Tožimo Urbanijo. Danes bo sedel na zatožno klop.

Sedanji direktor TV Slovenija je novinarje portala necenzurirano.si označil za "mafijsko zgodbo" in "kriminal", obtožil pa "očitno dokazanih mafijskih poslov".

Avtor: Uredništvo
četrtek, 23. 2. 2023, 05:55


uros urbanija pl
"Veseli me, da se bomo z gospodom Urbanijo (na fotografiji) naposled srečali na sodišču," je povedal Primož Cirman, odgovorni urednik necenzurirano.si.
Primož Lavre

"Tole od necenzurirano.si je čedaljše hujša mafijska zgodba. Kriminal na kriminal."

To je besedilo objave, ki jo je na družbenem omrežju Twitter v začetku lanskega februarja zapisal Uroš Urbanija, takratni prvi mož vladnega urada za komuniciranje, danes pa direktor TV Slovenija. Isti dan je novinarjem našega medija očital vpletenost v "očitno dokazane mafijske posle". V uredništvu necenzurirano.si smo se zato odločili, da proti Urbaniji vložimo zasebno kazensko tožbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja razžalitve. Danes bo v tej zadevi na okrožnem sodišču v Ljubljani predobravnavni narok.

"Zapisi (Uroša Urbanije, op. a.) predstavljajo negativno vrednostno sodbo, s čimer je očitno z namenom zaničevanja zavestno razžalil zasebne tožilce in škodoval njihovi časti in dobremu imenu, pri čemer so se zasebni tožilci ob navedenih zapisih počutili prizadeto," piše v tožbi, ki smo jo novinarji necenzurirano.si lani spomladi vložili prek odvetnika Jerneja Radeža. Označevanje novinarjev z "mafijci" oziroma "kriminalci" pomeni izraz njihovega zaničevanja. Tudi v slovenski sodni praksi je utrjeno stališče, da ima izraz "mafija" tudi v pogovornem jeziku izrazito negativno konotacijo, saj se povezuje s kriminalno organizacijo, ki se ukvarja s trgovino z mamili, orožjem in belim blagom, nasiljem in podkupovanjem, še navaja tožba.

Uroša Urbanijo v postopku zastopa Franci Matoz, v širši javnosti najbolj znan kot dolgoletni odvetnik Janeza Janše in SDS. V ugovoru na tožbo, dolgem le nekaj povedi, je zapisal, da se zapisi Urbanije niso nanašali na urednika in novinarje necenzurirano.si, ampak na sam spletni portal. 

Preberite še:
Za javni, ne Janšev RTV! #komentar

Cirman: gre za uničevanje našega dobrega imena

"Veseli me, da se bomo z gospodom Urbanijo naposled srečali na sodišču. Gre za zadevo, ki je pomembna za novinarstvo kot celoto. Njen razplet nam bo pokazal, ali v Sloveniji pri zmerjanju, pljuvanju in žalitvah v javni razpravi še obstaja kakšna meja ali ne. Izvedeli bomo, ali sploh še imamo kakršne koli standarde dovoljenega. Po dvajsetih letih dela v novinarstvu si ne bom dovolil, da me kdorkoli zmerja z mafijcem in kriminalcem. Nihče od sedanjih in nekdanjih sodelavcev portala ni ne osumljen ne obsojen kakršnih koli kaznivih dejanj," je začetek sojenja komentiral Primož Cirman, urednik in novinar necenzurirano.si.

"Ne gre za nobeno kritiko našega dela, ampak za zaničevanje nas kot ljudi, za uničevanje dobrega imena. Pomembno je vedeti, da Uroš Urbanija ni nek nepomembni, anonimni spletni trol iz neke kleti, četudi tako piše in deluje. V času teh zapisov je bil visoki uslužbenec vlade, ki je imel eno od ključnih vlog v njenem obračunavanju z mediji. Danes je direktor javne televizije, ki bi morala prva skrbeti za spodobno raven javne razprave, postavljati standarde in meje. Tako pa imamo na čelu te institucije človeka, ki te iste meje ruši," je še dodal Cirman.