Tovarna zlobe ima nova sponzorja

Zakaj dobavitelj novih potniških vlakov za Slovenske železnice financira strankarski medij SDS?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 1. 2. 2022, 05:55


mreža Nova24TV
Tako televizijo kot spletni portal Nova24TV obvladujejo vidni člani SDS. Vanju se že dolga leta steka denar madžarskih podjetij. Po novem pa tudi švicarskega podjetja, ki bo državnim železnicam prodalo za 320 milijonov evrov vlakov.
necenzurirano.si

Sredi januarja so na domačih tirih začeli voziti novi dvonadstropni potniški vlaki. Slovenske železnice (SŽ) so jih kupile od švicarskega proizvajalca Stadler Rail, ki bo skupaj dobavil 52 novih garnitur. Posel je vreden 320 milijonov evrov, od te zajetne pogače pa so svoj del očitno že dobili tudi mediji, ki jih obvladuje vladajoča stranka. 

Le nekaj dni po tem, ko je generalni direktor SŽ Dušan Mes na prvo vožnjo z novim vlakom peljal ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, se je namreč na spletni strani Nova24TV začel pojavljati oglas švicarskega dobavitelja. Opaziti ga je bilo mogoče na samem vrhu strani, tik ob logotipu Nova24TV, torej na najbolj vidnem, s tem pa tudi najdražjem mestu. V oglasu se Stadler Rail predstavlja kot "že 80 let vodilno podjetje na področju tehnologije". Opremljen je s fotografijo vlaka z logotipom Slovenskih železnic. 

Na spletni strani Nova24TV so se v teh dneh pojavili oglasi Stadlerja.
Na spletni strani Nova24TV so se v teh dneh pojavili oglasi Stadlerja.
Nova24TV/posnetek zaslona

Zakaj ima mednarodna korporacija, ki prodaja potniške vlake, interes za oglaševanje v Sloveniji, ni jasno. Še manj, kakšna je sploh ekonomska logika tega početja. Kupci Stadlerjevih potniških garnitur namreč niso posamezniki, ki bi se za to odločili na podlagi oglasa na spletni strani, ampak državna in zasebna železniška podjetja. Edini Stadlerjev naročnik v naši državi so Slovenske železnice. Še toliko bolj nenavadno je, da Stadler v Sloveniji oglašuje le na Nova24TV, ki ima nekajkrat nižji doseg od nekaterih največjih spletnih medijev. Za nameček je oglas eden redkih na Nova24TV, ki nima spletne povezave do naročnika. 

Preberite še:
Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za financiranje propagande SDS

Bi kupili potniški vlak?

Švicarji tako od oglaševanja na Nova24TV ne bodo imeli ničesar, še najmanj ne novih kupcev. Edini, ki bodo imeli korist od njihovega denarja, namenjenega oglaševanju, so lastniki Nova24TV, med katerimi so tudi vodilni člani SDS na čelu s predsednikom vlade Janezom Janšo. Kdo je torej Stadlerju naročil, da mora financirati njeno delovanje? 

Slovenske železnice bodo od Stadlerja kupile za 320 milijonov evrov vlakov.
Slovenske železnice bodo od Stadlerja kupile za 320 milijonov evrov vlakov.
Ministrstvo za infrastrukturo

Na sedež Stadler Raila v Švico smo včeraj poslali več vprašanj. Zanimalo nas je, zakaj so se odločili za oglaševanje na Nova24TV, kakšni so njihovi ekonomski motivi za to in ali so se o oglaševanju dogovarjali s Slovenskimi železnicami? Takoj po tem, ko smo Stadlerju poslali vprašanja, so se njegovi oglasi na Nova24TV prenehali prikazovati. Po objavi članka so nam iz Stadler Raila sporočili, da je bil oglas na Nova24TV objavljen v okviru čezmejne oglaševalske kampanje, ki jo je organizirala medijska agencija z Madžarske. "V Stadlerju nismo bili vnaprej seznanjeni, v katerih slovenskih medijih se bodo pojavili oglasi, oglaševalska kampanja v Sloveniji pa je že ustavljena," so pojasnili. 

Dušan Mes nam je včeraj zatrdil, da se SŽ s Švicarji nikoli niso dogovarjale o kakršnem koli oglaševanju. SŽ že vrsto let veljajo za eno od trdnjav SDS. Pod sedanjo vlado je v nadzorni svet SŽ prišel dolgoletni Janšev odvetnik Franci Matoz. Razpis za dobavo prvih 26 vlakov so SŽ objavile že leta 2017. Stadler se je nanj prijavil kot edini ponudnik in dobil posel. Spomladi leta 2019 so SŽ pri Švicarjih naročile še dodatnih 26 vlakov. Vseh 52 jih bo po slovenskih tirih zapeljalo najpozneje do konca tega leta.

Preberite še:
Nova24TV zagnali z gotovino iz mreže za pranje denarja #dokumenti

Orbanov prijatelj iz otroških dni

Po naših informacijah naj bi Stadler oglase zakupil prek agencije, ki ima sedež na Madžarskem. V tej državi so Švicarji pred letom dni podpisali pismo o nameri za gradnjo tovarne železniških vozil. Njihov partner v projektu je skupina v lasti madžarskega oligarha Lőrinca Mészárosa, prijatelja Viktorja Orbana iz otroških dni.

Za preživetje medijev SDS je ključna pomoč madžarskih podjetnikov, ki sodijo v najožji krog Viktorja Orbana.
Za preživetje medijev SDS je ključna pomoč madžarskih podjetnikov, ki sodijo v najožji krog Viktorja Orbana.
twitter

Z Mészárosem je tesno povezano še eno tuje podjetje, ki financira skupino Nova24TV, ne da bi za to imelo kakršen koli ekonomski razlog. To je projektantska družba Belfry, ki ima pomembno vlogo pri infrastrukturnih projektih na Madžarskem. Gre za največjega oglaševalca Nova24TV, čeprav v Sloveniji ne posluje. Kot smo razkrili, je družba Belfry samo med avgustom 2017 in decembrom 2018 v Slovenijo nakazala 3,3 milijona evrov. Denar je na račun, odprt v Sloveniji, prejel madžarski podjetnik Peter Schatz, uradno največji lastnik televizije Nova24TV in družbe Nova obzorja, ki izdaja Demokracijo, strankarski tednik SDS. Kaj je družba Belfry za to dobila v zameno, ni jasno. Že sama gledanost televizije in obiskanost spletne strani Nova24TV pa tako visokih nakazil ne opravičuje.

Madžarski Belfry, ki v Sloveniji ne posluje, je eden ključnih oglaševalcev in financerjev medijev SDS.
Madžarski Belfry, ki v Sloveniji ne posluje, je eden ključnih oglaševalcev in financerjev medijev SDS.
posnetek zaslona

Nova24TV in drugi mediji SDS so že od ustanovitve življenjsko odvisni od financiranja z Madžarske. Brez denarja, ki prihaja iz te države, bi bili že zdavnaj v stečaju. Med julijem 2017 in marcem 2020 je televizija Nova24TV z Madžarske skupaj prejela 3,5 milijonov evrov. To predstavlja veliko večino vseh prihodkov tega medija. Nakazila so uradno "pokrita" z računi za oglaševanje, ki jih izstavlja Nova24TV. Podpisoval jih je tudi Aleš Hojs, sedanji minister za notranje zadeve, ki je pred prihodom v vlado vodil upravni odbor Nova24TV. 

Preberite še:
Madžarski financer Nova24TV ovaden zaradi utaje davkov

Oglasi podjetij, ki v Sloveniji ne poslujejo

Vedno znova se tako na spletni strani Nova24TV pojavljajo oglasi podjetij, ki v Sloveniji ne poslujejo, vsa pa so tako ali drugače povezana z najožjim Orbanovim krogom. 

Januarja je tako oglaševalec Nova24TV postalo madžarsko gradbeno podjetje Duna Aszfalt. Njegov lastnik je Laszlo Szijj, četrti najbogatejši Madžar. Pot do velikega bogastva mu je tlakovala Orbanova oblast. Prestol "državnega" gradbinca je dolga leta zasedal Lajos Simiscka, nekdanji član madžarske vladajoče stranke Fidesz in ključni Orbanov zaveznik. Ko se je sprl z Orbanom, je izgubil vse posle z državo in velik del premoženja. Njegov položaj  je zasedel Szijj, ki tesno sodeluje s prej omenjenim Mészárosem. V tujini skupaj obvladujeta nogometni klub Osijek na Hrvaškem, v Bolgariji pa sta ustanovila gradbeno podjetje. 

Na Nova24TV je začelo oglaševati tudi madžarsko gradbeno podjetje Duna Aszfalt.
Na Nova24TV je začelo oglaševati tudi madžarsko gradbeno podjetje Duna Aszfalt.
Nova24TV/posnetek zaslona

Po poročanju madžarskih medijev je podjetje Duna Aszfalt v obdobju od 2017 do 2019 od madžarske vlade dobilo za približno tri milijarde evrov poslov, ki so bili 45,5 odstotno financirani z evropskimi sredstvi. Na luksuzni jahti v lasti Laszla Szijja je leta 2020 dopustoval tudi dolgoletni madžarski zunanji minister Péter Szijjárto. Posloval je tudi z Orbanovim zetom Istvanom Tiborczem, ki ima pomembno vlogo pri madžarskem kupovanju Save Turizma. Pri preprodaji hotelov mu je pomagal ustvariti več milijonov evrov dobička.

Na luksuzni jahti Laszla Szijja so leta 2020 ujeli dolgoletnega madžarskega zunanjega ministra Pétra Szijjárta (v ozadju).
Na luksuzni jahti Laszla Szijja so leta 2020 ujeli dolgoletnega madžarskega zunanjega ministra Pétra Szijjárta (v ozadju).
Twitter [Atlatszo.hu]

Tudi podjetje Duna Aszfalt enako kot Belfry in Stadler Rail nima nobenega ekonomskega razloga za oglaševanje na Nova24TV. Madžarski gradbinec pri nas ne posluje. Sedež ima v kraju Tiszakécskei, ki je precej bliže meji z Romunijo kot s Slovenijo. Do leta 2015 je bil solastnik podjetja Duna Aszfalt tudi madžarski poslovnež Karoly Varga, prijatelj Laszla Szijja iz otroških dni, ki se je leto pozneje pojavil v zgodbi o zagonu medijev SDS. Ko so večinski delež v Nova24TV prevzela madžarska medijska podjetja, je bil Varga tisti, ki je nakazal 800.000 evrov kapitalskega vložka. Že takrat so se pojavile informacije, da je bil Varga le krinka za vplivnejše madžarske igralce iz ozadja.

Preberite še:
Denar sumljivega izvora do SDS #dokument