let na čelu SDS je evropski rekord

Koritnik serijsko razveljavlja razpise

Največja je mariborska, kjer je Koritnik februarja razrešil takratnega načelnika Srečka Đurova, znanega po prepovedi koncerta hrvaškega proustaškega pevca Marka Perkovića Thompsona. Julija je na njegov položaj začasno prišel odvetnik Robert Pungerl, ki je zastopal organizatorja Thompsonovega koncerta. Pred tem je Koritnik razpis razveljavil. Pungerl je sicer član SMC, iz katere prihaja tudi Koritnik.

Načelnik mariborske upravne enote Srečko Đurov se je v nemilosti vladajoče stranke znašel po tem, ko je prepovedal koncert Marka Perkoviča Thompsona (na fotografiji). Čeprav ga je Koritnik pri tem javno podprl, ga je nekaj mesecev pozneje razrešil. Na njegov položaj je imenoval člana SMC, iz katere prihaja tudi Koritnik.
Načelnik mariborske upravne enote Srečko Đurov se je v nemilosti vladajoče stranke znašel po tem, ko je prepovedal koncert Marka Perkoviča Thompsona (na fotografiji). Čeprav ga je Koritnik pri tem javno podprl, ga je nekaj mesecev pozneje razrešil. Na njegov položaj je imenoval člana SMC, iz katere prihaja tudi Koritnik.
/

Za razveljavitev razpisa se je minister za javno upravo že dvakrat odločil pri izbiri načelnika upravne enote Sevnica, ki jo začasno vodi Helena Guček. Prvič je razpis ponovil januarja letos, drugič marca in tretjič julija. Vsakič minister od uradniškega sveta ni dobil več kot enega kandidata, pojasnjujejo na ministrstvu. Na vprašanje, koliko razpisov je Koritnik že razveljavil v svojem mandatu, nam na ministrstvu včeraj popoldne niso odgovorili.

Na zadnji razpis za načelnika upravne enote v Sevnici, ki še ni zaključen, so prispele tri prijave. V teku je tudi razpis za načelnika upravne enote v Ribnici in Trbovljah. Kar tri natečajne komisije, ki bodo ocenjevale vloge kandidatov za vodje upravnih enot v Mariboru, Ribnici in Sevnici, sicer vodi ista oseba. To je Fidel Krupić, nekdanji direktor upravne enote v Velenju. Gre za dolgoletnega vodjo strokovnega sveta za javno upravo pri SDS, ki je stranki na tem področju pisal tudi predvolilni program.