Vlada pošilja bonboniere v občine, kjer ima največ podpornikov

Vlada se je odločila pomagati v energetski krizi. A dodatnega denarja ne pošilja samo upokojencem in tistim na socialni pomoči, ampak tudi v občine, kjer ima največ podpornikov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 1. 2. 2022, 13:25


LokalneSkupaj_2
Največji delež velikih družin je v občinah, kjer je največ podpornikov strank SDS, NSi in SLS.
SDS/posnetek zaslona

Dva meseca po visokih podražitvah elektrike, plina in drugih energentov, ki so udarile po žepih slovenskih gospodinjstev, se je vlada Janeza Janše odzvala na številne pozive k ukrepanju in čez vikend sprejela predlog ukrepov, ki naj bi omilili posledice visokih cen. Toda nabora upravičencev ni izbirala le po kriteriju ranljivosti, ampak očitno tudi po politični liniji.

Med tistimi, ki bodo najpozneje do 15. aprila, torej teden dni pred parlamentarnimi volitvami, na račune prejeli enkratni solidarnostni energetski dodatek, so namreč tudi velike družine. Tisti s tremi otroki bi dobili 150 evrov, tisti s štirimi ali več pa 200 evrov. S tem je vlada velike družine postavila pred številne druge, na primer matere samohranilke z minimalno plačo. Minister za infrastrukturo iz vrst NSi Jernej Vrtovec je na drugi strani prepričan, da gre za pravičen ukrep, saj da so velike družine znatno (bolj) obremenjene. "Tisti, ki ima štiri otroke, verjetno ogreva štiri spalnice. In zato potrebuje večje stanovanje, večjo hišo, vzdrževanje je dražje," je včeraj povedal Vrtovec.

V Sloveniji je po podatkih Statističnega urada Slovenije (Surs) okoli 31.000 družin s tremi otroki in okoli 6.000 s štirimi ali več otroki. Ti bodo poleg upokojencev, invalidov in prejemnikov denarne socialne pomoči med upravičenci do solidarnostnega dodatka. Največje število velikih družin je pričakovano v Ljubljani, Mariboru, Kranju in drugih velikih občinah, kjer živi največ ljudi. Toda podrobna analiza podatkov kaže drugačno sliko. Največji delež velikih družin imajo v občinah, kjer je največ podpornikov vladnih strank.

"Bistveno je, da bodo tega vavčerja deležne najbolj obremenjene in najranljivejše skupine ljudi," je dejal Jernej Vrtovec.
"Bistveno je, da bodo tega vavčerja deležne najbolj obremenjene in najranljivejše skupine ljudi," je dejal Jernej Vrtovec.
STA

Preberite še:
Kako smo ministru Cigler-Kralju kupili družinski avto

Kjer je največ velikih družin, vladajo SDS, NSi in SLS

Na vrhu seznama je občina Gorenja vas - Poljane, ki je imela leta 2020 7557 prebivalcev. Med 1541 družinami jih je kar 298 (19 odstotkov) s tremi otroki in 119 (osem odstotkov) s štirimi otroki ali več. Vsaka četrta družina bo pred volitvami prejela najmanj 150 evrov. Za primerjavo: v Sloveniji je po podatkih Sursa 412.534 družin z otroki, med njimi je 37.694 ali 9,1 odstotka velikih družin.

V občini Gorenja vas - Poljane imajo že od leta 2006 istega župana. To je Milan Čadež, nekdanji poslanec SDS in predsednik njenega območnega odbora. Na zadnjih lokalnih volitvah ni imel protikandidata. Pomladne stranke obvladujejo tudi njen občinski svet. Od 17 članov jih kar sedem prihaja iz SDS, trije iz NSi in dva iz Slovenske ljudske stranke (SLS). V občini Gorenja vas - Poljane je doma tudi Žan Mahnič, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za nacionalno varnost.

Občine z največjim deležem velikih družin

/
/
Surs

Občine z največjim številom velikih družin

/
/
Surs

Visok delež velikih družin imajo tudi v občini Železniki, kar 265 ali 19 odstotkov vseh. Tamkajšnji župan je Anton Luznar (SLS), njen občinski svet pa obvladujejo SLS, SDS in NSi. Enako je v občinah Horjul in Dobrepolje, kjer imajo župana iz vrst NSi, občinska sveta pa prav tako obvladujejo stranke SDS, SLS in NSi. Več kot 16 odstotkov velikih družin imajo še v občinah Moravče in Škocjan. V Moravčah je na zadnjih volitvah zmagal neodvisni kandidat Milan Balažič, ki je kandidiral s podporo SLS in SDS, v občinskem svetu pa je največ predstavnikov SDS, NSi in SLS. V Škocjanu imajo medtem že tretji mandat župana Jožeta Kaplerja iz vrst SDS. Občinski svet pa obvladujeta SDS in SLS. Podobno je v številnih drugih občinah, kjer imajo nadpovprečno število velikih družin. 

Med prejemniki solidarnostnega dodatka bo tudi več članov vlade, ki imajo več kot tri otroke. To so obrambni minister Matej Tonin, minister za delo Janez Cigler Kralj, kmetijski minister Jože Podgoršek in zdravstveni minister Janez Poklukar. Vsem je skupno, da so člani stranke NSi oziroma njeni kandidati za ministre. Prejemajo tudi več kot 3000 evrov neto plače, a bodo po vladnih merilih med upravičenci za izplačilo. 

V nekaterih krajih so prebivalci prejeli tudi do dvakrat višje položnice za ogrevanje.
V nekaterih krajih so prebivalci prejeli tudi do dvakrat višje položnice za ogrevanje.
Profimedia

Preberite še:
Cerkev želi, da jo vlada oprosti plačevanja dohodnine

Janša bi tako kot Orban spodbujal rodnost

Ne gre za prvo darilo Janševe vlade družinam z več otroki. Že takoj po prevzemu oblasti marca 2020 so jih vključili v prvi interventni zakon za blaženje posledic epidemije covid-19. Družine s tremi otroki so poleg dodatka za velike družine prejele še 100 evrov, s štirimi ali več pa 200 evrov kriznega dodatka. Pomagali so jim tudi v času drugega vala. Enake zneske so jim razdelili v okviru sedmega paketa protikoronskih ukrepov.

Višja rodnost oziroma pomoč družinam je tudi ena osrednjih programskih točk koalicijskih strank. Tako je prvak SDS že pred volitvami leta 2018 med ukrepi, ki jih bodo sprejeli, predlagal odpis 20 odstotkov glavnice stanovanjskega kredita za vsakega novorojenega otroka. "Le večje družine omogočajo prihodnost Slovenije, ne pa levičarska politika, ki da računa na migracije in s tem nove volivce," je takrat dejal Janša.

Tudi podpredsednik vlade in predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek, ki ima težave z nizko podporo v javnosti, je nedavno uporabil podobne besede. "Naš program bo temeljil (...) tudi na demografskem vprašanju, saj moramo nekaj storiti, da nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva, ampak zaradi tega, kar se bo dogajalo v Sloveniji, ne s priseljevanjem," je dejal Počivalšek.

Ukrepe za spodbujanje rodnosti, ki jih napoveduje Janša, že uvaja njegov tesni zaveznik z Madžarske Viktor Orban. Na nizko rodnost in veliko izseljevanje mladih Madžarov je odgovoril z izdatno finančno podporo velikim družinam. Lani jeseni je v Budimpešti organiziral tudi demografski vrh, ki sta se ga udeležila tako Janša kot Cigler Kralj. Slovenski premier ga je označil za enega najpomembnejših dogodkov v razpravi o prihodnosti Evrope.

Preberite še:
Pojdite k Orbanu. Nas pa ne vlecite zraven. #kolumna