Tone Rop ima novo funkcijo

Tone Rop, nekdanji predsednik slovenske vlade in finančni minister, je novi član nadzornega sveta hranilnice Lon, druge najmanjše bančne ustanove pri nas. Kdo ga je imenoval in v čigavem imenu bo nadziral upravo?

Avtor: Tomaž Modic
ponedeljek, 9. 7. 2018, 14:12


Necenzurirano prenos
Tone Rop
STA

Zmagovalca današnje skupščine delničarjev hranilnice Lon sta predsednik njene uprave Jaka Vadnjal in predsednik nadzornega sveta Janko Medja.

Delničarji, ki so naklonjeni dvojcu Vadnjal-Medja, so namreč uspešno odbili napade nasprotnega tabora. Ta opozarja na slabe poslovne rezultate in domnevne nepravilnosti v Lonu ter si že dalj časa prizadeva za njuno zamenjavo.

Imeli so tudi dovolj glasov, da so za novega nadzornika imenovali Toneta Ropa, nekoč enega od podpredsednikov Evropske investicijske banke (EIB) in nekdanjega slovenskega premierja.

Janko Medja, predsednik nadzornega sveta Lona, in Jaka Vadnjal, predsednik njegove uprave
Janko Medja, predsednik nadzornega sveta Lona, in Jaka Vadnjal, predsednik njegove uprave
STA
Temu je Banka Slovenije še leta 2015 po pravnomočnosti sodbe zaradi izdaje tajnih podatkov prepovedala opravljanje funkcije člana nadzornega sveta državne SID banke. Toda lani je bil Rop oproščen, tako da zdaj ni več zadržkov za prevzem funkcije v Lonu.

Da bo Tone Rop postal novi nadzornik Lona, se je sicer začelo govoriti že teden dni pred skupščino. V Lon, ki je postal talec obračunov za lastniško prevlado, pa naj bi prinesel nujno potrebno stabilnost.

V boj posegla Banka Slovenije

Danes so se delničarji seznanili z večmilijonsko izgubo, ki jo je Lon ustvaril v lanskem letu zaradi slabitve naložbe v poslovno stavbo v Kranju, in dejstvom, da zanje že tretje leto zapored ne bo nobenih dividend.

Na eni strani so stali odvetnik Miro Senica, ki v Lonu zastopa novega švicarskega lastnika, in drugi večji delničarji, ki podpirajo Vadnjala in Medjo. Na drugi strani so bili finančnik Sergej Racman, igralničar Jože Kojc in nekaj drugih domačih poslovnežev.

Zadnjim je na koncu zmanjkalo okoli 10 odstotkov glasov, da bi imenovali svojega nadzornika in tehtnico v lastniškem obračunu nagnili v svoj prid.

Jože Kojc
Jože Kojc
osebni arhiv
Pri tem je ključno vlogo odigrala Banka Slovenije, ki je taboru, v katerem sta Racman in Kojc, odvzela večino glasovalnih pravic. Kot smo razkrili, sta konec prejšnjega tedna prejela odločbo, v kateri ju bančni regulator obvešča, da ne bosta smela glasovati na današnji skupščini.

Banka Slovenije jima očita usklajeno delovanje z več delničarji, ki imajo skupaj v rokah nekaj več kot 33 odstotkov delnic Lona. Na voljo jim je dala en dan, da prodajo delnice in lastniški delež v Lonu zmanjšajo pod deset odstotkov. V nasprotnem primeru bodo danes ostali brez večine glasovalnih pravic.

Odločbo Banke Slovenije so v Lonu prejeli danes, predsednik skupščine Stojan Zdolšek pa jim je posledično omejil glasovanje.

Ob tem so preslišali opozorila Kojca, da tudi nekateri drugi delničarji, naklonjeni Vadnjalu in Medji, več kot očitno delujejo usklajeno in se izogibajo bančni zakonodaji.

Delniško parkirišče za irski sklad?

Nekaj manj kot petino vseh delnic namreč obvladuje švicarsko podjetje Kylin Prime Group, ki ga je v Lon pripeljal odvetnik Miro Senica.

Kylin bi moral v skladu z zakonodajo do danes pridobiti dovoljenje Banke Slovenije za to, da ima v lasti več kot 10-odstotni delež v Lonu. Toda temu se je izognil z novim manevrom. Starim znancem iz Lona je prodal več kot polovico svojih delnic Lona, s tem pa svoj lastniški delež zmanjšal pod zakonski prag desetih odstotkov.

Po nekaterih informacijah, ki jih ni mogoče preveriti, naj bi odkupe delnic financiral Kylin. Ta naj bi stal tudi za podjetjem Zlata doba, ki je v zadnjem mesecu začelo na veliko kupovati delnice Lona od malih delničarjev.

Do danes je odkupilo za nekaj manj kot štiri odstotke vseh delnic, za kar je moralo po dostopnih podatkih plačati okoli pol milijona evrov.

Zlata doba je sicer v preteklosti nastopala kot posrednik v več vprašljivih delniških poslih.

V čigavem imenu bo deloval Rop?

Na današnji skupščini je bilo najbolj burno pri glasovanju o novem, petem članu nadzornega sveta.

Sergej Racman je najglasnejši nasprotnik uprave Lona.
Sergej Racman je najglasnejši nasprotnik uprave Lona.
STA
Posamezni delničarji so predlagali različne kandidate, tudi Slavka Erzarja, ustanovitelja in nekdaj najvplivnejšega človega v Lonu. Ta je do "puča" leta 2016 več kot 20 let zasedal vodstvene položaje, ironično pa je bil prav Erzar tisti, ki je v Lon pripeljal Vadnjala. Večina nasprotnih predlogov pričakovano ni dobila podpore.

Zato pa je novi nadzornik postal Tone Rop. Predlagalo ga je podjetje Zlata doba, za katerim naj bi stala skupina delničarjev, naklonjena upravi in nadzornemu svetu.

Racman je že napovedal, da bo izpodbijal vse danes sprejete sklepe.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net